Misterija posle masakra: Šta je poručila Ekica (13,5) ispred "Ribnikara" (FOTO/VIDEO)

04.07.2023

20:45

0

Ljudi u prolazu zastanu. Pogledaju fotografije ubijene dece zalepljene na prozoru škole i minutom ćutanja odaju poštu

Misterija posle masakra: Šta je poručila Ekica (13,5) ispred "Ribnikara" (FOTO/VIDEO)
Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prošla su dva meseca od masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je trinaestogodišnji Kosta K. iz očevog pištolja ubio devetoro đaka i čuvara škole Dragana Vlahovića.

Vreme je stalo od tog 3. maja i nezapamećene tragedije. Danas, ispred ove škole i dalje tužan prizor - zapaljene sveće i poruke za stradale.

Prolaznici zastaju i gledaju fotografiju ubijene dece koja je zalepljena na prozoru škole. U tišini ostave cveće i minutom ćutanja odaju poštu ubijenima.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jedna od ostavljenih poruka glasi: "Vaši ukradeni životi živeće u našem postojanju", i ispod natpisa je nacrtano srce u kom piše "10 anđela" sa potpisom misteriozne Ekice (13,5).

Kao i poruka: "Deco, 'ribnikarci', vi ste vrisak našeg postojanja", sa istim potpisom.

Kosta K. planirao zločin

U stravičnom zločinu koji je počinjen 3. maja stradalu su osmoro učenika i školski čuvar, dok je devojčica A. A. preminula 15. maja od zadobijenih povreda.

Istragom je utvrđeno da je dečak do detalja planirao zločin mesec dana, da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava. Tinejdžer je odlično baratao oružjem, pošto ga je otac još od 12. godine vodio u streljanu.

Kada ga je 2021. udario drugi dečak, u "Tiršovoj" mu je urađena psihološka evaluacija i ocenjen je kao izuzetno pametan, vaspitan, moralno i etički orijentisan i ambiciozan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Po važećem zakonu Srbije, pošto nema napunjenih 14 godina, Kosta K. ne može krivično da odgovara, ne može da bude u pritvoru, niti da bude osuđen na zatvorsku kaznu, ali može na duže vreme da bude smešten u ustanovu zatvorenog tipa.

Sud zabranio prodaju imovine

Viši sud u Beogradu doneo je novo rešenje kojim je odredio privremenu meru zabrane prodaje ili stavljanja hipoteke na veliki broj nepokretnosti u Nišu, Paraćinu i Beogradu za koje je utvrđeno da su u vlasništvu ili suvlasništvu Miljane K., majke trinaestogodišnjeg dečaka Koste K.

Ona je pre nekoliko dana zaustavljena kada je pokušala da sa ćerkom napusti Srbiju  preko graničnog prelaza "Prohor Pčinjski", ali ju je policija zadržala.

Rekonstrukcija "Ribnikara" od 6. jula

Kako je najavljeno, rekonstrukcija dela objekta OŠ "Vladislav Ribnikar" počeće 6. jula, a radovi će trajati sve do početka školske godine, rekao je ministar za javna ulganja Marko Blagojević. On je naveo da je reč o radovima na adaptaciji i sanaciji enterijera dela objekta škole sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića, koje je, kako kaže, moguće izvesti do početka školske godine.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Da bi počela rekonstrukcija morao je da prođe rok za žalbe, koji je istekao noćas u ponoć. Prema aktuelnom planu, biće rekonstruisano krilo zgrade u kom su do sada nastavu pohađali đaci nižih razreda i u kom bi od jeseni trebalo da se nađu svi učenici. Od jeseni, zato, neće biti kabinetske nastave, već će i đaci od petog do osmog razreda da imaju svaki svoju učionicu, a smenjivaće se samo predmetni nastavnici.

U delu škole koji će da se renovira nalaze se 20 učionica, produženi boravak, dve fiskulturne sale, jedna od dve školske zbornice, francuska biblioteka, kao i manji broj kabineta. Ovo je dovoljno da podmiri potrebe 42 odeljenja đaka nižih i viših razreda, koliko ih ima u "Ribnikaru", budući da će nastava od jeseni biti organizovana po smenama.

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike