"Sačekuša" na Dušanovcu: Blažo Đurović izrešetan u automobilu sa 29 metaka!

10.03.2024

08:00

0

Nemanja Ivanov i Darko Vesković Prika optuženi su za likvidaciju Blaža Đurovića u Beogradu

"Sačekuša" na Dušanovcu: Blažo Đurović izrešetan u automobilu sa 29 metaka!
Blažo Đurović - Copyright Privatna arhiva

U "sačekuši" u naselju Dušanovac na beogradskom Voždovcu, na današnji dan pre tačno šest godina, kad je svojim automobilom izlazio iz garaže, sa 29 hitaca izrešetan je Blažo Đurović. Ova likvidacija odigrala se u ulici Vojvode Skopljanca broj 22. Darku Veskoviću Priki i Nemanji Ivanovu, optuženima za Đurovićevu likvidaciju, u toku je ponovljeno suđenje. Mada je prethodni proces gotovo doveden do kraja, zbog promene predsednika sudskog veća, procesno predmet je počeo iznova i još nije doneta presuda. Sledeći pretres zakazan je za 10. i 15. april. Na tom suđenju trebalo bi i da budu pregledani video-zapisi. 

Đurović je brat po majci Vladimira Jovanovića poznatog kao Vlada Japanac.  

Blažo Đurović bio je tog 10. marta 2018. godine u svom automobilu marke BMW X5, kada su na njega ispaljeni rafali. Đurovićev automobil je nađen zapaljen nekoliko kilometara dalje, kao i automatska puška za koju se pretpostavlja da je korišćena u napadu.

Ivanov je uhapšen u Beogradu dve nedelje posle ubistva, a Vesković u aprilu 2018. godine u Zagrebu, odakle je posle nekoliko meseci izručen Beogradu. Obojica su od tada u pritvoru i negiraju da su sa 29 metaka ubili Đurovića i posle toga zapalili njegov automobil. Njima se Iz bezbednosnih razloga sudi u specijalnoj sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu

Ðurović je ubijen ispred kuće rođenog brata, nakon što je dovezao njega i decu.

Otmica člana "Firme"

Veštačenje o kome se raspravljalo na nekoliko zakazanih ročišta pokazalo je da su na puški ostali DNK tragovi Ivanova i Veskovića, dok se na delu rukava i rukavici koji su takođe pronađeni u automobilu zapaljenom ubrzo posle ubistva, nalazi samo Veskovićev DNK. Na osnovu ove analize, tužilaštvo je utvrdilo da je kobnog dana Ivanov vozio automobil kojim su presreli Đurovića ispred kuće, dok je Vesković iz kola pucao u njega.

Profimedia/Pixabay/Privatna arhiva
Blažo Đurović izrešetan u autoomobilu

Optuženi su i pre ovoga imali problema sa zakonom, kao i ubijeni Đurović. Ivanov je osuđivan, pored ostalog, zbog učešća u ubistvu Vladana Veličkovića u Beogradu, kao i zbog otmice. Vesković je uslovno osuđivan, jer je koristio lažni pasoš.

Đuroviću se, sa druge strane, u trenutku kad je ubijen sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe "Firma", ali je postupak protiv njega obustavljen pošto je ubijen.

Radonjića su, kako tvrdi tužilaštvo, oteli Blažo Đurović, njegov brat Aleksandar i još petorica muškaraca u decembru 2014. godine.

Detalje o ovom događaju policiji je ispričao Radonjić i objasnio da su ga namamili da dođe u kafić u tržnom centru "Kumodraž“ na Voždovcu, gde su ga udarali palicama i pištoljem, pa ga vezali i smestili na zadnje sedište automobila, kako bi ga odvezli na obalu Dunava. Radonjić je ispričao da je mislio da će tamo da ga ubiju, ali je u vožnji uspeo je da iskoči iz kola i pobegne.

Ubijen i Radonjić

Na osnovu njegovog iskaza tužilaštvo je podiglo optužnicu po kojoj se sudilo dugi niz godina. U međuvremenu i Radonjić, kao i optuženi Blažo Đurović ubijeni su u likvidacijama.

Radonjić je ranjen na parkingu svoje zgrade u beogradskom naselju Zvezdara u aprilu 2015. godine. Slučaj je policija rešila 2022. godine, a za ubistvo je optužen Dejan Mitrović, protiv koga je postupk obustavljen, jer je preminuo. Radonjić je bio deo kriminalne grupe „Firma“, novosadskog ogranka "zemunskog klana", koji je predvodio Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, i osuđivan je zbog droge.

Tri godine posle Radonjića ubijen je i Blažo Đurović. Bio je blizak "škaljarskom klanu". Radonjić je sa Blažom Đurovićem učestvovao u otmici Nemanje Ivanova. Naime, Ivanov je od Đurovića uzeo novac da bi kupio drugu u Južnoj Americi, ali kako se plan izjalovio, a pare je potrošio i nije imao odakle da vrati osnovni dug, više od 50.000 evra, nekadašnji prijatelj rešio je da pokuša silom da povrati hiljade evra.

U tome mu je pomagao Radonjić, pa su posle otmice Ivanova smestili u napušteni objekat na periferiji grada i tu ga danima tukli, mučili i ponižavali. Ivanov je uspeo da se izvuče, i smislio je navodno osvetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike