Ekskluzivno! Kako je srpski film stigao na Netfliks i u kojim zemljama će moći da se gleda

11.01.2022

16:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Od 17. januara ovo ostvarenje će pod nazivom „Bad Blood“ biti dostupno na najvećoj svetskoj filmskoj platformi

Ekskluzivno! Kako je srpski film stigao na Netfliks i u kojim zemljama će moći da se gleda
Nečista krv 3 - Copyright Promo/Fame Solutions/This and That produkcija

Pre samo dva dana, vest da će „Nečista krv - Greh predaka“ biti prvi srpski igrani film u istoriji koji će se prikazivati na Netfliksu svakako je postala vest dana, ako ne i meseca.

Ostvarenje Milutina Petrovića, koje se definitivno može svrstati u filmove koji su obeležili prošlu godinu, od 17. januara će pod nazivom „Bad Blood“ biti dostupno na najvećoj svetskoj filmskoj platformi, što svakako jeste dobar povod da se tome posvetimo temeljnije i saznamo šta je doprinelo ovom velikom uspehu srpske kinematografije.

Promo/Fame Solutions
 

„Greh predaka“ je nastao u produkciji kompanije „This and That Productions“, na čijem se čelu nalazi Snežana van Hauvelingen, koja, ekskluzivno za 24sedam, otkriva kako je došlo do ovog, slobodno možemo reći, istorijskog momenta za domaću kinematografiju koji će, sudeći po svemu, otvoriti još mnoga vrata u budućnosti za plasman kvalitetnih domaćih ostvarenja na globalne filmske platforme koje su tokom poslednjih godina preuzele primat u svetu.

Poseban kuriozitet je to što predstavništvo Netfliksa zvanično još uvek ne postoji u Srbiji, pa je samim tim ova priča još atraktivnija.

Snežana van Hauvelingen Promo/Dragan Vildović
 

Zašto baš „Nečista krv“?

Na pitanje kako je došlo do toga da se uspostavi saradnja sa Netfliksom i šta je uslovilo da baš „Nečista krv“ bude prvi sprski film koji će biti prikazan na toj platformi, Snežana van Hauvelingen ističe pre svega epohu u kojoj se odigrava radnja filma i činjenicu da je u pitanju ne samo priča o Srbiji, već i o Balkanu.

- Jako smo ponosni na to što je naša kompanija „This and That Productions“ uspela da napravi prvi ugovor sa Netfliksom za film na srpskom jeziku. Iako naš film govori o jednom periodu istorije srpskog naroda, scenario i kontekst u kom se radnja filma dešava je priča o Balkanu koja se tiče više naroda, pa se tako u našem filmu mogu videti mnogobrojni međunarodni glumci i, pored srpskog, čuti turski i albanski jezik. Mislim da je ova činjenica bila veoma značajna za akviziciju baš našeg filma, kao i napori koje su uložili naši partneri iz kompanije „Videomite“ - napominje Van Hauvelingenova, i dodaje:

- Srećni smo što krčimo put drugim domaćim filmovima i TV serijama sa ovih prostora i želimo da naša kinematografija, koja ima puno talentovanih glumaca i autora, bude što više zastupljena na Netfliksu i drugim svetskim striming servisima. Film govori o nama i ekranizuje dela Bore Stankovića kroz sjajan scenario Vojislava Nanovića, ali se ne tiče samo nas, već celog Balkana i jednog važnog perioda u našoj zajedničkoj istoriji. Uvek je najbolje pričati lokalnu i autentičnu priču koja može da komunicira i putuje po svetu. Film „Nečista krv - Greh predaka“ bavi se pričom o jednom periodu istorije naše zemlje i na neki način se smatra nacionalnim projektom, pa je utoliko veće zadovoljstvo što će biti dostupan na prestižnoj Netfliksovoj platformi.

Katarina Radivojević, film "Nečista krv" Promo/Fame Solutions
 

S obzirom na ogroman i raznolik sadržaj koji Netfliks ima u svojoj ponudi, interesovalo nas je na koji način će se „Nečista krv“ promovisati na ovoj platformi, kako bi film videlo što više gledalaca. Kako saznajemo, tajna je u algoritmu.

- Sama činjenica da je film na Netfliksu i da će biti dostupan za striming od 17. januara izazvala je veliku medijsku pažnju kako u našoj zemlji, tako i u okruženju. Netfliks je velika platforma sa stotinama miliona pretplatnika, i oni ne rade kampanje za pojedinačne filmove, već imaju algoritam koji po afinitetima pretplatnika predlaže sadržaje za gledanje - otkriva Snežana van Hauvelingen.

Ko će moći da gleda film na Netfliksu?

U nastavku saznajemo da li će „Nečistu krv“ imati prilike da vide korisnici ove platforme širom sveta ili je striming ograničen na određene zemlje.

- Zasada smo prodali prava za centralnu i istočnu Evropu i Tursku. Od titlova, pored srpskih, predali smo engleske i turske, a Netfliks obično za druge teritorije uradi odgovarajuće titlove - ističe Van Hauvelingenova.

Promo/Fame Solutions
 

Osim komercijalnog uspeha, nesumnjivo je da će emitovanje „Nečiste krvi“ na Netfliksu doprineti širenju srpske kulture na globalnom nivou, što je, po rečima naše sagovornice, posebno važno i predstavlja put ka novim sadržajima koji će na ovaj način preći granice naše zemlje i regiona.

- Ova saradnja sa Netfliksom će nam omogućiti da lakše plasiramo naše buduće projekte na njihovoj platformi i zbog toga smo jako uzbuđeni. Kada smo 2008. reditelj Goran Stanković i ja osnovali This and That produkciju imali smo viziju i želju da radimo filmove i serije o važnim društvenim temama za koje smo verovali da mogu da učine društvo boljim. Tako naša produkcija do sada potpisuje TV serije „Jutro će promeniti sve“ i "Nečista krv", kao i filmove „Dobra žena“, „Dnevnik Diane Budisavljević“, “Okupirani bioskop” i mnoge druge koji su bili pokretač nekih društvenih polemika.

- Očekivanja za neke buduće saradnje odnose se na to da smo se mi na neki način upisali u listu Netfliksovih produkcija, što će nam pomoći da bolje i lakše plasiramo naše buduće projekte među kojima su TV serija „Sablja“ u režiji Gorana Stankovića i Vladimira Tagića, filmovi „Majka Mara“ u režiji Mirjane Karanović, „Ekskurzija“ koju potpisuje Miroslav Terzić i „Oče naš“ u režiji Gorana Stankovića - zaključuje Snežana van Hauvelingen.

Promo/Fame Solutions
 

Izgubljeni scenario Voje Nanovića

Podsetimo, „Greh predaka“ govori o početku propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine. Priča filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u devetnaestovekovnom Vranju i pretka Sofke iz „Nečiste krvi“. Godina je 1850. Hadži Trifun, ugledni srpski trgovac, pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dvojicu sinova da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake romana „Nečista krv“.

Promo/Fame Solutions
 

Prvu verziju scenarija napisao je pre četiri decenije veliki Vojislav Voja Nanović (1922 -1983). Nanović je pripovetke, drame i romane čuvenog srpskog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od četrdeset godina. Pored nezaobilaznog Stankovićevog romana „Nečista krv“, građa za scenario obuhvata drame „Tašana“, „Koštana“ i „Jovča“, zbirku pripovedaka „Božji ljudi“… Scenaristkinja Milena Marković je Nanovićev tekst adaptirala u scenario za film „Nečista krv - Greh predaka“ koji je, u režiji Milutina Petrovića, bio premijerno prikazan pred publikom na Paliću. Nanovićev scenario je jedno vreme bio izgubljen, ali je upravo reditelj Petrović uspeo da pronađe „poslednji primerak iz osamdesetih“ i tako ga spase od zaborava i nestanka.

- Nanović je od različitih dela Bore Stankovića napravio jednu porodičnu sagu u kojoj je, što je zaista ingeniozno, u prvi plan istakao uzbudljiva dešavanja, obrte i spletke. Bora Stanković je pre svega pisac karaktera, slikar emocija, trpljenja i dubokih stanja njegovih likova. Takvi pisci su teški za adaptaciju zato što film teško podnosi stanje. Nanovićev genij je rešio gotovo nemoguću dramaturšku jednačinu sa tri nepoznate i iz Borinih dela uspeo da iskleše jedan kranje uzbudljiv film. Milena Marković je sve to još propustila kroz svoj svet i prevela na današnji jezik neke stvari koje su kod Voje Nanovića bile sakrivene i prikrivene - ističe Milutin Petrović.

Promo/Fame Solutions
 

Amanet Bore Stankovića

Filmski centar Srbije je podržao razvoj i produkciju ovog filma (prvobitno poznatog pod nazivom „Hadžijino zvono“) u kome glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Dejan Bućin, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Teodora Dragićević, Milica Gojković, Vaja Dujović, Miša Borlja, Marko Todorović i mnogi drugi.

Glumica Anđela Jovanović, koja u filmu igra lik Tašane, i koja je, po mnogima, ostvarila jednu od najboljih i najkompleksnijih uloga u ovom ostvarenju, za naš portal prenosi svoje utiske o emitovanju „Nečiste krvi“ na Netfliksu:

- Velika mi je čast što sam deo ovog filma jer je u pitanju izuzetno ostvarenje na kome se zaista marljivo i vredno radilo, a pre svega nešto što su nam Bora Stanković i Voja Nanović ostavili u amanet. Drago mi je što je film postigao veliki uspeh u našoj zemlji i regionu, a posebno što je taj scenario koji je napisan pre 40 godina ugledao svetlost dana. Smatram da je ovo veliki i važan film za našu zemlju, a posebno sam ponosna što će sada imati prilike da ga pogledaju i gledaoci najveće filmske platforme na svetu i mnogo saznati o jednom periodu naše istorije, ali i videti koliko ovde radimo na izuzetno profesionalnom nivou u svakom smislu. Mislim da su to veoma radosne i srećne vesti za našu kinematografiju i za našu zemlju i nadam se da će „Nečista krv“ otvoriti vrata i za neke druge projekte iz Srbije da budu na toj platformi - rekla je Jovanovićeva.

Anđela Jovanović, Nečista krv / Promo
 

Uskoro muzika iz filma

Od juče je aktuelna i vest da se radi na realizaciji albuma sa pesmama iz filma i pesmama koje su inspirisane muzikom iz filma „Nečista krv - Greh predaka“. Autor originalne muzike je jedan od najtalentovanijih savremenih kompozitora - Aleksandar Ranđelović. Njegove živopisne kompozicije su osavremenjene i biće deo budućeg albuma sa pesmama inspirisanim originalnom muzikom iz ovog filmskog ostvarenja.

Na dan premijere filma na Netfliksu, biće objavljena prva pesma pod nazivom „Dude“, u jedinstvenoj izvedbi Marka Louisa.  

- Zadovoljstvo mi je što sam deo ovog fenomenalnog projekta, albuma sa pesmama koje su inspirisane muzikom iz filma „Nečista krv“. Prva u nizu je pesma „Dude“ i verujem da će vam se dopasti - izjavio Marko Louis tokom snimanja prvih kadrova za video-spot koji će pratiti pomenutu pesmu. Muziku i aranžman potpisuju zajedno Aleksandar Ranđelović i Marko Louis, inspirisani tradicionalnom pesmom "Dude mori, dude", a tekst refrena je napisala Maja Radivojević.

Marko Louis Promo/Live productions
 

Film „Nečista krv - Greh predaka“ u bioskopima je pogledalo više od 100.000 ljudi, a ovenčan je i mnogim filmskim priznanjima - najbolji film po izboru publike na 28. Festivalu evropskog filma Palić, prva nagrada na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na „Dunav film festu“, specijalna nagrada za izuzetno glumačko ostvarenje dodeljena Feđi Štukanu za ulogu Kolja na 56. Filmskom susretu u Nišu.

Pretplatnici Netfliksa će od aprila moći da pogledaju i dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ Miloša Škundrića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike