Svako jutro se isplačem i izvinim: Potresno svedočenje oca Adriane Dukić ubijene u "Ribnikaru"

14.02.2024

11:29

0

Autor: 24sedam

Porodica Adriane Dukić tužila Kecmanovića i školu

Svako jutro se isplačem i izvinim: Potresno svedočenje oca Adriane Dukić ubijene u "Ribnikaru"
Copyright Tanjug/Sava Radovnović

Otac Adriane Dukić, učenice Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koja je 3. maja ubijene, govorio je danas pred Višim sudom u Beogradu, gde se po njegovoj tužbi vodi postupak protiv porodice dečaka-ubice i škole. On je detaljno svedočio kako je kako je izgledala njihova porodica do i nakon 3. maja, kada se dogodio stravični masakr.

- Živeli smo svi zajedno u Beogradu. Doselili smo se iz Francuske. Moji su svi poreklom iz Krajine, vaspitavani smo u tradicionalnom i porodičnom duhu. Do 2020. dolazili smo samo na dva meseca u Srbiju i kada smo odlučili da se preselimo, deca su bila uzbuđena - ispričao je Dukić u sudnici gde se vodi poroces protiv Vladimira i Miljane Kecmanović.

On dodaje da su po dolasku pričali sa direktorkom OŠ "Vladislav Ribnikara" i da se deci svideo život u Srbiji, da su želela da ostanu.

Stub porodice

- Porodica je moje sve. Svake nedelje imali smo ručkove, sve je bilo puno ljubavi. Vozio sam decu u školu, a Andrijana je bila stub naše porodice. Bila je najstarija, znala je sve šta mora i kako treba. Kada mi nismo mogli, kupila je mlađeg brata i sestru iz škole. Svako jutro sam zahvaljivao Bogu što su deca zdrava, jer je zdravlje najvažnije. Moji roditelji su preminuli oboje od raka - ispričao je Dane.

Roditelj je istakao da se osećao bezbedno i da nikada nije osetio da su deca nesrećna u Srbiji.

- Specijalnu vezu sam imao sa Adrianom. Majka mi je preminula godinu i po dana nakon njenog rođenja. Tada mi je rekla: Uvek me je zanimalo kako je živeti bez tate i mame, jer ne bih mogla da živim bez vas. Tog trećeg maja nam se srušio ceo svet - naveo je kroz suze.

Za pucnjavu mu je, objašnjava, javila supruga i odmah je krenuo prema školi. ali, do dva sata popodne nije dobio nikakve informacije.

Metak u potiljak, četiri u telo

- Zvao sam Adrianu na telefon, ali je bila nedostupna. Naša deca su već bila mrtva. Ona je ubijena sa pet metaka, jedan metak u potiljak i četiri u telo. Bila je mrtva na školskoj klupi. Samo ne znam koje dete je zaslužilo da bude izamsakrirano. Od tada idemo svaki dan na groblje, da se isplačem, da se izvinim i da joj kažem da je volim. Osećam se krivim što sam došao da živim u Srbiju - rekao je otac.

Na današnjem suđenju počelo je saslušanje članova porodice jedne od ubijenih devojčica, koji su podneli tužbu protiv porodice Kecmanović, škole u kojoj je masakr počinjen i države Srbije.

Prethodno je održano pripremno ročište na kojem su stranke u postupku iznele svoje dokazne predloge i samu tužbu.

24sedam/Katarina Mihajlović
Tužba i protiv majke ubice Miljane Kecmanović

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija. Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike