Kosta K. tužiocu pričao o "Valorantu": Sve je počelo od nasilja u igrici

19.07.2023

11:34

0

Autor: 24sedam

Sve je počelo od nasilne igrice "Valorant"

Kosta K. tužiocu pričao o "Valorantu": Sve je počelo od nasilja u igrici
Copyright Printscreen/YouTube/ Throneful

Saslušanje Koste K. (13), masovnog ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar", iznedrilo je još jedan deo krvavog mozaika o masovnom ubistvu. Zasada mediji spekulišu da je dečak ubica na ideju za zločin došao igrajući izuzetno nasilnu video-igru "Valorant".

Na jučerašnjem četvoročasovnom ispitivanju u procesu protiv Vladimira K. masovni ubica sa Vračara je priznao tužiocu da je baš igrajući "Valorant" došao na ideju da ubija u svojoj školi. Zatim je na internetu pretraživao pojmove na temu pucnjave i ubistava i analizirao šta su pucači radili i gde su, uslovno rečeno, "grešili" pri izvršenju užasnih zločina.

Dokumentarci iz SAD

Kosta K. je, pored igranja video-igre "Valorant", gledao i dokumentarne filmove o masovnim ubistvima u SAD i analizirao gde su sve pogrešili tamošnji zločinci. 

Dečak ubica je ispričao da je igrao izuzetno popularnu, ali i ekstremno nasilnu video-igru "Valorant", takozvanu pucačinu u kojoj timovi od petoro igrača napadaju i "ubijaju" jedni druge. Prema rečima stručnjaka, reč je o kontroverznoj igri koja se smatra najtoksičnijom na svetu. 

"Valorant" je timska igra čija je radnja smeštena u blisku budućnost. Igrači preuzimaju kontrolu nad agentima, likovima koji dolaze iz mnogih zemalja i kultura širom sveta. U glavnom režimu igre, igrači se pridružuju ili napadačkom ili odbrambenom timu, pri čemu svaki tim ima pet igrača. Igra se sve do istrebljenja protivničkog tima. 

 

 

Istraživanja su pokazala da je čak 80 odsto svih igrača "Valoranta" u nekom trenutku igranja doživelo onlajn zlostavljanje od saigrača. Pod toksičnošću se u ovom kontekstu smatraju verbalno uznemiravanje, psovke i pretnje smrću, ali i blaža negativna ponašanja poput namernog gubljenja ili napuštanja mečeva. Što opet s druge strane stvara enormnu količinu besa i želje za osvetom.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike