Ko je "čistač" iz "kavačkog" klana: Lak na pištolju, proglašen herojem sa Cetinja, a ustvari samo Milov jurišnik

30.09.2023

19:26

0

Autor: 24sedam

Bogata, ali i bizarna biografija, sada saradnika "kavačkog" klana počinje da se puni 2006. godine

Ko je "čistač" iz "kavačkog" klana: Lak na pištolju, proglašen herojem sa Cetinja, a ustvari samo Milov jurišnik
Copyright Instagram/pg_forass/Profimedia

Nenad Neno Kaluđerović je javnosti poznat kao "heroj sa Cetinja", nakon što se mislilo da je 2022. godine ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubicu Vuka Borilovića.

Ovaj Cetinjanina, sada optuženi saradnik vođe "kavačkog" klana Slobodana Kašćelana, ponovo je u bekstvu. Njegova bogata i bizarna biografija počinje da se puni 2006. godine, posle ubistva koji je te godine uzdrmao Cetinje.

Kaluđerovićevo ime prvi put je dospelo u javnost posle obračuna 13. avgusta te 2006. godine.  U Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta "Ambasador", ubijen je Željko Jovanović. Kako je tada saopštila policija, za ubistvo je bio osumnjičen upravo Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potraga.

AP Photo/Risto Božović
Masovni ubica zavio u crno Cetinje i Crnu Goru

Mediji su pisali da je porodica ubijenog Jovanovića u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobegne posle ubistva, da cetinjska policija uopšte nije blokirala grad i da ga je MUP praktično i ne traži energično.

Pobegao u BiH, pa u Rusiju

Porodici Jovanović je odgovorio lično Filip Vujanović, tada predsednik Crne Gore, koji ih je juna 2008. godine obavestio da je za "Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna poternica preko Interpola Podgorice, kao i da operativni podaci policije ukazuju da je jedno vreme boravio u BiH i da je sada u Rusiji”.

Posle više od dve godine bekstva, novembra 2008, Kaluđerović se prijavio pravosudnim organima Crne Gore. Na suđenju je izjavio da se ne oseća krivim i da nije ubio Jovanovića. Naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubistva, ali da je na kraju oslobođen, kao i da nije želeo da bez razloga bude ponovo zatvaran.

Instagram/pg_forass
Kaluđerovića, posle masovnog ubistva, Crnogorci dizali u nebesa

U oktobru 2010. Viši sud u Podgorici je nepravosnažno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubistva Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tuči, iz pištolja nepoznate marke, kalibra devet milimetara, prema Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku telesnu povredu od koje je preminuo u 23.25 časova.

Oslobođen posle presude na 10 godina

Posle sedam meseci, Apelacioni sud Crne Gore je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmenjenim sudskim većem. Istog dana je pušten iz pritvora.
Apelacioni sud je tvrdio da "činjenice utvrđene u postupku iz posrednih dokaza-indicija nisu dovoljne da bi se doneo siguran zaključak da je Kaluđerović ubio Jovanovića". Kaluđerović je, konačno, u oktobru 2012. oslobođen optužbe da je ubio Jovanovića.

Oslobađajuća presuda je izazvala burnu reakciju Vidosave Jovanović, majke ubijenog Željka. Nakon što je protestovala u sudnici, obezbeđenje ju je udaljilo iz zgrade suda, a onda je još dvadesetak minuta plakala i klela. Crnogorski mediji su tada pisali da je Vidosava Jovanović tada, vidno potresena, u nekoliko navrata kazala:

- Ja više ne mogu ovako, ja ovo ne mogu preživeti!

Majka se ubila u Morači

Telo Vidosave Jovanović nađeno je u dva dana kasnije u Morači. Muke je prekratila samoubistvom.

Medijski trag Kaluđerovića se gubi skoro 10 godina, sve do septembra 2021. godine. Tada je hapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo terorizma, pošto je bio deo grupe koja je pokušala da spreči ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. Uhapšen je u centru Cetinja, na Balšića pazaru, i odmah sproveden u podgoričku "Limenku".

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
I na ustoličenju mitropolita Joanikija stajao iza nereda

Onda je bio na spisku intelektualaca koji je objavio DPS, a koji su podržali predsedničkog kandidata te stranke Mila Đukanovića.

Vratio se ponovo u medije, kroz crnu hroniku. Zločin koji je potresao ceo region dogodio se 12. avgusta 2022. godine, kada je Vuk Borilović krenuo u krvavi pohod u kom je prvo ubio podstanare Natašu Pejović Martinović (35) i njena dva sina, a potom i njihovog kuma Milana Mitrovića (37), zatim ujaka Gorana Đurišića (54), a onda i komšije Rajka (56), Dimitrija (81) i Danicu Drecun (74). Na kraju je usmrtio i Danijelu (51) i njenu sestru Aleksandru Radunović (52).

Ponovo bekstvo, ponovo incident 

Borilović kobnog dana nije hteo da se preda, pa je u njega pucala policija, kao i komšija Kaluđerović, za kog se u prvi mah mislilo da je ispalio smrtonosni hitac u masovnog ubicu. Zato su ga i prozvali "herojem sa Cetinja". Ali, kasnije je definitivno utvrđeno da nije to bio njegov, već policijski hitac.

Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića Mitar Mitrović, bili su venčani kumovi. A Mitrović je bio venčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje dece Borilović prve ubio.

O Kaluđeroviću se pisalo i marta 2023. kada je masa na Cetinju nasrnula na kandidata Pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića. Navodi se da je grupu predvodio upravo on.

in4s.net
Cetinjanin radio i za Slobodana Kašćelana, jednog od vođa "kavčana"

Sada je Kaluđerović optužen da je deo "kavačkog" klana koja je oktobra 2020. u Spužu učestvovao u ubistvu člana "škaljarskog" klana Damir Hodžić i njegov zet Adis . Najpre je “čistio” put članovima Veljku Beliviku - Velji Nevolji i Marku Miljkoviću - Mesaru dok su iz Spuža ka Kotoru prevozili otetog "škaljarca" Mila Radulovića - Kapetana, a potom učio jednog od vođa te kriminalne grupe, Slobodana Kašćelana, kako da se reši tela prethodno ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike