Preminuo Petar Volk, nekadašnji upravnik JDP i jedan od osnivača Festa

05.12.2021

12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je jedna od najuglednijih ličnosti naše kulturne scene, a umro je od posledica moždanog udara. Vest o smrti potvrdila je njegova ćerka Maja Volk.

Preminuo Petar Volk, nekadašnji upravnik JDP i jedan od osnivača Festa
Petar Volk1 - Copyright YouTube/Maja Volk

Nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta i jedan od osnivača FEST-a Petar Volk preminuo je u 91. godini.

Bio je jedna od najuglednijih ličnosti naše kulturne scene, a umro je od posledica moždanog udara. Vest o smrti potvrdila je njegova ćerka Maja Volk.

Petar Volk rođen je 9. novembra 1931. godine u Bosanskom Petrovcu. Nakon završetka Banjalučke gimnazije dolazi na studije u Zagreb, u kojem je na Filozofskom fakultetu diplomirao književnost. Školovanje je nastavio u Pragu, gde je 1971. godine doktorirao filmsku i pozorišnu estetiku. Dobio je i drugi doktorat iz oblasti teorije filma na beogradskom Univerzitetu umetnosti 1986. godine. Po završetku školovanja, jedno vreme je u Sarajevu radio kao dramaturg i kritičar, da bi se potom nastanio u Beogradu.

Volk je 1977. godine postao upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za vreme njegovog mandata, koji je trajao nepune četiri godine, na scenu JDP-a postavljene su neke od čuvenih predstava, poput „Vase Železnove“, a na njegovu inicijativu po prvi put u ovaj teatar došli su strani reditelji, imena kao što su Franko Zafireli iz Italije, ili Tavstanogov iz Rusije. Takođe, organizovana su brojna, uspešna gostovanja predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u inostranstvu. Komadi „Vasa Železnova“, „Dundo Maroje“ i „Pučina“ gostuju u Moskvi i Lenjingradu, „Otelo“ i „Dundo Maroje“ u berlinskom Dojčes teatru, a „Šamar“ u Drezdenu.

YouTube/Maja Volk
 

Na Volkov poziv u Jugoslovensko dramsko dolazi poljski reditelj Ježi Jarocki i na scenu postavlja komad Isaka Babelja „Sumrak“. Takođe, JDP uspostavlja saradnju sa Teatrom „Ivan Vazov“ iz Sofije, pa tako glumac Branko Pleša u Bugaskoj režira Kovačevićev „Sabirni centar“, a Krikor Azarjan „Nekršten dan“ u JDP-u.

Volk je bio jedan od osnivača FEST-a i direktor Pulskog filmskog festivala. Bio je, takođe, na čelu Jugoslavija filma, kao i direktor Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Upravo je za njegovog mandata ovaj muzej pokrenuo časopis „Teatron“.

Pozorišni i filmski kritičar i teoretičar objavio je šezdesetak knjiga, među kojima su i one o glumačkim velikanima Milivoju Živanoviću, Dobrici Milutinoviću, Žanki Stokić… Naročito se posvetio istoriji teatra na ovim prostorima, od prve polovine 19. veka do savremenog pozorišta.

Bio je i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem je predavao „Istoriju filma“, a jedno vreme bio i šef katedre za Istoriju i teoriju.

Volk je bio i predsednik Upravnog odbora Instituta za film. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i Oktobarska nagrada grada Beograda.

Sve do 2004, čitavih pet decenija bio je u braku sa glumicom Mirjanom Kodžić, u kojem je dobio ćerku Maju Volk.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike