Velika racija u Boru: Uhapšen prevarant svetskog kalibra sa dve poternice Interpola

06.02.2024

13:29

0

Autor: 24sedam

Teng Кilei pobegao i iz ekstradicionog pritvora u Trebinju

Velika racija u Boru: Uhapšen prevarant svetskog kalibra sa dve poternice Interpola
Copyright FOTO: MUP RS

Teng Кilei, kineski državljanin koji je pobegao iz Okružnog zatvora u Trebinju, lociran je i uhapšen u Boru. On je otkriven na osnovu ciljanih potraga Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske i operativne saradnje sa policijama Srbije i Crne Gore.

- Begunac je uhapšen i Viši sud u Zaječaru mu je odredio ekstradicioni pritvor - navodi izvor banjalučka ATV-a.

Oterao direktora zatvora

Zbog bekstva pritvorenika iz Kine direktor trebinjskog zatvora Zoran Miladinović je podneo ostavku na tu funkciju.

Teng Кilei iz zatvora je pobegao 19. novembra 2023. nakon što su ga posetili majka i otac. Pobegao je kada se, tokom šetnje, popeo na zatvorsku zgradu ie skočio sa 12 metara. Nakon skoka, čudom je ostao nepovređen i nastavio je beg i za njim je pokrenuta opsežna potraga.

Кilei je u trebinjskom zatvoru bio od 5. septembra 2023. kada mu je Sud BiH odredio privremeni pritvor nakon što je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisao Interpol Peking u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudom zbog sumnje da je počinio krivično delo "zločin ugovorne prevare".

Po molbi za izručenje Biroa za istraživanje privrednog kriminala Ministarstva javne bezbednosti NR Кine Sud BiH je 12. oktobra 2022. doneo rešenjem kojim je Tengu Кileiju određen ekstradicioni pritvor. Po tom rešenju pritvor je određen do 3. marta 2024. godine, odnosno do izručenja ili nove odluke suda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike