Ovako je 1. decembra likvidiran prijatelj Luke Bojovića: Maskirani napadači upali u kafić, pa iz "heklera" osuli paljbu na Vladu Popa!

01.12.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Popović je ubijen u Kafiću "Kafeteka" u Beogradu 1. decembra 2018. godine

Ovako je 1. decembra likvidiran prijatelj Luke Bojovića: Maskirani napadači upali u kafić, pa iz "heklera" osuli paljbu na Vladu Popa!
Vladimir Popović - Copyright Facebook

Vladimir Popović (43), poznatiji kao Vlada Pop, koji js slovio za osobu blisku "škaljarskom klanu" i Luki Bojoviću, likvidiran je pre tačno četiri godine u kafiću "Kafeteka" u Ulici vojvode Šupljikca na Crvenom krstu u Beogradu.

Tog 1. decembra 2018. dvojica maskiranih muškaraca ušli su u lokal. Popović, koji je u tom trenutku sedeo za šankom, video ih je i krenuo ka njima. Međutim, jedan od njih je iz crvene kese izvadio "hekler" i zapucao u Popa. Iako teško ranjen, Popović je krenuo za napadačem i skočio na njega, nakon čega su obojica pala na zemlju. Drugi napadač ih je, međutim, razdvojio  i dokrajčio Popovića pucajući mu u glavu.

Prilikom napada ubice su ispalile najmanje 15 metaka, a tada je u nogu bio ranjen i jedan mladić koji je vozilom Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar. Popović je izdahnuo na licu mesta.

Ubice su pobegle u "audiju" u nepoznatom pravcu. Oni još uvek nisu pronađeni. Na lice mesta bila je došla Popovićeva supruga sa decom, kao i rođaci i prijatelji.

Otac četvoro dece

Prijatelji Vladimira Popovića, posle njegove likvidacije, pričali su da on nema nikakve veze sa Lukom Bojovićem ni "škaljarskim klanom". Govorili su da je građevinski investitor i otac ćetvoro dece, od kojih je najstarije imalo 12, a najmlađe tri godine. Tvrdili su da je bio dobar čovek i da nije pomogao samo onom do koga nije stigao.

Inače, prošle godine nedeljnik "Ekspres" pisao je kako će zbog likvidacije Popovića biti podnete krivične prijave protiv vračarske kriminalne ekipe, na čijem čelu je Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara. Navodilo se da je Vušović "odranije operativno označen kao učesnik Popovićeve likvidacije, a inspektori Trećeg odeljenja beogradske policije uspeli su da identifikuju i njegove saradnike u zločinu, ali javnosti njihov identitet još nije poznat."

Ptrintscreen/MUP
Nikola Vušović

Vušovića ekipa nedavno je "razbijena", a uhapšeni pripadnici terete se za tri ubistva i pet pokušaja ubistva. Na tom spisku ne nalazi se ime Vladimira Popovića. 

Popović je bio vlasnik kockarnice "Havana", a u medijima se pominjalo i da je poznati beogradski investitor. Prema nekim operativnim podacima, u "Havani" je skovan plan za ubistvo Blaža Đurovića (39), koji he hicima iz automata ubijen 10. marta 2018. godine na Dušanovcu.

Navodilo se da je bio i dobar prijatelj Filipa Koraća, za kog se navodi da je jedan od ključnih ljudi Luke Bojovića u Beogradu.

S obzirom na to da su u devet godina  pre ubistva Vlade Popa čak osmorica Lukinih najbližih saradnika ubijena, moguće je da je i Popović platio glavom svoju bliskost sa Bojovićem. Luka je veoma blizak  "škaljarskom klanu".

Sedeo sa Runjom

Printscreen/Facebook
Miloš Nilović

Kobne večeri Vlada Pop je navodno sedeo sa Milošem Nilovićem Runjom, koji je takođe označen kao pripadnik "škaljarskog klana". Nilović je samo nekoliko sekundi pre ubistva otišao do toaleta zbog čega se veruje da je pukom srećom tada izbegao smrt.

Rešetanje svog druga Popovića nije video, iako je čuo zlokobni rafal, vrisku i lomljavu šoljica i čaša. Kad je izašao iz toaleta, kako su tvrdili očevici, nije ni pokušao da pomogne Popoviću koji je još bio živ.

Nilović je u žižu javnosti ponovo dospeo hapšenjem "Vračaraca", jer tužilaštvo smatra da je on jedna od osoba koju je ova kriminalna grupa pokušala da likvidira.

Bio optužen za iznude

Ubijeni Popović bio je poznat srpskoj policiji i pravosuđu.

Tanjug/Miloš Milivojević
Vojislav Kostić i Dalibor Đorić

Popović je u žižu javnosti dospeo posle optužbi da je sa bivšim žandarmom Vojislavom Kostićem i Daliborom Đorićem u kazinu "Havana", 2016. godine, pokušao da iznudi 110.000 evra od dvojice biznismena, Miloša Rilaka i Zorana Topalovića.

Međutim, tokom suđenja došlo je do preokreta kada je oštećeni Zoran Topalović da je prethodno slagao i da ga okrivljeni Dalibor Đorić, Vojislav Kostić i sada pokojni Vladimir Popović, zvani Pop, kobnog 29. decembra 2016. nisu pretukli, kao i da nisu pokušavali da od njega i njegovog poslovnog partnera Miloša Rilaka iznude 110.000 evra, stan, druge nepokretnosti i automobil.

24sedam/Katarina Mihajlović
Dijana Hrkalović

– Pred početak suđenja tadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović i postupajući tužilac Saša Drecun naterali su me da potpišem gotovu izjavu uz pretnju da je to ‘najbolje za mene i da i ja mogu da završim u zatvoru’. Morao sam da ih poslušam iz straha za sebe i svoju porodicu. Međutim, sada to mogu da otkrijem jer se više ne bojim. Okrivljeni Đorić mi nikada nije pretio, a Vojislava Kostića i pokojnog Popovića nisam ni poznavao. Kostića sam tom prilikom video samo u prolazu – izjavio je Topalović na današnjem suđenju.

Topalović je naveo da nije ni bio povređen jer ga niko nije tukao, niti pokušao da mu iznudi 110.000 evra.

– U pitanju je samo jedna suma koju sam dugovao Zoriću poslovno. Morao sam da lažem jer su mi Drecun i Hrkalovićeva pretili, ali sada više nemam taj strah, ni za sebe, ni za svoju porodicu – odgovorio je na pitanje sudije zašto je ćutao pet godina.

Krvna osveta?

Nekoliko dana nakon Popovićevog ubistva, u medijima su se pojavili navodi da beogradska policija istražuje operativni podatak da su likvidacije Vlade Popa i  Draga Božovića (20), koji je ubijen pet dana pre njega na Bežanijskoj kosi, direktno povezane. Prema pisanju medija, istraživalo se da li je reč o krvnoj osveti.

Drago Božović bio je blizak rođak jednog od vođa "kavačkog klana", Igora Božovića. Bio je povezivan sa ubistvom Budvanina Đorđa Borete, 7. decembra 2016. godine u Bečićima. Boreta je, inače, važio za bliskog saradnika Luke Bojovića. Tokom istrage se sumnjalo da je Božović nabavio motor sa kog se pucalo na Boretu, a potom organizovao gde će biti sakriven nakon likvidacije. Ipak, ove sumnje nisu dokazane i protiv njega nije podneta krivična prijava.

U svojoj završnoj reči, na ponovljenom suđenju, Kostić je uperio prst u nekada visoku i uticajnu funkcionerku MUP-a Dijanu Hrkalović navodeći da ona stoji iza ovog postupka protiv njih:

- Sumnjamo da ona stoji i iz ubistava advokata Miše Ognjanovića i mog prijatelja Vladimira Popovića - rekao je Kostić.

Kostić i Đorić su u aprilu ove godine osuđeni na tri godine zatvora. U pitanju je druga prvostepena presuda, na koju je tužilaštvo uložilo žalbu.

Inače, Popović i Kostić na listi su svedoka za ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, koje se dogodilo 28. jula 2018. godine.

Vladimiru Popoviću sudilo se za još jednu iznudu. Teretio se da je sa Zvonkom Mateovićem, bivšim telohraniteljem Željka Ražnatovića Arkana, i Srđanom Šošićem početkom januara 2003. godine pokušao da od Dalibora Štule iznudi više od 200 hiljada tadašnjih nemačkih maraka (oko 100 hiljada evra).

U novembru 2016. su zbog toga Pop i ostali osuđeni na uslovnu kaznu od šest meseci, međutim krajem 2017. presudu  je preinačio Apelacioni sud ističući da nema dokaza da su izvršili ovo krivično delo i oslobodio ih optužbe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike