Kako će odgovarati Kaluđerović koji je pucao na pomahnitalog ubicu sa Cetinja: Vuk već bio ranjen, a Nenad pobegao posle haosa?

13.08.2022

12:45

1

Autor: 24sedam

Utvrđuje se i da li je imao dozvolu za oružje

Kako će odgovarati Kaluđerović koji je pucao na pomahnitalog ubicu sa Cetinja: Vuk već bio ranjen, a Nenad pobegao posle haosa?
kaludj copy - Copyright Profimedia/Instagram/pg_forass

Nenad Neno Kaluđerović, Cetinjanin za kojeg se verovalo da je sprečio da broj žrtava u ovom crnogorskom gradu bude veći od 10 i ubio Vuka Borilovića, ne bi odgovarao za zločin jer je postupao u stanju krajnje nužde, pa ubistvo ubice u ovom slučaju nije krivično delo. Međutim, on se, prema pisanju crnogorskih medija, nalazi u bekstvu i sumnja se da je pucao u Borilovića kad je ovaj već bio ranjen i u tom trenutku bezopasan.

Nenad Kaluđerović je juče pucao u svog sugrađanina Vuka Borilovića i smatra se da ga je tako sprečio da u krvavom pohodu na Cetinju ubije više od deset ljudi, među kojima je bio i Kaluđerovićev venčani kum Milan Mitrović, ali i dvoje male dece. Prema krivičnom zakonu Crne Gore ne bi odgovarao za ovo delo jer je učinjeno u krajnjoj nuždi.

U krivičnom zakoniku Crne Gore stoji da krajnja nužda nije krivično delo, odnosno delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

Takođe, stoji da nije krivično delo ono koje je učinjeno u nužnoj odbrani i da je nužna ona odbrana koja je neophodno potrebna zarad svog dobra ili dobra nekog drugog, kako bi se odbio određeni protivpravni napad.

U ovom članu se i dodaje da učinilac koji je prekoračio granice nužne odbrane može blaže da se kazni, a ako je prekoračenje učinio usled jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može i da se oslobodi od kazne.

Međutim, sve okolnosti se još ispituju jer, kako se navodi, Kaluđerović možda nije imao potrebe da "dovrši" Borilovića koji je već bio ranjen, a on je tada na njega pucao. Sada se, prema saznanjima crnogorskih medija, nalazi u bekstvu i policija ga nagovara da se preda.

Borilović je inače imao dozvolu za oružje kojim je počinio nezapamćeni masakr na Cetinju, jer je kao lovac imao oružni list, ali se ne zna da li je isto imao i Kaluđerović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike