Davno izgubljena priča pronađena u skladištu starog papira: Kako je „Nečista krv“ ugledala svetlost dana

16.12.2021

07:45

0

Publikacija svih 11 epizoda scenarija Voje Nanovića je posebno delo, jer je lepo napisano, kao roman, i savršen je predložak za ekranizaciju

Davno izgubljena priča pronađena u skladištu starog papira: Kako je „Nečista krv“ ugledala svetlost dana
Copyright Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

Promocija knjige scenarija autora Vojislava Voje Nanovića za TV seriju “Nečista krv” juče je održana u Galeriji RTS kluba, gde i dalje traje izložba kostima iz ove serije, uz prisustvo umetničke ekipe ovog projekta.

RTS Izdavaštvo i kuća "This and that production" stoje iza ovog značajnog književnog projekta prema najpoznatijim delima Bore Stankovića. Tačnije, Nanović je napisao scenario za TV seriju od 11 epizoda prema tri drame "Koštana", "Tašana" i "Jovča", romanima "Nečista krv" i "Gazda Mladen", i po raznim pripovetkama i pričama.

Inače, ovaj scenario je bio davno izgubljen, do trenutka kada ga je dramaturškinja Bojana Andrić pronašla u skladištu starog papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Knjiga scenarija za TV seriju "Nečista krv" Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Na promociji, reditelj filma i serije Milutin Petrović, rekao je da je očekivao toliko visoku gledanost TV serije "Nečista krv", koja se emituje svakog vikenda na RTS 1.

- Toliko smo radili na ovom projektu i uložili ogroman trud, tako da je sasvim prirodno da film u bioskopima bude gledan, kao i sada serija - napomenuo je režiser.

- Često sam se pitao dok smo snimali ovako veliki i zahtevan projekat, da li sam ja uopšte dostojan da snimam po scenariju velikog Voje Nanovića. Ipak je on za života spremao ovu seriju, a ja sam onda otkrio taj scenario nakon 40 godina. Odnosno, razmišljao sam da li smo mi kao društvo dostojni da imamo njegovo delo danas ekranizovano - smatra Petrović.

Milutin Petrović Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Prema analizi reditelja, ovolika gledanost dokazuje da narod želi da gleda na malim i velikim ekranima nešto istinski vredno, pametno i kvalitetno. On je svaki film i scenario Nanovića doživeo tako da se gledalac oseća kao da je ušao sa druge strane ekrana, utisnut u priču.

- Tako je napisana "Nečista krv" i onda smo je snimali u tom ključu, da se ne oseti gluma, da se ne vidi režija, ni pokret kamere. Poenta je bila da izazove osećaj da se sve pred očima publike dešava stvarno, da je to pravi život - ističe reditelj.

Petrović nije pobornik toga da se objavljuju filmska ili TV scenarija, kao i pozorišne drame u vidu knjige, jer smatra da scenario služi filmu kao predložak, da bi se on snimao, kao što se postavlja temelj da bi se izgradio soliter. Ipak, po njegovom mišljenju, publikacija svih 11 epizoda scenarija Voje Nanovića je posebno delo, jer je lepo napisano kao roman, i savršen je predložak za ekranizaciju.

Katarina Radivojević, film "Nečista krv" Promo/Fame Solutions
 

Filmski reditelj i scenarista Vojislav Nanović (1922-1983), imao je veoma plodnu karijeru sa desetinama kratkih dokumentarnih filmova i zapaženih dugometražnih igranih ostvarenja. Veoma produktivan, već do svoje 38 godine snimio je osam igranih filmova za bioskope.

Urednik serije, scenarista i režiser Saša Radojević podsetio je na nezapamćen uspeh Nanovićevog filma "Čudotvorni mač" (1950), koji je bio neprikosnoven po gledanosti i prepoznatljivosti, navodeći da se tek 30 godina kasnije pojavio "Ko to tamo peva" (1980), sa takvim kultnim uspehom. Radojević je izdvojio i provokativan ratni film "Šolaja" (1955), gde je prisutna tema o junaku koji ima dilemu da li da se priključi partizanima ili četnicima.

Promo/Fame Solutions
 

Ipak, svi su se složili da opsednutost velikog autora delima Bore Stankovića počinje sa njegovim filmom "Ciganka" (1953), prema drami "Koštana", a još u gimnaziji se interesovao za opus čuvenog književnika iz Vranja. Tokom karijere od 40 godina (1946-1985), ostavio je trag i sa drugim igranim filmovima - "Besmrtna mladost" (rediteljski debi, 1948), "Frosina" (1952), "Tri koraka u prazno" (1958), "Pogon B" (1958) i "Bolje je umeti" (1960).

Kako mu kritika nije bila nimalo naklonjena, više mu nije bilo dozvoljeno da snima igrana ostvarenja i nakon poslednjeg filma otišao je razočaran u Ameriku i tamo snimao mnoge projekte i kasnije napisao seriju "Nečista krv", u želji da je režira pri povratku u Jugoslaviju.

Promo/Fame Solutions
 

Unuka Vojislava Nanovića Jovana Stanojlović ispred Zadužbine svog dede objasnila je da se knjiga scenarija razlikuje od same serije, jer su kasnije te originalne epizode dramaturški adaptirane, kao porodična hronika sastavljena od svih dela i likova Stankovića. Stanojlovićeva je izjavila da je njen deda vešto, autentično i slikovito opisao i oživeo taj univerzum književnih likova kroz snažne dijaloge i karaktere.

Producentkinja serije Snežana van Hauvelingen ispred kuće "This and That Production" otkrila je da je u planu da se ustanovi nagrada "Vojislav Nanović" za neki od domaćih filmskih festivala. Podsetila je da je Filmski centar Srbije podržao film na Konkursu sa nacionalnom tematikom, i da je njima u timu odmah bila želja da prave film i seriju, koja sada ima 10 epizoda, a ne 11 kao u knjizi sa originalnim rukopisom.

Promo/Nikola Terzić
 

Glumica Milena Predić koja tumači lik Todore, žene Efendi Mite, odnosno Sofkine majke, primetila je da su svi likovi tragični, i muški i ženski, što smatra da je pravi kvalitet scenarija, njegov zajednički sadržilac. Uporedila je sudbinu svoje junakinje sa grčkom tragedijom, jer je postignut taj nivo, gde je glavni algoritam za ženu bio - živi, rađaj, umri.

Nanović je "Nečistu krv" kao scenario za TV seriju pisao sedamdesetih godina prošlog veka kao epsku sagu o Vranju u kojoj su na vešt način spojeni likovi i motivi porodične hronike u razdoblju od čak 50 godina 19. veka.

Kako su otkrili reditelj Petrović i urednik Radojević, ima još zanimljivih scenarija ovog autora kao što je "Stanoje Glavaš" i "Boško Buha", koji će se čuvati u Zadužbini, a bili bi odlični za realizaciju i danas.

Scenario serije "Nečista krv" je savremen i aktuelan kao da je napisan danas, svi su se složili i zaključili da ni 20 najboljih scenarista Srbije ne bi zajedno mogli bolje da napišu ovu seriju od Voje Nanovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike