Američki stručnjak o ubistvu Ane Volš: Kosti labav DNK dokaz, tužilac mora još da kopa za osudu Brajana

02.11.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Majkl Kojn objasnio zašto su DNK analize neophodne za suđenje

Američki stručnjak o ubistvu Ane Volš: Kosti labav DNK dokaz, tužilac mora još da kopa za osudu Brajana
Ana Volš nestala 1. januara - Copyright Printscreen/Instagram

Suđenje Brajanu Volšu (48), optuženom za ubistvo supruge Beograđanke Ane (38), danas je odloženo jer još nisu urađene DNK analize iz nezavisne laboratorije. Pravni analitičar NBC10 iz Bostona Majkl Kojn objasnio je zašto su ove analize neophodne.

- DNK analize posebno su važan segment sudskog procesa jer istražitelji nikada nisu pronašli telo Ane Volš. Ne samo da tužioci moraju da dokažu da je ubio suprugu, već moraju da dokažu i da je mrtva - naveo je pravni analitičar.

Prinstcreen /Facebook/anawalshe
Ana i Brajan Volš

 

On navodi da delić kosti, poslat na DNK analizu, sam po sebi ne dokazuje da je Ana Volš ubijena.

- Gledajući ovu činjenicu iz sudskog ugla to dokazuje da je možda bila povređena. Ali, tužilaštvo pokušava da dokaže da je Brajan Volš počinio ubistvo prvog stepena - naglasio je američki stručnjak.

Firenzički stručnjaci iz "Bodea"

Laboratorija "Bode" gde bi trebalo da se izvrši DNK analiza dokaza u slučaju protiv Brajana Volša važi za jednu od najboljih forenzičkih institucija u Americi. Pored detaljnih analiza DNK i inovativnih proizvoda za prikupljanje DNK, ova laboratorija sa sedištem u Virdžiniji, obavlja i prikupljanje samih dokaza na licu mesta. Njihovi patenti koriste se širom sveta.

Koliko su ove analize ključne i za tužilaštvo vidi se i iz današnjih izjava posle pomeranja ročišta za 23. januar 2024. Iz tužilaštva je naglašeno da ove analize moraju da potkrepe tužiočevu tezu da je počinjeno ubistvo prvog stepena.

Posle današnjeg suđenja u Kohasetu (Masečusets) saopšteno je da tužioci još čekaju analizu DNK iz nezavisne laboratorije i da se zato u sudnici nije pojavio optuženi Brajan Volš.

Tužilac je rekao da su zastupnici obe strane u slučaja nedavno imali konferencijski razgovor sa privatnom laboratorijom "Bode", kojoj je država poslala desetak uzoraka. Za jedan broj tih uzoraka rečeno je da su "ograničenog kvaliteta", pa testiranje je zaustavljeno. Očekuje se da će ekspert za odbranu posetiti laboratoriju radi pregleda.

YouTube/NewsNation
Policija je pronašla krvave tragove

Komonvelt je dodao da je državna kriminalistička laboratorija završila svoju kriminalistiku, iako advokati još nisu dobili konačan izveštaj. Tužioci će izabrati još dopunskih uzorak za testiranje u državnoj laboratoriji.

Nestanak Ane Volš prijavio je njen poslodavac iz Vašingtona, pošto se posle novogodišnjih praznika nije vratila na posao. Suprug mu je rekao da je otputovala u noći između 1. i 2. januara. Policija je muža uhapsila 8. januara, zbog ometanja istrage, odnosno oprečnih izjava koje je davao o tome kada i kako je njegova supruga otišla te noći, kao i gde se kretao u danima posle nestanka Ane Volš.

Kasnije je optužen za ubistvo i izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. U opsežnoj potrazi za njenim telom, policija je na kraju pronašla u kontejneru za smeće u blizini kuće njegove majke delove odeće i nakita za koje je Brajan Volš rekao da je nosila kada je napustila njihovu kuću rano ujutru za Novu godinu, zajedno sa testerom za metal sa komadom kosti, rekli su tužioci. Takođe, su tvrdili da je Brajan Volš sumnjao da je Ana imala aferu i dodali su da je njegova majka unajmila privatnog detektiva da je prati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike