Emotivno veče posvećeno Feđi Stojanoviću u Ateljeu 212: Knjiga uspomena velikog glumca

07.07.2021

08:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Aljoša Vučković, Gorica Popović, Gordan Kičić i Jelena Gavrilović izveli su dramski prvenac poznatog umetnika koga je smrt sprečila da monodramu postavi

Emotivno veče posvećeno Feđi Stojanoviću u Ateljeu 212: Knjiga uspomena velikog glumca
Copyright Monodrama "Ja, Feđica", Atelje 212 ATA Images/Milan Maričić

Veče posvećeno nedavno preminulom glumcu Feđi Stojanoviću upriličeno je u matičnom pozorištu Ateljeu 212 u vidu scenskog čitanja njegove monodrame “Ja, Feđica”, koju je planirao da izvede kada prođe pandemija.

Projekat je izveden u okviru pratećeg programa festivala BELEF, u rediteljskoj postavci glumca Erola Kadića, a veoma nadahnuto i emotivno su dramski prvenac pokojnog glumca čitale njegove kolege Aljoša Vučković, Gorica Popović, Gordan Kičić i Jelena Gavrilović, uz pijanistu Vladimira Maričića i slikara Ljubisava Milunovća.

Feđa Stojanović/Foto arhiva Ateljea 212

Multimedijalni program je uključio čitanje pozorišnog komada i muziku, jer je svaki od četvoro glumaca otpevao neke od neprolaznih pesama koje je Feđa Stojanović voleo da interpretira, kao što su “Devojko mala” iz filma “Ljubav i moda”, pesme grupe “Idoli”, “O mladosti” Arsena Dedića i druge.

Scensko čitanje dela “Ja, Feđica” u režiji Erola Kadića na velikoj sceni „Mira Trailović“ evociralo je uspomene ne samo na život velikog glumca, već i neprevaziđene upravnice Ateljea 212, rediteljke i osnivača BITEF festivala, čije ime nosi teatarska scena.

Gordan Kičić ATA Images/Milan Maričić

Upoznavanje Feđe i velike umetnice Mire Trailović koja ga je preko noći dovela iz JDP-a u Atelje 212, njegov mukotrpni početak karijere u tom legendarnom pozorištu gde je dobijao uglavnom veoma sitne i nezapažene uloge, pretežno policajaca, neke su od duhovitih tema koje su provejavale kroz monodramu. Napisan tekst nema raspisane dijaloge, već je pisan u prvom licu u vidu knjige uspomena, više kao autobiografija, ili kraći roman, te je jedina forma za glumca mogla biti monodrama.

Aljoša Vučković je sa najviše stila i scenske, vokalne ubedljivosti predstavio odlomke dela svog kolege, koji je pisao o svojim mladalačkim ljubavima, ranim jadima, sećanjima na vreme kada je kao sasvim mali bio omiljen u društvu, posebno kod lepšeg pola, zbog svoje sposobnosti da bude zabavan i uvek zanimljiv, što će ga voditi ka karijeri glumca, iako je prvo upisao prava.

Aljoša Vučković ATA Images/Milan Maričić

Iz trećeg plana je delovala Jelena Gavrilović, koja se tek u nekoliko kraćih segmenata uključila u priču, igrajući samu sebe u sceni sa Aljošom, koji je tada glumio Feđu.

Gorica Popović i Gordan Kičić su dočarali vreme koje je Feđa opisivao u svojoj ispovesti, a posebno je ostala upečatljiva ljubavna priča koju je svojevremeno imao sa damom iz Teherana, zbog koje nije želeo da se vrati u Jugoslaviju, već je ostao tamo neko vreme.

Jelena Gavrilović ATA Images/Milan Maričić

Prijatelji iz detinjstva, portret školskih dana, presek glumačke karijere, druženje sa velikim Zoranom Radmilovićem i nadmetanje sa njim oko toga ko će tumačiti ulogu Ujka Vanje u Zoranovoj režiji, činili su zanimljivu okosnicu čitanja drame – ispovesti, kao koktel smeha i tuge u publici.

Ovo izvođenje posvećeno je uspomeni na dramskog umetnika koji je bio tražen u mnogim teatrima prestonice i po Srbiji, te ga je publika mogla gledati, osim u matičnom Ateljeu 212, i u komadima Madlenianuma, JDP-a, Malog pozorišta “Duško Radović”, Zvezdara teatra, UK Vuk.

Gorica Popović ATA Images/Milan Maričić

Feđa Stojanović (1948-2021), u poslednjem periodu je bio profesionalno veoma vredan, imao je naslove na repertoaru JDP-a (“Zašto je poludeo gospodin R?”), Zvezdara teatra (“Ljubav u Savamali”), dok je u vreme pandemije imao i jednu premijeru u Ateljeu 212 – “Dabogda te majka rodila” Vedrane Rudan, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Pročitajte još

Veče scenskog druženja sa posthumno prezentovanom dramom značajnog glumca zapravo je bilo simbolično podsećanje i na sve koji su nas napustili u ovim teškim vremenima pandemije, pre svega dramski umetnici i muzičari.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike