"Nečista krv - Greh predaka" je prvi srpski film na Netflixu: Poznat datum premijere

09.01.2022

16:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Ostvarenje Milutina Petrovića će od 17. januara biti dostupno milionima korisnika širom sveta

"Nečista krv - Greh predaka" je prvi srpski film na Netflixu: Poznat datum premijere
Copyright Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

- Prvi put u istoriji igrani film iz Srbije biće dostupan na Netfliksu. Po romanu Bore Stankovića, film Milutina Petrovića `Nečista krv: Greh predaka` od 17. januara biće dostupan milionima korisnika na Netfliksu - objavio je RTS, koji je nedavno prikazao istoimenu seriju.

Katarina Radivojević, film "Nečista krv" Promo/Fame Solutions
 

Glumica Anđela Jovanović koja u je u ovom ostvarenju maestralno odigrala ulogu Tašane podelila je ovu veliku vest sa svojim pratiocima na Instagramu:

- Uskoro "Nečista krv" na Netflixu! Velika mi je čast što će naš voljeni film biti prvi film na srpskom jeziku koji će biti na najvećoj filmskoj platformi. Preponosna sam na ceo tim koji je vredno radio na ovako važnom projektu za našu kinematografiju. Velika stvar, bravo ljudi! - napisala je Jovanovićeva.

 

 

Film je baziran na delima Bore Stankovića, po scenariju koji je sedamdesetih godina prošlog veka napisao scenarista Vojislav Voja Nanović (1922-1983). Nanović je na osnovu više Stankovićevih dela izgradio porodičnu sagu, opisujući period od skoro 40 godina druge polovine 19. veka.

Adaptaciju originalnog scenarija Voje Nanovića uradila je Milena Marković, a glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan i Nela Mihailović.

Film prati priču o Hadži Trifunu uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Promo/Fame Solutions
 

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana "Nečista krv".

Za potrebe snimanja izgrađena je scenografija inspirisana Vranjem iz 19. veka, a koju čine nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom. Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvizite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa.

Za potrebe snimanja pored domaćih, angažovani su i glumci iz Turske, Albanije i Nemačke. Iz „This and That“ produkcije, koja stoji iza filma, naveli su da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od jednog veka napisao čuveni Bora Stanković, a pre skoro pola veka u filmske junake oblikovao veliki Voja Nanović.

Anđela Jovanović i Katarina Radivojević / Promo/Fame Solutions
 

Svetsku premijeru film je imao 22. jula prošle godine na Festivalu evropskog filma Palić.

Podsetimo, nedavno je Filmski centar Srbije objavio da će se domaći dugometražni dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" reditelja Miloša Škundrića, naći na filmskoj platformi Netflix od aprila 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike