"Kosta će biti svedok na suđenju roditeljima": Poznati advokat o zločinu u "Ribnikaru"

05.02.2024

13:26

0

"I dalje smatram, što više analiziram slučaj, da je u pitanju teroristički akt. To je zlo nezapamćenih razmera", kaže advokatica

"Kosta će biti svedok na suđenju roditeljima": Poznati advokat o zločinu u "Ribnikaru"
Zora Dobričanin Nikodinović i uviđaj posle masakra u školi na Vračaru - Copyright Tanjug/Zoran Žestić/Pink

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović komentarisala je za TV Studio B početak suđenja ocu i majci dečaka koji je 3. maja prošle godine pucao u svoje vršnjake u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Krivični postupak protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, oca i majke dečaka Koste K. koji je 3. maja prošle godine počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", počelo je 29. januara u Višem sudu u Beogradu. Više javno tužilaštvo roditeljima na teret stavlja da su dečaku ubici omogućili da koristi oružje.

Kako je na konferenciji za novinare u Palati pravde u Beogradu rekao glavni javni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, otac dečaka je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti pošto je godinu dana pre masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina da rukuje vatrenim i vazdušnim oružjem.

Za njega je Tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu, od 12 godina zatvora. Advokat Zora Dobričanin komentarisala je početak suđenja, zatražene kazne za roditelje, ali i odluku suda da javnost bude isključenja.

- Tužilački predlog od 12 godina zatvora za krivično delo za koje odgovara otac dečaka je maksimalna kazna za oca i kazna od dve i po godine za krivično delo za koje odgovara majka dečaka u vezi sa prisustvom njenog DNK na čaurama, što je veoma zanimljivo. Verujem da će se ona dobro braniti, s obzirom na to da je DNK stručnjak i da je radila veštačenja mnogih bioloških materijala koji su se sudili godinama, možda čak i decenijama - rekla je Dobričaninova, pa dodala:

24sedam/Katarina Mihajlović
Zora Dobričanin Nikodinović

- Ova tragedija nas je sve uzdrmala iz temelja, verujem da ima mnogo ljudi koji znaju nešto o tome, a neće da se jave da posvedoče, jer ne žele da se mešaju u to. Apelujem na sve koji imaju bilo kakve podatke za krivično delo ubistva devetoro dece i pripadnika obezbeđenja da to i kažu. Lično smatram da tu postoji još dosta toga iza što je gurnulo i navelo to dete da tog dana učini takvo zlo.

24sedam/Katarina Mihajlović/AP/Darko Vojinovic
Ilustracija

- Smatramo da tu ima još ima posla, dosta toga je dobro urađeno. I dalje smatram, što više analiziram slučaj, da je u pitanju teroristički akt. To je zlo nezapamćenih razmera, da dete uđe u svoje odeljenje, i da ubije decu, svoje vršnjake. Ne smemo da dozvolimo da svi oni koji su na bilo koji način povezani sa ovim zločinom ostanu neprocesuirani i bez kazne - navodi advokat.

Dečak ubica će biti saslušan kao svedok

- Dečak je zbog godina u kojima je izvršio zločin ispod radara krivične odgovornosti, dok se njegov otac tereti za obuku u streljani i neadekvatno obezbeđivanje oružja. Dečak, kao neko ko je posećivao streljanu i koristio to oružje, jeste svedok u postupku koji se vodi protiv njegovog oca. S obzirom na to da je privilegovani svedok, on je imao mogućnost da prihvati ili odbije svedočenje, i rešio je da prihvati, da da iskaz. Imaju oni očigledno neku svoju taktiku i neke svoje razloge, u šta ne želim da ulazim - kaže advokat.

- Ne slažem se jedino sa odlukom Tužilaštva da suđenje bude zatvoreno za javnost, imajući u vidu veliko interesovanje javnosti od početka suđenja, ali odluka je doneta na bazi velikog broja oštećenih i maloletnih oštećenih lica. Smatram da neki delovi moraju po zakonu biti isključeni, ali bi Tužilaštvo pojedina svedočenja trebalo da otvori za javnost - zaključila je Dobričaninova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike