Posthumno uručen Dobričin prsten: Pod senkom zagonetnog osmeha Laneta Gutovića (FOTO)

23.12.2021

12:25

0

Na mestu gde je počeo svoju briljantnu karijeru i gde je odigrao svoju poslednju premijeru, porodici velikog glumca uručena je najvrednija glumačka nagrada

Posthumno uručen Dobričin prsten: Pod senkom zagonetnog osmeha Laneta Gutovića (FOTO)
Copyright Lane Gutović Antonio Ahel/ATAImages

U prisustvu porodice Milana Laneta Gutovića, medija i zaposlenih u JDP kao i velike glumice Jelisavete Seke Sablić, koja je ovog puta bila na mestu publike, nagrada “Dobričin prsten” posthumno je dodeljena glumcu Milanu Lanetu Gutoviću, koji je u avgustu preminuo od korona virusa.

Upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Tamara Vučković Manojlović podsetila je da je Milan Gutović, bio dugogodišnji član JDP-a.

ATAImages/Antonio Ahel
 

- Ovde je počeo, a na ovom mestu je i odigrao poslednju premijeru u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović – rekla je upravnica JDP, zašto je baš ovo pravo mesto za uručenje prestižne nagrade

Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika koji dodeljuje ovu nagradu, rekao je da je Gutović bio jedna od prvih i “poslednjih Bojanovih beba”.

Drago mi je da smo se okupili u ova nevremena da se odužimo Lanetu za njegov dar, duhovitost, pamet i zašto da ne kažemo ubitačni sarkazam - rekao je Brajović dodajući da je Gutović bio osobenjak i da sumnja da bi danas došao na uručenje priznanja.

Ipak, dok je glumac izgovarao ovu tvrdnju neko iz publike nije odoleo da dobaci da bi Lane ipak došao.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Presednik udruženja glumaca je iskoristio ovu priliku da ispriča anegdotu koja bi trebala da ilustruje skromnost kojom je za života plenio Gutović i koji se uvek klonio velikih reči van scene.

“Kada je neko Gutoviću uručio kompliment, on je uzvratio rečima “Ne trajem ja, nego trajete vi, dok traje vaš ukus trajaću i ja. Ne zahvaljujte meni, ja zahvaljujem vama”, citirao je Brajović.

Da ipak sve na kraju ne bi prešlo u veliku nepotrebnu “govoranciju” Voja Brajović je pre nego što je reč dao kako je sam rekao Hadži Petru Božoviću, prošlogodišnjem laureatu pročitao pesmu Ljubomira Bandovića.

Dobričin prsten Foto: Bojana Bačić
 

„Sve natenane. Uvek sa strane.

K’o neki agent za bolje dane. Govori malo, a mnogo tu stane.

Ismeva mane. Zna i da lane.

Na šarlatane. I polutane.

I samo nestane, da dušom da’ne. Jer gužva je u Aleji za velikane.

Lane“.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Božoviću, posle ove pesme nije ostalo baš puno šta da doda o velikom glumcu i saborcu na sceni i kako ga je on nazvao “velikom i neponovljivom Lanuški”. Božović je priznao da nakon svih ovih meseci od njegovog gubitka i dalje negde oseća kako ga prati senka njegovog zagonetnog osmeha.

- Kad nas glumce pitaju šta radimo u životu, pa dobiju odgovor, sledi potpitanje a šta radite ozbiljno? Pa da ne ispadne da je Lane bio samo grandiozni glumac tu su danas njegova deca – rekao je Božović obraćajući se deci preminulog glumca kojoj je na kraju uručio nagradu.

ATAImages/Antonio Ahel
 

U ovom posebno emotivnom momentu ćerka Milica se prisutnima obratila samo stihovima jedne pesme.

“Ako ste hteli da me nešto pitate, nemojte ništa. Pored kreveta sam ostavio veliko odelo od štofa, da kad budem odlazio, odem kao gospodin”.

I zaista, Lane Gutović je bio i otišao kao veliki gospodin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike