Mafijaška likvidacija Vlade Popa: Istaknuti "škaljarac" i prijatelj Luke Bojovića krenuo na ubicu!

01.12.2021

11:00

0

Vladimir Popović ubijen u kafiću "Kafeteka" u Beogradu, a u njega nepoznati ubica ispalio više hitaca iz "heklera"

Mafijaška likvidacija Vlade Popa: Istaknuti "škaljarac" i prijatelj Luke Bojovića krenuo na ubicu!
Vladimir Popović - Copyright Facebook

Vladimir Popović (43), poznatiji kao Vlada Pop, likvidiran je pre tri godine u kafiću "Kafeteka" u Ulici vojvode Šupljikca na Crvenom krstu, na granici beogradskih opština Vračar i Zvezdara. U vatrenom obračunu ranjen je i jedan mladić koji je vozilom Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar. Popović je odranije bio poznat beogradskoj policiji kao blizak saradnik Luke Bojovića i "škaljarskog klana", a u medijima se pominjalo i da je poznati beogradski investitor.

Dvojica maskiranih muškaraca upala su 1. decembra 2018. godine, oko 22 sata, u kafić i u Popovića, koji je sedeo sa prijateljem, ispalila više hitaca iz automatskog oružja "hekler". Tom prilikom, ranjen je i mladić od 23 godine, koji je bio gost lokala.

Vlada Pop odmah je izdahnuo, a napadači su pobegli u nepoznatom pravcu automobilom marke “audi”. Policija je odmah proglasila akciju “Vihor” i blokirala grad, zaustavljajući sva sumnjiva vozila u potrazi za nepoznatim počiniocima. To, međutim, nije dalo rezultate, jer za ovaj zločin niko još nije uhapšen, a potraga za ubicama i dalje traje.

Prema nezvaničnim informacijama, Popović je pokušao je da savlada maskiranog ubicu kad je primetio da mu prilazi naoružan. Navodno, Popović je pre pucnjave sedeo za šankom kafića kad se ubica dovezao sa saučesnikom automobilom marke „audi“.

Napadač je, kako saznajemo, maskiran izašao iz vozila, noseći u rukama crvenu kesu. Kad je prišao Popoviću, iz nje je izvadio oružje. Pre nego što je stigao da zapuca, Popović je krenuo ka njemu, ali je tada oružje opalilo. Ubica je krenuo nazad u auto, ali je ranjeni Popović, verovatno po inerciji, izašao za njim. To nije sprečilo ubicu da nastavi da puca, pa su neki od metaka pogodili drvenu ogradu pored kafića. Posle nekoliko koraka, Popović je pao i preminuo, a ubice su pobegle.

Runju spasao odlazak u toalet

Kobne večeri Vlada Pop sedeo je u kafiću navodno sa Milošem Nilovićem Runjom, takođe pripadnikom "škaljarskog klana". Nilović je samo pukom srećom ili "šestim čulom" izbegao smrt te noći. Desetak sekundi pre brutalnog napada, on je otišao do toaleta. Rešetanje svog druga Popovića nije video, iako je čuo zlokobni rafal, vrisku i lomljavu šoljica i čaša. Kad je izašao iz toaleta, kako su tvrdili očevici, nije ni pokušao da pomogne Popoviću koji je još bio živ.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Ubijeni Popović bio je poznat srpskoj policiji i pravosuđu. Istražitelji su ga dovodili u vezu sa klanom Luke Bojivića, a navodno je bio blizak i sa "škaljarcima". Pominjan je i kao vlasnik kazina "Havana" na Slaviji, gde je, prema nekim operativnim podacima, skovan plan za ubistvo Blaža Đurovića (39), koji he hicima iz automata ubijen 10. marta 2018. godine na Dušanovcu.

Otac četvoro dece

Prijatelji Vladimira Popovića, posle njegove likvidacije, pričali su da on nema nikakve veze sa Lukom Bojovićem ni "škaljarskim klanom". Govorili su da je građevinski investitor i otac ćetvoro dece, od kojih je najstarije imalo 12, a najmlađe tri godine. Tvrdili su da je bio dobar čovek i da nije pomogao samo onom do koga nije stigao.

Popović je u žižu javnosti dospeo posle optužbi da je sa Vojislavom Kostićem i Daliborom Đurićem pokušao da iznudi 110.000 evra od dvojice biznismena, Miloša Rilaka i Zorana Popovića. Osumnjičeni su i da su na ime nepostojećeg duga za mobilne telefone pokušali da iznude novac, a uhapšeni su upravo u "Havani".

Popović, Đurić i Kostić označeni su tada kao pripadnici "škaljarskog klana". Popović je bio prijatelj i saradnik Luke Bojovića i Filipa Koraća. Kositć, bivši žandarm, navodno je bio visokopozicioniran u hijerarhiji klana. Čak je i Kostićev brat uhapšen u restoranu "Durmitor" u Novom Beogradu, u velikoj policijskoj akciji u kojoj je privedeno nekoliko pripadnika tog klana. među kojima je bio i Miloš Nilović Runjo, sa kojim je Vladimir Popović sedeo kobne večeri.

Svedoci za ubistvo Ognjanovića

Popović i Kostić na listi su svedoka za ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, koje se dogodilo 28. jula 2018. godine.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Kostić je, kako su pisali mediji, u Žandarmeriji napredovao u vreme kad je komandant bio general Bratislav Dikić. Tada je postavljen u Specijalističku četu beogradskog odreda, iako je bilo poznato da ima ozbiljne saradničke veze sa beogradskim podzemljem. Podaci o njegovoj saradnji sa Popovićem postojali su pet godina unazad.

Osveta za ubistvo mladog "kavčanina"?

Istražitelji ubistva Vlade Popa verovali su da je taj zločin direktno povezan sa likvidacijom Draga Božovića, mladića koji je na Bežanijskoj kosi likvidiran pet dana ranije. Upućeni su tada pričali da je motiv za ubistvo Popovića bila krvna osveta po sistemu glava za glavu.

Drago Božović bio je blizak rođak jednog od vođa "kavačkog klana", Igora Božovića, a bio je povezivan sa ubistvom Budvanina Đorđa Borete, 7. decembra 2016. godine u Bečićima. Boreta je, inače, važio za bliskog saradnika Luke Bojovića.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, prilikom hapšenja, tada su kod osumnjičenih našli mobilne telefone kojima su dogovarali krivična dela. Kod osumnjičenog Dalibora Đurića nađeno je više od 250.000 evra i oko 2.205.000 dinara za koje se sumnja da su pribavljeni iznudama.

Luka Bojovič pred sudom u Španiji
 

Prilikom pretresa kuće osumnjičenog Vojislava Kostića, policija je kod njegovog brata našla pištolj marke “CZ”, 40 komada municije različitog kalibra i oko pet grama marihuane. Protiv njega je podneta krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Popović je, podsetimo, blizak prijatelj i saradnik Luke Bojovića, koji služi kaznu od 18 godina zatvora u Španiji. S obzirom na to da su u devet godina  pre ubistva Vlade Popa čak osmorica Lukinih najbližih saradnika ubijena, moguće je da je i Popović platio glavom svoju bliskost sa Bojovićem. Luka je veoma blizak  "škaljarskom klanu", čiji je visokorangirani pripadnik bio i Vlada Pop. 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike