Oni trunu u zatvoru: Osuđeni za jeziva zlodela, ali ipak mogu da izađu!

09.09.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Do sada, srpski sudovi su izrekli osam najstrožih kazni

Oni trunu u zatvoru: Osuđeni za jeziva zlodela, ali ipak mogu da izađu!
Copyright Printscreen/Facebook/Pixabay

Кazna doživotnog zatvora u Srbiji se primenjuje od 1. decembra 2019. godine. To je najstrožija kaznena mera u našem pravosuđu jer je Srbija smrtu kaznu ukinula 2002. 

Do sada, srpski sudovi su izrekli osam najstrožih kazni. Od ovog broja, njih petorica robijaju u Srbiji. Od ostale trojice jedan je preminuo, drugi je prebačen da služi u Crnoj Gori, a trećem je kazna ipak ukinuta.

Sa novim Krivičnim zakonikom o doživotnoj kazni osuđeni su podeljeni u dve kategorija. Prva ima mogućnost uslovnog otpusta posle 27 godina izdržane kazne, a druga nema tu varijantu.

Uslovni otpust se prema članu 46 ovog zakonika, međutim, ne može dati za teško ubistvo, silovanje, obljubu nemoćne osobe, obljubu  deteta i obljube zloupotrebom položaja.

Žrtva: Devojčica (12)

Prvi koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Srbiji je, sada pokojni, Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. On je 5. januara 2021. osuđen zbog silovanja devojčice od 12 godina. Devojčicu iz Suvog Dola oteo je 20. decembra 2019. na putu do škole, a ona je pronađena nakon desetodnevne potrage.

Printscreen/YouTube/Pretres News
Malčanski berberin preminuo u zatvoru

Tokom otmice, devojčica je pretrpela užasno zlostavljanje i nakon pronalaska u selu Pasjača, bila je hospitalizirana u niškom Кliničkom centru.

Žrtva: Dušanka Jocović

Dejan Dabović (32) je 26. decembra 2019. u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu ubio Dušanku Jocović (35). Devojku je ubio nakon što je sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu. Svirepi ubica je žrtvu sačekao ispred ulaza zgrade u kojoj je živela, nakon čega ju je napao i iskasapio nožem.

Dejan Dabović i Dušanka Jocović: Facebook/Pixabay/Profimedia
Dejan Dabović i njegova žrtva

Kaznu služi u Crnoj Gori, čiji je državljanin.

Žrtva: Zorica Kalinić

Radomir Blagojević (52) osuđen je 2022. u Višem sudu u Beogradu jer je 13. jula 2020. u Surčinu, Zoricu Kalinić polio benzinom i živu je zapalio, usled čega je žena preminula. Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Fejsbuk
Radomir Blagojević i Zorica Kalinić

Pored toga, Blagojević se tereti i da je u junu 2020. godine u mestu Radinac kod Smedereva u kući svoje sestre, silovao R.N. koju je poznavao od ranije.

Žrtva: Radinka Kostić

Narednu kaznu doživotnog zatvora izrekao je Apelacini sud u Kragujevcu, kada je preinačio prvostepenu presudu i osudio Rumuna Virđinela Jovanova (39) zbog pokušaja silovanja i ubistva Radinke Kostić (86) iz sela Rečice kod Požarevca. U noći između 4. i 5. januara 2021, pijan je ušao u njenu kuću dok je spavala i uz pretnju nožem, pokušao da je siluje. Nakon što je žena pružila otpor, ubo ju je nožem. Od zadobijenih povreda ubrzo je preminula.

Spasile ga godine

Jedini koji je doživotnu kaznu skinuo i preinačio u manju. To je uradio Apelacioni sud u Novom Sadu. Tako je prevostepena presuda Miloju J. (84) osuđen na doživotnu kaznu zatvora za obljubu dečaka (8), i pravosnažno ga osudio na 20 godina.

On je prvostepenom presudom požarevačkog Višeg suda bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Kragujevcu, nakon što je tužilaštvo podnelo žalbu, presudu preinačio i izrekao maksimalnu kaznu.

Žrtva: Dragan Pantelić

Branislav Muratagić (44) iz Beograda osuđen je zbog pljačke i ubistva vlasnika menjačnice Dragana Pantelića (55) u Zemunu. Pantelića je ubio u kozmetičkom lokalu pored menjačnice "Maps" u Ulici 22. oktobra, 17. decembra 2019. godine. 

Printscreen/Facebook/Dragan Pantelic
Ubijen zbog 50.000 evra

Muratagić mu je ispalio pet metaka u leđa i oteo mu 50.000 evra u raznim valutama. Pobegao je sa novcem koji je potrošio na kupovinu automobila "audi A4" i "smart".

Žrtva: Snežana Pavlović

Viši sud u Vranju je u martu osudio Dejana Pavlovića (46) na kaznu doživotnog zatvora i odredio mu meru obaveznog lečenja alkoholičara.

Printscreen/Društvene mreže
Dejan Pavlović sa suprugom

On je 23. marta 2022. sa umišljajem ubio suprugu Snežanu kuhinjskim nožem, koju je prethodno zlostavljao, a na teret su mu stavljena još dva krivična dela nasilje u porodici koje je učinio nad svojim ćerkama, jednom tad maloletnom.

Žrtve: Gorana, Gordana i Lidija Đokić 

Penzionisani vatrogasac Goran Džonić (59) iz Moravca osuđen je na doživotnu robiju jer je 27. septembra 2021. godine na mestu zvanom “Dudin gaj” usmrtio brata od tetke Gorana Đokića (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju Đokić (26) iz Aleksinca. Presudom je u obavezi da plati oko tri miliona dinara za troškove postupka, a rodbina ubijenih je upućena na parnični postupak radi nadoknade štete.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
Goran Džonić

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Džoniću je stavljeno na teret da je teško ubistvo iz koristoljublja počinio kako bi rođaku vratio pozajmicu od 10.000 evra koju je uzeo da bi kupio i renovirao kuću za jednog od sinova.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike