Tužiteljka koja ne zna za strah: Ovo je žena koja je krenula na Filipa Koraća

16.12.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Slučaj protiv Filipa Koraća vodi lično prva tužiteljka Pariza

Tužiteljka koja ne zna za strah: Ovo je žena koja je krenula na Filipa Koraća
Copyright Printscreen/Youtube/Ministère de la Justice ATAIMAGES/A.A.

Dokazani borac protiv kriminala. Bez mrlje u karijeri, a samo zahvaljujući rezultatima borbe protiv mafije, napredovala je stepenik po stepenik. 

Ovo su glavna obeležja gotovo 40 godina duge karijere sadašnje pariske tužiteljke Lorom Bekuo (63), koja je krenula na balkansku mafijašku grupu Filipa Koraća (43). Pravosudnu karijeru započela je kao sudski pripravnik januara 1984. godine. Posle dvogodišnjeg školovanja u Nacionalnoj školi za pravosuđe, imenovana je za zamenika javnog tužioca u sudu u Ruanu od 1. januara 1986. godine.

Borba duga 19 godina

Tokom impozantne karijere prvi zamenik javnog tužioca u Šalon-sur-Saonu postala je juna 1993. Premenila je nekoliko tužilaških fotelja dok nije imenovana za javnog tužioca u Parizu 20. septembra 2013.

Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
Tužiteljka tvrdi da ima čvrste dokaze protiv Korća

Proces u Parizu, očigledno je i prvi ozbiljni protiv Korća, koji je do sada optuživan bez presude. Zato ovaj proces u prvi plan i izbacuje Bekuo jer će biti prva, i još žena, koja je stala na put bliskom prijatelju Luke Bojovića.

Za sada, Korać se očigledno ne osvrće na njene optužbe za međunarodnu trgovinu narkoticima i oružje, kao i pranjem para. Koliko se ne plaši dokaza govorio i podatak da se nije žalio Mađarima na odobrenu ekstradiciju, iako zna da odlazi u zemlju gde može da dobije i doživotnu kaznu zatvora.

Uvereni u pobedu

- Sve francuske optužbe protiv mene zasnovane su na nezakonito presretnutim komunikacijama, dobijenim narušavanjem slobode pojedinca - naveo je Korać u Parizu.

I njegov branilac Buzijan Behili osporava sve činjenice francuskih pravosudnih vlasti.

- Slučaj je zasnovan samo na nezakonitim presretanjama belgijske i holandske policije. Moj klijent je živeo u Italiji i imao je samo povremene kontakte sa ranije uhapšenim Branimirom Vujovićem, zvanim Braco. A taj Braco je opasan čovek - podvlači advokat.

Šta se dešava u Bosni

Filip Korać, osim u Francuskoj, zbog šverca droge je pod istragom i u Bosni i Hercegovini. U Srbiji protiv njega ne postoji nijedan postupak.

Korać je uhapšen u Mađarskoj sa falsikovanim dokumentima 3. oktobra, a početkom ove nedelje izručen je zvaničnom Paruzu. Prethodno su u Francuskoj i Monaku uhapšeni ostali pripadnici njegove grupe, koja je novac od kriminalnih aktivnost usmeravala u kupovinu nekretnina.

"Skaj" komunikacija

Do danas su u slučaju protiv Koraća i Vujovića sudije Nacionalne nadležnosti za borbu protiv organizovanog kriminala (Junalco) optužile još 12 osoba. Njih 10 je u istražnom zatvoru, dok je četvoro u kućnom pritvoru. Većina dokaza prikupljena je dešifrovanjem poruka na aplikaciji "Skaj" u 2021. godine. Korać je na "Skaju" imao nadimak "Marko" i često je na to ime koristio lažni pasoš posebnop kada je putovao u Dominikansku Republiku i boravio u Španiji.

Njegova kriminalna grupa, koju je preuzeo nakon što je njegov najbliži saradnik Luka Bojović uhapšen u Španiji, učestvovala je u višegodišnjem ratu u balkanskom podzemlju. Saveznik mu je bio "škaljarski klan", a najveći neprijatelj grupa koju je vodio Aleksandar Stanković-Sale Mutavi, a potom Veljko Belivuk, blizak "kavačkom klanu". Belivuk i njegova ekipa planirali su da ubiju Koraća, utvrdilo je domaće tužilaštvo tokom istrage protiv ovog klana.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike