24sedam na svetskoj premijeri filma "Nečista krv - greh predaka": Ovacije i usijani dlanovi (VIDEO)

23.07.2021

08:31 >> 12:14

0

Svojom maestralnom glumom iznad svih izdvojila se mlada glumica Anđela Jovanović, koja je ulogom Tašane pokazala da je vreme za velike uloge koje će sigurno

24sedam na svetskoj premijeri filma "Nečista krv - greh predaka": Ovacije i usijani dlanovi (VIDEO)
Copyright Premijera filma "Nečista krv - greh predaka" Promo/Ivica Vojnić

U autentičnom ambijentu Letnje pozornice Festivala evropskog filma Palić sinoć je održana svetska premijera filma “Nečista krv – greh predaka”.

Nešto pre 21 čas tribine jedne od najlepših pozornica na otvorenom bile su krcate publikom koja je s uzbuđenjem čekala početak ostvarenja u režiji Milutina Petrovića, sa Draganom Bjelogrlićem, Katarinom Radivojević i Anđelom Jovanović u glavnim ulogama.

Inače, ovaj film se nalazi u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde je u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija. Reditelj Petrović se pre samog početka projekcije obratio publici.

Premijera filma “Nečista krv – greh predaka” Promo/Ivica Vojnić

– Zahvaljujem se festivalu, Paliću i Subotici na dobrodošlici i gostoprimstvu. Nadam se da je ovo trenutak kada možemo da, za sledećih sat i po, mi budemo vaši domaćini, a vi gosti u našoj priči. Dobrodošli u 1850. godinu i jednu priču koju smo ispričali za vas – kazao je on, a publika je uzvratila gromoglasnim aplauzom.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv”/Promo/This and That produkcija

Bjelogrlić je, očekivano, bio izvanredan u svojoj izvedbi, pokušavajući, kako je i istakao na jučerašnjoj konfereniciji, da svojim glumačkim rešenjima opravda niz loših odluka Hadži Trifuna, te je publika našla saosećanje i za ovaj lik.

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Svojom maestralnom glumom iznad svih izdvojila se mlada glumica Anđela Jovanović, koja je ulogom Tašane pokazala da je vreme za velike uloge koje će sigurno ostaviti traga u budućnosti. Svu tragičnost, ali i hrabrost, jačinu i srčanu borbu za goli život iskreno i snažno prenela je Jovanovićeva na veliko platno.

Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

Veliki povratak filmu na ovim prostorima imala je Katarina Radivojević svojom ulogom Cone, sestre Hadži Trifuna, a zapažane uloge ostvarili su i Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Teodora Dragićević, MIlica Gojković, Vaja Dujović i drugi.

Katarina Radivojević, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković, te nije adaptacija “Nečiste krvi”, već su korišćena i druga dela Bore Stankovića koji je pre toliko godina na svevremen način preneo naš mentalitet koji se, umnogome, ne menja do danas.

Nela Mihailović, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Najizraženije u priči je svakako prikaz surovog patrijarhata u to vreme, a svi ženski likovi u filmu tragične su žrtve moralnih normi koje su uticale na život svih članova porodice. Žene u filmu, na čelu sa Tašanom, bore se, svaka na svoj način, za egzistenciju i položaj u društvu, a život i stroga ruka Hadži Trifuna nemaju milosti. Međutim, kako se greh s kolena na koleno prenosi, svakog stigne ono što mu je sledovalo.

Anđela Jovanović i Katarina Radivojević, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Publika je na kraju filma gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravila ekipu filma, koja je dugim poklonom zahvalila na velikoj pažnji.

Premijera filma “Nečista krv – greh predaka” Promo/Ivica Vojnić

Film “Nečista krv – greh predaka” će imati svoju bioskopsku premijeru 24. avgusta u Beogradu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike