Zastrašujuće brojke MUP-a: Evo koliko dece je imitiralo masovnog ubicu sa Vračara

19.07.2023

14:40

0

Autor: 24sedam

Srpska policija je objavila neverovatnu statistiku posle masovnih zločina

Zastrašujuće brojke MUP-a: Evo koliko dece je imitiralo masovnog ubicu sa Vračara
Copyright ATAImages/ Miloš Tešić

Protiv 82 učenika starijih od 14 godina podnete su krivične prijave za ugrožavanje sigurnosti i širenje panike i nereda preko društvenih mreža, u periodu od 3. maja do 7. jula.

Reč je o učenicima koji su u vreme izvršenja dela bili krivično odgovorni, odnosno stariji od 14 godina. Od ukupno 82 učenika protiv kojih su podnete krivične prijave, 29 ih je uhapšeno i sprovedeno pravosudnim organima na dalje postupanje, rečeno je u MUP-u.

Masovna ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja i u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca dan kasnije pokrenula su niz objava, dojava, incidenata na društvenim mrežama maloletnika, a koji se mogu podvesti pod pojmom "imitiranje" zločina.

Crna serija

  • Na dan tragedija u "Ribnikaru" pojavio se video u kome se deca "igraju" tako što pucaju na drugove u učionici;
  • Učenik sedmog razreda OŠ "Jefimija" u Obrenovcu mahao je plastičnim pištoljem, odmah nakon minuta ćutanja održanog zbog pogibije na Vračaru;
  • U OŠ "Desanka Maksimović" iz Beograda kod devetogodišnjeg dečaka pronađen je spisak sa imenima dece "inspirisan" tragedijom u "Ribnikaru";
  • Đak OŠ "Miloje Vasić" je na društvenim mrežama pokušao da imitira neke od postupaka K. K;
  • Bivša učenica gimnazije "Ruđer Bošković" nožem je povredila učenika i nastavnicu u toj školi;
  • Nekoliko dana posle zločina uhapšen je maloletnik u Subotici, po prijavi FBI, koji je guglao kako se pravi bomba;
  • U Požegi su saslušana dvojica učenika srednje škole u tom gradu - jedan je snimao sebe uz poruku da će pobiti učenike škole, a drugi je emitovao uživo snimak na kome simulira da puca u decu;
  • U Zrenjaninu je devetnaestogodišnjak u grupi svog razreda preko mobilne aplikacije postavio crtež na kome je nacrtana učionica sa krvavim likovima.

Šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je još početkom maja je da će i najmanje preteća poruka na društvenim mrežama biti proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanje lokacije emitovanja, pretres i hapšenje.

Podsećamo da je maloletnica (14) iz Futoga pored Novog Sada nedavno puštena je iz pritvora u kojem je bila dva meseca pod sumnjom da je širila paniku nakon masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja, prenosi Blic.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike