Pričam i gledam vas u oči: Ovako se branio advokat narkobosa iz Pljevalja

01.09.2023

12:57

0

Autor: Mi. S.

Darka Šarića sam branio osam godina i ponosan sam na to, rekao na početku Dejan Lazarević

Pričam i gledam vas u oči: Ovako se branio advokat narkobosa iz Pljevalja
Advokat Dejan Lazarević - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima iz njegove kriminalne grupe, koju je organizovao dok je bio u pritvoru zbog postupka za šverc kokaina. 

Posle Pljevljaka, odbranu iznosi Šarićev nekadašnji advokat Dejan Lazarević. Na početku je odmah naglasio da je Šarića branio osam godina i da je ponosan na to.

- U toku tih postupaka osam godina, prikupljao sam dokaze, bilo je dosta nezakonitosti i više puta sam i prezentovao sudu i tražio izuzeća zbog brojnih nezakonitosti. Jedno od tih potupanja mene kao branioca je sada u optužnici, da sam na glavnom pretresu izneo poverljive informacije - počeo je izlaganje Dejan Lazarević.

On je naveo da je početkom maja 2020. Goran Nikolašević došao kod njega i rekao mu da je iz policije saznao da tri osobe pripremaju njegovu likvidaciju.

- Rekao je da su to Cvetinović, Joksović i Dalibor Ristić. Nisam mu verovao jer mi je zvučalo nemoguće da mu to kaže načelnik kriminalističke policije u Valjevu. Sutradan smo otišli kod načelnika, rekao je da je istina, da je dobio to službenim putem iz Loznice, da je Ristić koji je tada vođen kao doušnik policije, došao i rekao. Plan je bio da Nikolaševića dignu u vazduh tokom vožnje, i rekli su mu da Nikolašević ne vozi u automobilu suprugu i dete - nastavio je optuženi Lazaravić.

Prema negovim rečima, predmet je šetao od TOK-a do tužilaštva u Valjevu.

- To se sve dešavalo u toku maja i ja sam dobijao od TOK spise, na osnovu toga sam postupao i radio. Nikolašević je čovek koji voli svakodnevno da rešava probleme, da diže na malo viši nivo i on je anagažovao još nekoliko advokata. Dobijao sam informacije iz TOK, tužilaštva u Valjevu, prezentovao sam na glavnom pretresu - dodao je Lazarević.

On je naveo i da je Dalibor Ristić pisao neku ručnu izjavu koju je dostavio Nikolaševiću i da je zbog toga bio opserviran tokom postupka za šverc kokaina.

- Navodi tužilaštva da sam ja sprečio da se vodi postupak protiv Darka Šarića, da li mislite da sam ja kao advokat mogao da sprečim da se vodi postupak protiv nekoga? - rekao je Lazarević i dodao da je on kao advokat koji je Šarića zastupak podnosio podneske, pisao tužilaštvu, tražio izuzeće.

- To je ono što sam hteo da kažem, sve ostalo ću reći posle davanja odbrana okrivljenih kojima sam bio advokat, da ne bih došao u situaciju da odajem neke tajne. Hoću da naglasim i da sam lišen slobode u svojoj kancelariji, ne daj bože da se desi više i jednom advokatu u Srbiji. Policajaci su bili izuzetno korektni, ja u kancelariji imam oko 240 predmeta, uzimali su predmete, zvali su postupajućeg tužica, rekao je da se vrše pretresi. Fotografisali su sve, uključujući i ono što se tiče drugog predmeta, Veljka Belivuka, predlozi odbrana i alibi. Rekao sam im da to ne smeju da rade, rekli su da prvi put hapse advokata. Nemam šta da krijem, nema šta da me diskredituje ni u vezi ovog ni u vezi drugih predmeta. Posle par meseci su mi vraćeni predmeti - osvrnuo se i na dan hapšena u aprilu prošle godine.

Dejan Lazarević je rekao da za sada neće odgovarati na pitanja da ne bi "diskreditovao nekog od drugih optuženih ili svedoka".

- Gledam vas u oči i kažem, nikakve poruke preko "Skaja" nisam razmenjivao. Mislio sam da me hapse zbog drugog predmeta, ponudili su mi poligraf, pristao sam ali na kraju nisu dozvolili. Časno sam branio Darka Šarića, ponosan sam na to, takvog čoveka nisam upoznao u životu. Dobar čovek koji samo zna da kritikuje, ali to ću sačuvati da pričam svojim unucima. Branio sam ga, ali što on kaže "kako si me branio, dobio sam 15 godina". "Skaj" nisam koristio, niti je "Skaj" aparat pronađen kod mene - završio je izlaganje Dejan Lazarević.

Odbranu su potom izneli i optuženi Danilo Odović, Aleksandar Bošković, policajac Danilo Stojanović, Milutin Radovanović.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike