Poznati advokat izrešetan ispred zgrade u kojoj je stanovao: Ko je sve "ubijao" Mišu Ognjanovića!?

28.07.2022

06:00

0

Ubice i nalogodavci nikad nisu otkriveni, a u medijama više imena i različiti motivi

Poznati advokat izrešetan ispred zgrade u kojoj je stanovao: Ko je sve "ubijao" Mišu Ognjanovića!?
Copyright Foto: Wikipedia

Ugledni beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je na današnji dan pre četiri godine sa šest hitaca iz vatrenog oružja ispred zgrade u kojoj je stanovao u ulici Antifašističke borbe u Novom Beogradu. Ubice i nalogodavci ovog zločina do danas nisu otkriveni i čini se da istraga tapka u mestu, iako mediji povremeno spekulišu o tome ko je i zašto likvidirao poznatog advokata.

Strahinja Stojanović, Darko Elez i Dario Đorđević, poznatiji kao Dekster, samo su neka od imena koja su se kroz medije provlačila kao navodni egzekutori Ognjanovića. Kao motiv njegovog ubistva pominjala se veza sa Lukom Bojovićem, sukob između crnogorskih klanova, nezadovoljni klijent, ali i erotske fotografije bivše državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović.

U svojoj karijeri dugoj 30 godina, Ognjanović je za klijente imao Slobodana Miloševića, Mirjanu Marković, bio je angažovan i u slučaju ubistva Brisa Tatona, gde je branio Đorđa Prelića, vođu navijača Partizana, koji je osuđen za taj zločin. Jedan od njegovih klijenata i prijatelj bio je Luka Bojović i članovi njegove familije.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Te kobne subote, predveče, Miša Ognjanović je sa sinom bio u restoranu "Madera" u centru Beograda. Ubica ili njegov saučesnik, kako su verovali istražitelji, pratio ga je svih desetak kilometara kolika je udaljenost između restorana i Mišinog stana u koji su se Ognjanovići doselili dva meseca ranije. Advokat je ubijen u mračnom prolazu zgrada, gde nisu postojale čak ni sigurnosne kamere.

Čim su tog 28. jula 2018. godine, oko 20.30 sati, advokat i njegov 27-godišnji sin Petar izašli iz automobila kojim su se dovezli iz restorana i krenuli ka ulazu u zgradu, prišao im je ubica i pucao u Mišu.

Vratio se da ubije

Ranjeni advokat je pao, a sin, koga je jedan metak pogodio u šaku, podigao ga je. Ubica je već počeo da beži od njih, ali se okrenuo i pogledao ih. Kad je video da je Miša i dalje živ, vratio se i ispalio još pet hitaca u advokata.

Ženio misice, ostavio troje dece iz tri braka

Dragoslav Ognjanović je iza sebe ostavio troje dece iz tri braka. U prvom braku sa Ninoslavom dobio je sina Petra. Potom je bio u braku misicom Natalijom Mihić od 2007. do 2014. godine s kojom je dobio sina Mihajla, a 2017. godine oženio je bivšu misicu Sanju Papić, sa kojom je dobio ćerku Laru.

Zbog ubistva Ognjanovića još niko nije uhapšen, ali je tokom istrage otkriveno da je, u trenutku kad je napadač ispalio hice u njega, već mesecima bio na merama policije, ali i da je praktično likvidiran pred policajcima.

Dok zvanična istraga ćuti, medijska licitacija oko toga ko stoji iza likvidacije Ognjanovića uveliko traje, a nižu se i različite teorije oko motiva zločina. Jedna od njih je pisanje pojedinih medija da iza likvidacije, tačnije praćenja, stoji Dario Đorđević Dekster, navodni saradnik Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Pozivajući se na neizmenovane izvore, mediji su izveštavali da je Dekster sarađivao sa Darkom Elezom, koji je početkom marta prošle godine izručen Bosni i Hercegovini, a da pre toga nije ispitan u Srbiji o vezi sa ubistvom Ognjanovića, ili to nije samo zvanično saopšteno. Sumnjalo se da postoje nerešeni zločini u koje je i on umešan, pored ostalog i u ubistvo advokata. Spominjalo se da je on poznatog advokata pratio "golfom" nedelju dana pre ubistva.

Erotske fotografije

Na listi osumnjičenih u medijima našla se i Dijana Hrkalović. Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, priznao je pred Specijalnim sudom da ga je Dijana Hrkalović zvala dok je bio van zemlje i zamolila ga da se iseku delovi o njoj u prisluškivanim razgovorima ubijenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i kasnije ubijenog Dragoslava Miloradovića, koji su bili predmet obrade operativne grupe Mangusta.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Advokata i njegovog klijenta Služba za specijalne istražne metode 17. maja 2018. ambijentalno je snimala u jednom lokalu u Beogradu i tom prilikom su spominjali državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović i na vulgaran način navodno komentarisali njene erotske fotografije i poruke.

U vezu sa ubistvom advokata dovođen je i Strahinja Stojanović, čiji džip je krajem septembra 2020. godine dignut u vazduh, a on ubrzo preminuo. Pozivajući se na policijske izvore, pojedini mediji povezivali su upravo njega sa likvidacijom poznatog advokata, uz napomenu da policija nije imala dokaza za svoje sumnje.

Stojanović je navodno ubrzo posle neuspelog atentata pobegao iz Srbije, a lokaciju mu je, bar novinarima, često otkrivala pratilja, inače misica, koja je uporno objavljivala njihove zajedničke fotografije na društvenim mrežama.

U sve te spekulacije upleten je i "kavački klan" i vojnici Veljka Belivuka, koji su navodno ubili Ognjanovića. U misteriju njegove smrti mediji su umešali čak i tajnu svesku u kojoj je advokat vodio evidenciju i koja navodno otkriva ko ga je i kako pratio i za čiji račun.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike