Godina velikih gubitaka: Sećanje na umetnike od kojih smo morali da se oprostimo u 2021.

31.12.2021

08:00

0

Uz njih smo odrastali, sazrevali, učili, pevali, smejali se, a neki su nam bili idoli i pravi uzori

Godina velikih gubitaka: Sećanje na umetnike  od kojih smo morali da se oprostimo u 2021.
profimedia-0169495103 - Copyright Profimedia

Oni su svojim delima obeležili živote mnogih i o svemu što su stvorili će tek pričati naredne generacije.

Ova godina, čije sate polako počinjemo da odbrojavamo, bila je okrutna i odnela je mnogo umetnika ali sećanje na njih i njihova dela zauvek ostaju u našim srcima.

Nažalost, morali smo da se oprostimo od Milana Laneta Gutovića, Marka Živića, Vlaste Velisavljevića, Nenada Nenadovića, Ivana Tasovca, Minje Subote, Mire Furlan, Borisa Komnenića, Feđe Stojanovića ... 

Foto: Profimedia
 

Crni niz započeo je smrću Mire Furlan, a tužna vest stigla je iz Amerike. Ubrzo potom preminula je i Marija iz "Žikine dinastije" u trenutku kada su svi iščekivali početak snimanja rimejka čuvenog serijala. 

Niz onih koji su preminuli od koronavirusa započeo je u martu sa glumcem Vlastom Velisavljevićem, a nažalost nastavio se tokom cele godine.

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je glumac Marko Živić, 14. oktobra, posle tri nedelje borbe preminuo od koronavirusa.

Spisak onih koji su nas napustili u ovoj godini završio se smrću osnivača Festa, Petra Volka 4. decembra.

Ostaje nam nada da 2022. neće biti tako surova kao ova godina.

Januar

Mira Furlan

Mira Furlan/Profimedia
 

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila 

Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živela od 1991. godine kad je zbog rata emigrirala sa suprugom.

U karijeri je imala brojne zapažene uloge poput onih u filmovima: “Otac na službenom putu”, “Lepota poroka”, “Kiklop”. Igrala je i u filmu “Turneja”, seriji “Vratiće se rode.” 


Rialda Кadrić

Printscreen/TV Prva
 

Glumica Rialda Kadrić najpoznatija po ulozi Marije iz “Žikine dinastije”, umrla je iznenada 25. januara, u 57. godini u Atini. 

Nakon neverovatnnog uspeha serijala “Žikine dinastije” ona se godinama uspešno bavila psihoterapijom. Poslednjih 30 godina živela je u Londonu.

Rialda Kadrić preminula je kao i njena majka 1991. godine – na ulici.

Biserka Cvejić

Facebook
 

Biserka Cvejić jedna je od najznačajnijih operskih pevačica svih vremena kod nas.

Biserka Cvejić je preminula je u 98. godini života u Beogradu. 
Ostvarila je ukupno 77 mecosopranskih uloga u 1.800 predstava na scenama širom sveta. 

Sa pozornice se povukla 1978. godine i naredne dve decenije bila je profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

Februar

Vojkan Borisavljević

YouTube/Printscreen
 

Vojkan Borsiavljević je bio kompozitor i dirigent, čija je karijera trajala više od pet decenija.

Vojkan će ostati upamćen kao kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč” i “A sad adio”, i mnogih drugih.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika.

Goran Daničić

Stefan Tomasevic/ATAImages
 

Glumac Goran Daničić umro je iznenada u 59. godini života u Beogradu. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je od 1993. godine. Igrao je i na drugim pozorišnim scenama.

Ostvario je veliki broj zapaženih filmskih uloga: Delirium tremens, Ivkova slava, Kad porastem biću Kengur, Nebeska udica, Kordon, Mala noćna muzika, Rođen kao ratnik, Vukovar, jedna priča, Ni na nebu ni na zemlji, Mi nismo anđeli, Mali svet, Pad u raj, Sabirni centar, Zaboravljeni, Kaži zašto me ostavi, Sjaj u očima… Igrao je i na televiziji: Klan, Kamiondžije, Santa Maria della Salute, Drug Crni u NOB-u, Selo gori, a baba se češlja, Greh njene majke, Košarkaši, Crni Gruja, Lisice, Otvorena vrata, Srećni ljudi, Zaboravljeni… 

Mart

Vlasta Velisavljević

Vlasta Velisavljević/Antonio Ahel/ATA Images
 

Veliki umetnik izgubio je bitku sa koronavirusom u 94. godini.

Na pozorišnoj i televizijskoj sceni tokom 70 godina, ostvario je više od 350 uloga, bio je doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta i najstariji aktivni glumac. 

Proveo je tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. nakon što su kod njega, navodno, pronašli ruske knjige, koje su tada bile zabranjene. Prema njegovim rečima, on nije želeo da izda kuma, koji je bio pukovnik u JNA, kojeg su optuživali da je staljinista. 

Boris Komnenić

Boris Komnenić / Promo/Narodno pozorište
 

Njegova najpoznatija uloga na televiziji je ona u seriji Bolji život, kada je tumačio lik Saše Guze Popadića

Bio je prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Među filmskim i televizijskim naslovima u kojima je igrao su “Bal na vodi”, “Špadijer jedan život”, “Gore dole”, “Vratiće se rode”, “Miris kiše na Balkanu”, “Sinđelići”, “Apofenija” i drugi.

Zafir Hadžimanov

Zafir Hadžimanov ATAImages/Miloš Rafailović

 

Zafir Hadžimanov, filmski glumac, pevač i kompozitor, preminuo je od posledica koronavirusa u 77. godini života.

Bio je oženjen pevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova, poznatog džez muzičara.

Bio je i kompozitor, pisac, šoumen i velika zvezda zlatnog doba jugoslovenske šansone.

Dara Čalenić

Printskrin Jutjub
 

Glumica Darinka Dara Čalenić preminula je u 87. godini, nakon duge i teške bolesti

Dara Čalenić bila je jugoslovenska i srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica, prepoznatljiva po ulozi Dare Pavlović u filmskom serijalu „Lude godine“. Rođena je u Novom Sadu.

Sa suprugom Vladimirom Vladom Petrićem, doktorom filmskih nauka, živela je u Americi.

Ivan Klajn

Wikimedia/PyruvateDehydrogenase
 

Ivan Klajn filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti umro je u 85. godini.

Klajnova najznačajnija dela su: “Uticaji engleskog jezika u italijanskom”, “Tvorba reči u savremenom srpskom jeziku”, “Italijansko-srpski rečnik” za koji je dobio nagradu Vlade Republike Italije.

“Rečnik jezičkih nedoumica” najčešće je štampana knjiga koju potpisuje Klajn. Od prvog broja je bio glavni urednik lingvističkog časopisa Jezik danas, koji izdaje Matica srpska.

April

Zoran Simjanović

ATA Images/Antonio Ahel
 

Srpski kompozitor Zoran Simjanović preminuo je u 74. godini od posledica korona virusa.
Komponovao je muziku za više od 60 igranih filmova i više od 50 televizijskih filmova i serija, isto toliko animiranih i kratkih filmova, kao i za više stotina reklamnih spotova.

U periodu od 1965. do 1999. godine je izdao 24 muzička albuma. 

Miloš Šobajić

24sedam / Goran Sivački
 

Srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica koronavirusa u svojoj 76 godini. 

Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi.

Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Maj

Feđa Stojanović / Photo: PVJ/ATAImages
 

Feđa Stojanović, naš poznati pozorišni, televizijski i filmski glumac, prvak Pozorišta Atelje 212 preminuo je u Beogradu, posle teške bolesti u 73. godini. 

Ostaće upamćen po velikom broju uloga koje je ostvario u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru Madlenianum, Malom pozorištu “Duško Radović”, Pozorištu “Boško Buha”, ali i po ulogama u mnogobrojnim televizijskim serijama i filmovima. 

Bratisalv Petković

Foto: 24sedam/Goran Sivački
 

Pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Bratislav Braca Petković preminuo je u Beogradu, u 73. godini. 

Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile, pa je u centru Beograda, u Ulici majke Jevrosime, otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji.  Petković je takođe vodio porodičnu poslastičarnicu, jednu od najstarijih u Beogradu, koja je otvorena duže od jednog veka.

Božidar Nikolić 

Twitter/Cafe del Montenegro
@cafemontenegro
 

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini.

Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput “Balkanskog špijuna”, “Tri karte za Holivud”, “U ime oca i sina”, a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu “Tamna strana Sunca”.

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u “Tamnoj strani Sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život. 

Jun

Vladana Marković

Vladana Marković Printscreen/Youtube/RTS

 

 

Džez pevačica i urednik u Muzičkoj redakciji Televizije Srbije, Vladana Marković preminula je u 55. godini. 

Karijeru džez pevačice počela je u bendu “New Age”, a kasnije je nastavila solističku karijeru i sarađivala je sa brojnim eminentnim domaćim i inostranim džez muzičarima. 

Od 2000. godine Vladana Marković je radila u Radio televiziji Srbije, prvo kao muzički producent u Džez redakciji Muzičke produkcije, da bi se poslednjih godina posvetila radu na primenjenoj muzici u Muzičkoj redakciji Televizije Srbije. 

Avgust

Milan Lane Gutović

Lane Gutović Antonio Ahel/ATAImages
 

Doajen srpskog glumišta Milan Lane Gutović preminuo je od posledica koronevirusa u 75. godini.

Poznat je i kao jedan od naših najboljih komičara, a pored legendarne uloge Srećka Šojića, uspešno je odigrao i niz pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Gutović postaje 2006. godine, a penzionisan je krajem decembra 2011. godine.

Poslednje dve decenije igrao je svoj “Kabare”, sa kojim je gostovao širom sveta. 

Septembar

Kosta Bunuševac

Kosta Bunuševac YouTube/ Gregoriani Zupany
 

Kosta Bunuševac umro je u 73. godini. Bunuševac je ostvario brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a bio je multimedijalno orijentisan kroz teatar, dizajn, marketing, pronalazaštvo, muziku, arhitekturu, glumu na filmu, pozorištu i na televiziji.

Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, „one man šou“, uz još dve tri ličosti, bio je centar svih, ne samo „andergraund“ okupljanja vertikalnog Beograda 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

Minja Subota

Minja Subota,, Antonio Ahel/ATAImages
 

Televizijski voditelj, pevač i kompozitor Minja Subota, preminuo je u Beogradu u 82. godini.
Uprkos brojnim i raznolikim interesovanjima i aktivnostima u kulturi, na televiziji i filmu, Minja Subota najviše je ostao upamćen kao čovek koji je stvarao za decu.

Njegovo autorsko delo je emisija „Muzički tobogan" koja se emitovala 18 godina, a u njoj su učestvovali najpoznatiji kompozitori i školska deca sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Nenad Nenadović

Antonio Ahel/ATAImages
 

Poznati glumac Nenad Nenadović preminuo je od posledica koronavirusa u 57. godini. 

Popularni glumac tumačio je mnogobrojne uloge u filmovima i serijama. Poslednju ulogu ostvario je u hit seriji “Igra sudbina”.

U glumačke vode je uplovio kao dečak, imao je tek 13 godina kada je dobio ulogu Moljca u seriji “Povratak otpisanih”, a vodio je više od hiljadu emisija za decu: “Zooteka”, “Pet-šou” i “Fazoni i fore”.

Ivan Tasovac

Antonio Ahel/ATAImages
 

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac preminuo je u 55. godini života u svom domu u Beogradu, pošto mu je iznenada pozlilo.

Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. 

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. 
Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Oktobar

Marko Živić

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Glumac Marko Živić preminuo je u 50. godini od posledica koronavirusa. 

Glumac je ostavio veliki trag u našoj kulturi, a njegove uloge u popularnim filmskim, televizijskim i pozorišnim ostvarenjima će se sigurno pamtiti još dugo godina. 

Glumu je završio 1995. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Radeta Markovića. Bio je deo stalne glumačke postave u Pozorištu na Terazijama i stalni član Beogradskog dramskog pozorišta.

Decembar

Petar Volk

YouTube/Maja Volk
 

Nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta i jedan od osnivača FEST-a Petar Volk preminuo je u 91. godini. 

Bio je jedna od najuglednijih ličnosti naše kulturne scene, a umro je od posledica moždanog udara.  

Pozorišni i filmski kritičar i teoretičar objavio je šezdesetak knjiga, među kojima su i one o glumačkim velikanima Milivoju Živanoviću, Dobrici Milutinoviću, Žanki Stokić… Naročito se posvetio istoriji teatra na ovim prostorima, od prve polovine 19. veka do savremenog pozorišta. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike