Optužen za smrt 51 korisnika Gerontološkog centra: Evo zašto nema direktora u sudnici

22.03.2024

13:09

0

Autor: 24sedam

Milan Stevanović trenutno na lečenju

Optužen za smrt 51 korisnika Gerontološkog centra: Evo zašto nema direktora u sudnici
Copyright Printscreen Youtube/TVKopernikus

U Višem sudu u Nišu danas je odloženo suđenje Milanu Stevanoviću (47) nekadašnjem direktoru Gerontološkog centra u Nišu, optuženom da nije postupio po propisima za sprečavanje zaraznih bolesti pa se koronom zarazilo 195 korisnika doma i 29 zaposlenih, od kojih je 51 korisnik preminuo.

Suđenje je odloženo za 26. april jer je Stevanović na bolničkom lečenju. 

Za danas je bilo predviđeno svedočenje doktorke koja je u vreme izbijanja epidemije brinula o zdravlju korisnika centra. Pozvano je bilo i troje zaposlenih da svedoče.

Stevanović je na glavnom pretresu isticao je da je učinio sve da spreči da korona uđe u ustanovu, a ukoliko bude osuđen, mogao bi da dobije 12 godina zatvora.

On se tereti da je odobravao posete rođaka korisnicima, u vreme zabrane, usled čega je došlo do zaražavanja većeg broja starih ljudi smeštenih u ovoj ustanovi i da nakon toga nije obaveštavao nadležne državne institucije o simptomima bolesti i stanju u Gerontološkom centru.

Po optužnici, suprotno instrukcijama koje su dobili Gerontološki centri, Stevanović nije organizovao ni podelu ručka u manjim grupama a jednoj sednici Upravnog odbora prisustvovala je i osoba čije prisustvo nije bilo nužno, što je takođe doprinelo širenju zaraze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike