Žrtva silovanja nije u sudnici: Belivuk ispitivao veštake o njemu! Pušten i snimak optuženog za zlostavljanje u "bunkeru" na stadionu!

20.11.2023

15:58

0

"Je l' vam logično da se protekom vremena bolje seća", pitao je Belivuk psihijatre koji su veštačili silovanog mladića

Žrtva silovanja nije u sudnici: Belivuk ispitivao veštake o njemu! Pušten i snimak optuženog za zlostavljanje u "bunkeru" na stadionu!
Ilustracija - Copyright 24sedam Tanjug/Miloš Milivojević Printscreen

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za učešće u sedam ubistava, otmice, silovanje,trgovinu drogom i oružjem, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu.

Danas je pred sudom trebalo da bude saslušan I. S. koji je prema optužnici tri dana seksualno zlostavljan u prostorijama koje su pripadnici kriminalne grupe koristili na stadionu Partizana. On je, inače, jedina preživela žrtva klana.

U sudnici su prisutni sudski veštaci psihijatar Branko Mandić i Ana Najman, koji su veštačili psihičko stanje I. S. i doneli zaključak da je on sposoban da svedoči. Sudija Vinka Beraha saopštila je da je njegova sestra, preko službe za zaštitu svedoka, obavestila sud da zbog lošeg zdravstvenog stanja I. S. nije bio u stanju da dođe.

Pre početka suđenja, sudija je konstatovala da u sudnici nije prisutan optuženi Boris Karapandžić, koji je 7. novembra krvav i sa hematomima po telu primljen u Urgentni centar i zadržan na lečenju.

- On će odsustvovati cele nedelje, zbog zdravstvenih razloga - rekla je njegov advokat Ivana Ostojić i dostavila sudu otpusnu listu za Karapandžića.

Na nivou tuposti

Na optuženičku klupu danas je sela jedina žena optužena da je bila pripadnica kriminalnog klana, Slađana Sekulić, koja je sa prethodnih suđenja odsustvovala zbog hirurške intervencije.

U publici je danas bio advokat Dejan Lazarević, koji je do hapšenja u okviru kriminalne grupe Darka Šarića, bio branilac Belivuka i Miljkovića. Lazareviću je inače prethodne nedelje u postupku protiv Šarića i ostalih ukinut kućni pritvor.

Sudski veštak Branko Mandić naveo je da su prilikom veštačenja I. S. imali u vidu njegov zdravstveni karton, ali i psihološki profil.

- Intelektualne sposobnosti su ispod prosečnih, na nivou tuposti. To je prosto između prosečne i granične inteligencije, ali ne predstavlja duševnu bolest. U konkretnom slučaju, zaključili smo da je on ima procesnu sposobnost - rekao je veštak Branko Mandić.

Na pitanje sudije da li sud mora da ima nešto posebno u vidu prilikom svedočenja, Mandić je izjavio da može da bude tretiran kao bilo koji drugi svedok.

Sudski veštak Ana Najman koja je u svom nalazu navela da I. S. ima očuvanu pažnju kada su skoriji događaji u pitanju.

- Reč je o osobi koja ne koristi prethodna iskustva i složene mentalne operacije, već svaku situaciju procenjuje ispočetka - rekla je ona.

Advokat Nenad Aleksić, branilac optuženog Vojislava Đorđevića, pitao je veštaka Mandića da li je razumljivo njemu kao psihijatru da I. S. koji je 1990. godište izjavi da mu se epilepsija javi kao posledica rata.

Mandić: Meni je razumljivo, ali vama izgleda nije.

Aleksić: Da li vam je logično da je u jednoj rečenici izjavio da je prekinuo školovanje u petom razredu da bi pomagao porodici radeći fizičke poslove, a potom da je počeo da se bavi fudbalom?

Ana Najman: Ovo što vi navodite kao primedbu, on je na taj način objasnio prekid školovanja, ja tu ne mogu da dodajem niti da oduzimam. On je tako objasnio kako je započeo peti razred i nije išao u školu izvesno vreme.

Demantuje sebe u 15 sekundi

Aleksić: Meni kao advokatu nije jasno kako to da čovek demantuje sam sebe u 15 sekundi.

Ana Najman: On prosto nema mogućnost analitičkog mišljenja, u okviru svojih kapaciteta on daje svoje odgovore. I njegova nepreciznost u pogledu vremeneskih odrednica je evidentna.

Aleksić: Njegov IQ je 82, šta bi bilo da je ispod toga, 69?

Ana Najman: Normalna tupost je od 90 do 110, on je ispod toga, u granici normalne tuposti, što podrazumeva normalno svakodnevno funkcionisanje, u sredini koja ne zahteva veće veštine koje ne poseduje.

Aleksić: Ono što je meni upadljiivo je da on meša ljude, neke ubacuje, neke izbacuje. Na osnovu čega ste zaključili da zbog njegove niske inteligencije nije konstatntan, ali ne dovodite u pitanje kvalitet informacija koje daje?

Najman: O kvalitetu informacija će se opredeliti sud, ali iz domena psihologije meni to nije psihološki upadljivo. Ovakva osoba ne razlikuje bitno od nebitnog.

Aleksić: Zaključili ste i sami da funkcioniše na nivou pokušaja i pogrešaka "ako prođe prođe"?

Ana Najman: On se ni u jedan zadatak nije udubio, kako je video, tako je rekao i to mi zovemo sistem pokušaja i pogrešaka, i to nije retko u psihologiji.

Aleksić: U smislu njegovih navoda da je bio tri dana bez hrane i vode i da je potom dobio vodu sa nekim belim prahom, ako je tako, da li je mogao da ima realno sagledavanje?

Mandić: Ne znam o čemu se radi, da li su mu nešto dali ili nisu i koju vrstu supstanci, to je njegov iskaz.

"Šta se u njegovom mozgu dešava"

Za reč se, potom. javio optuženi Veljko Belivuk koji želi da postavlja pitanja sudskim veštacima. On je u pratnji petorice zatvorskih stražara iz boksa za optužene izveden za sudsku govornicu.

Belivuk: Jedno pitanje samo bih imao, sad smo čuli da I. S. ne barata dobro datumima, kako onda da znamo, kada ispriča da se događaj desio na različite datume koji je pravi. Kako da znamo šta se u njegovom mozgu dešava?

Ana Najman: Ono što ja mogu da kažem, stavljajući u konstekst njegove psihološke sposobnosti, i njegova tri iskaza, prvi je dao nekih osam ili devet meseci posle događaja, kada je pričao da je siguran u te datume.

Belivuk: Je l' vam logično da se protekom vremena bolje seća?

Najman: Kako će to sud da procenjuje i stavlja u kontekst krivičnih dela, nije na nama.

Belivuk: Kako to da se protekom vremena bolje seća, šta se to dešava u ljudskom mozgu, to je neistražena sfera, nije on jedini svedok koji ima naknadnu pamet a jedinstvena je prilika da pitam?

Najman: Hipotetično, slegli su se neki događaji, manji je stres kada protiče vreme i to je moguće. Možete da budete pod uticajem straha ili nekih drugih emocija koje vas blokiraju.

Belivuk: Je l' mislite da se on stvarno seća, jer menja datume, ja ne mogu sada da kažem da imate plavu kosu a za mesec dana crnu, šta se to desi u njegovom mozgu?

Najman: Nismo ga konfrontirali sa različitim datumima, mi smo radili analizu njegovog psihičkog zdravlja.

Sudija: Da li je sklon konfabulacijama?

Najman: On nije sklon izmišljanju događaja koji se nisu dogodili, konfabulacije se dešavaju kod osoba sa moždanim oštećenjima, kod osoba koje ne mogu da se sete nečega, a primorane su da se sete.

Posle saslušanja sudskih veštaka, sudija je saopštila da će se saslušati tonski zapis optuženog Alekse Šejića u policiji, čije je izdvajanje odbrana tražila.

Na snimku se čuje Šejić koji je u prisustvu branioca po službenoj dužnosti izneo odbranu, ali je kasnije u sudnici rekao kako mu je prećeno, da su to učinili inspektori među kojima i Božidar Stolić i da je kasnije promenio iskaz.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike