Da se smrzneš: Tajni dosije otkriva da je Kinez uhapšen u Boru vođa Trijada (FOTO)

06.02.2024

21:25

0

Autor: 24sedam

Veruje se da je Teng Кilei u samom vrhu Trijada

Da se smrzneš: Tajni dosije otkriva da je Kinez uhapšen u Boru vođa Trijada (FOTO)
Teng Kilei - Copyright 24sedam/MUP/Profimedia

Teng Кilei, državljanin Kine koji je posle bega iz zatvora u Trebinju, uhapšen u Boru po poternici Pekinga i Sarajeva, član je zloglasne kineske mafijaške organizacije Trijada. Tvrdi se da nije bio nižerazredni član mafijaške organizacije već se nalazio među šefovima jedne ćelije.

Kilei je, kao je predstavljeno u Bosni i Hercegovini, kao član Trijada bio uz kineske državljane na Balkanu. Koje je tačno poslove obavljao nisu uspeli da utvrde u BiH gde je uhapšen 3. septembra 2023. 

Firma u Zrenjaninu

Kinez je pre hapšenja u BiH osnovao "Huayi construction" d.o.o. u Zrenjaninu. Ova firma, od 15. novembra 2022. bila je registrovana za izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Sud BiH je dva dana posle hapšenja, pod velom tajne, otvorio predmet broj S1 3 K 046361 23 Eks 3 za Tenga, za kojim je međunarodnu poternicu raspisao NCB Interpola Peking. U spisima je navedeno da je poternica raspisana "u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom NR Kine zbog sumnje da je počinio krivično delo zločin ugovorne prevare iz člana 224. kineskog Krivičnog zakona". 

Brži od ekstradicije

Odmah nakon održanog ročišta, sud je doneo rešenje kojim je beguncu određen privremeni pritvor, koji je po prvom rešenju trajao 18 dana, odnosno od 3. septembra 2023. do 20. septembra ili do nove odluke Suda. Zahtev za izručenje ekspresno je dostavljen iz Pekinga i to već 12. oktobra.

Sve vreme bio je pritvoren u zatvor "poluotvorenog" tipa u Trebinju. Ali, tu nije dočekao konačnu odluku o izručenju Kini već je 19. novembra oko 11.20 sati pobegao i to dan pošto su mu u poseti bili roditelji. Tokom šetnje po zatvorskom krugu, preskočio je zid i ogradu visoku 12 metara. Napolju su ga čekali saučesnici.

FOTO: MUP RS
Uhapšeni Trijada Teng Кilei

 

Veruje se da je Kilei odmah prebačen u Crnu Goru. Čim se Trijadi izgubio svaki trag, direktor Kazneno-popravnog zavoda Trebinje Zorana Miladinovića podneo je ostavku. Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, prihvatio je je 15. decembra 2023.

Nema biranja poslova, samo keš

Kilei se, u međuvremenu, prabacio u Srbiju. Stigao je i do Bora gde je sada uhapšen. Uz kinesku, imao je i poternicu BiH.

U opisu Trijada je sve što donosi zaradu - od iznuda, profesionalna i prostitucije do kockanje, droge i onlajn prevara. Za razliku od ostalih bandi, struktura njihove organizacije vrlo je labava, zbog čega i imaju više šefova.

Do pre nekoliko godina statistika je pokazivala da su ispali iz grupe od pet najopasnijih mafija. Razlog za to nije njihovo povlačenje, već to što su najveći deo svojih poslova legalizovali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike