Psihološki profil ubice sa Cetinja: 4 osobine dominantne, kriminolog otkriva da li postoji mogućnost da je Borilović bio duševni bolesnik!

16.08.2022

18:45

0

Policija je danas pretresla kuću Vuka Borilovića

Psihološki profil ubice sa Cetinja: 4 osobine dominantne, kriminolog otkriva da li postoji mogućnost da je Borilović bio duševni bolesnik!
Vuk Borilović Cetinje masakr - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović Profimedia Instagram/Socijaldemokrate

Tragedija koja se dogodila 12. avgusta na Cetinju, zauvek je uništila brojne porodice, a građani Crne Gore ne mogu da se oporave od jezivog zločina. Tokom krvave drame Borilović je iz lovačke puške nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike - ubio je 10, a ranio šest osoba.

Zasad motiv masovnog ubistva nije poznat, a sa kriminologom i psihologom prof. dr Dobrivojem Bibom Radovanovićem, razgovarali smo o psihološkom profilu masovnog ubice. On otkriva da su četiri osobine dominantne, kako bi se neka osoba mogla tako klasifikovati: izražena agresivnost, impulsivnost, narcisoidnost i manipulativnost.

Foto: Instagram/Socijaldemokrate
Vuk Borilović

On kaže i da se masovne ubice razlikuju, jer nekada je razlog za masakr duševna bolest, a nekada okidač može biti nečije stanje, odnosno reakcija na određenu situaciju. Možemo to klasifikovati i kao bes, koji nikako ne može biti kategorisan kao psihička bolest.

Ipak o rekacijama u stanju besa mnogo toga govori struktura ličnosti, koja zapravo ponovo može ukazivati da li je kod neke osobe ona urušena.

- Kada je reč o masovnim ubicama koje nisu teroristi, možemo govoriti o nekoliko različitih povoda za masakr: osveta, sukob, korist, ali i psihološko pucanje. Nisam previše upućen u slučaj koji se dogodio na Cetinju, ali po infromacijama koje su kružile po medijima, ne verujem da je Vuk Borilović bio duševni bolesnik, jer sam siguran da bi se to ranije videlo u odnosu njega i okoline - navodi Radovanović.

On je dodao i da je moguće da je neki problem u odnosu sa osobama koje je ciljano otišao da ubije izazvao u njemu poriv za tim zlodelom, ali da su ostali nastradali vrlo verovatno bili žrtve rasplamsanog besa i velike impulsivnosti.

- To što je Borilović ubijao ljude koje zna, a ne nepoznate ljude, vrlo jasno ukazuje da nije došlo do psihološkog pucanja, već da su se njegove reakcije na određene probleme otrgle kontroli. Naravno, ovo ne znači da je on bio psihički normalan, ali ipak se pre može govoriti o lošoj unutrašnjoj strukturi osobe, nego o duševnom bolesniku - rekao je Biba Radovanović.

Takođe, u prilog ovoj teoriji govori i podatak da je Vuk počinio zločin tek nakon što je sklonio ženu i decu u drugi grad, što ukazuje da je imao plan.

Da podsetimo, policija je 16. avgusta u okviru istrage pretresala Vukovu kuću.

Iz Uprave policije "Vijestima" je zvanično saopšteno da je pretresom kuće Cetinjanina pronađeno 4.200 evra i osam metaka za lovačku pušku. Kuća Borilovića, kako je saopšteno, pretresena je po naredbi nadležnog sudije za istragu.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike