Zloglasni peruanski zatvor centar šverca kokaina? Srpski narko bos i saradnici organizuju "operacije" i iza rešetaka

20.06.2023

20:45

0

Ilegalne aktivnosti najpoznatijih kriminalaca u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Peruu

Zloglasni peruanski zatvor centar šverca kokaina? Srpski narko bos i saradnici organizuju "operacije"  i iza rešetaka
Copyright Printscreen/YouTube/Panorama

Peruanske vlasti suočavaju se s alarmantnom situacijom u zloglasnom zatvoru Ankon I, gde se otkrilo da Huan Pariona Aroho, poznat kao Tio ili Canu, najbliži saradnik Zorana Jakšića organizuje šverc kokaina iz zatvora.

Snimci ekskluzivno objavljeni u peruanskim medijima šokirali su javnost, otkrivajući kako Aroho neometano obavlja nedozvoljene poslove iz svoje ćelije.

Na snimcima se može čuti Aroho kako razgovara telefonom s jednim od svojih kontaktima van zatvora, dajući im instrukcije o transportu droge u Evropu. Tajno snimljeni razgovori otkrivaju detalje o organizaciji šverca kokaina, dok Aroho naređuje preuzimanje pošiljki i hitno slanje droge.

General PNP Hoze Baela, bivši šef Dirkotea, izjavio je da je ovaj slučaj nezamisliv, ističući da je apsurdno da se šverc kokaina događa unutar zatvora. Havijer Lake Moja, načelnik Nacionalnog zavoda za zatvorske kazne (INPE), obećao je da će institucija brzo delovati kako bi otkrila kako je osuđeniku omogućeno korišćenje mobilnog telefona.

 

Prema informacijama peruanske policije, Pariona Aroho je već bio poznat kao trgovac drogom na nacionalnom i međunarodnom nivou. On je sarađivao s poznatim srpskim narko-bosom Zoranom Jakšićem, koji je takođe osuđen na zatvorsku kaznu u Peruu. Jakšić je bio jedan od vođa klana Amerika, a policija je ranije pratila njegove aktivnosti, snimajući sastanke na kojima se dogovarao o švercu kokaina.

"Najkrvaviji" balkanski klan

O osnivanju klana “Amerika” kolaju različite priče, a jedna od njih je da je ovaj klan formirao tadašnji Resor državne bezbednosti, sa ciljem da eliminiše sve one koji su počeli da rade “na svoju ruku”.

Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, bio je glavni egzekutor klana “Amerika”, čiji su članovi uglavnom bili Crnogorci obučavani u Americi. Za “amerikance” se priča da su predstavljali Miloševićev eskadron smrti i da su imali spisak po kome su ubijali za službu. Može se reći da su oni bili “zemunci pre zemunaca”, da su obavljali prljave poslove za državu.

Priča se da su počistili gotovo ceo “voždovački klan”, kao i druge nepodobne žestoke momke, ali i novinare i političare. Navodno su “amerikanci” sve vreme sarađivali sa srpskom i crnogorskom službom.

Jedan od istaknutih članova grupe je upravo i Zoran Jakšić, koji je u Peruu osuđen na 20 godina zatvora zbog kontinuiranog šverca kokaina, korupcije i vođstva nad nizom organizovanih lokalnih grupa.

MUP je o ovom klanu govorio kao o grupi koju čine braća Raičević, braća Roganović i drugi, a doušnik pod imenom “Srećko” otkrio je detalje: da je klan činilo jezgro od 15 profesionalnih ubica koji su, zajedno sa širim krugom pomagača od 30 ljudi, činili eskadron smrti koji izvršava naručena ubistva.

Poslednju deceniju 20. veka obeležile su likvidacije iza kojih stoji upravo klan “Amerika”. Veruje se da je prvo viđenije ubistvo bilo još 1994. godine, kada su likvidirali Gorana Vukovića Majmuna, vođu “voždovčana”. Iako nije bilo dokaza za hapšenje glavnih ljudi grupe, sumnja se da su upravo oni organizovali ubistva Radeta Ćaldovića Ćente, Milana Roganovića Roge, Miše Cvetičanina, Bojana Petrovića, Jusufa Bulića, Zorana Šijana i drugih.

Osim suparnika sa “vrelog asfalta”, veruje se da je ova kriminalna grupa eliminisala i neke predstavnike vlasti, kao što su ministar odbrane Pavle Bulatović, Radovan Stojčić Badža, tadašnji prvi čovek MUP Srbije, Zoran Todorović Kundak, generalnog sekretara JUL-a, kao i policijske inspektore Dragana Radišića, Dragana Simića i Milorada Vlahovića.

Iako je bio iza rešetaka, Jakšić nije prestao s ilegalnim aktivnostima. Policija je prošle godine otkrila da je imao telefon u svojoj ćeliji, a istragom je utvrđeno da je koordinirao šverc droge s peruanskim saradnicima. Srbin po nadimkom Stranac uspeo je povezati Jakšića s Parionom Arohom, čime su postali ključni članovi kriminalne grupe koja je organizovala šverc droge iz zatvora.

Jakšić je više puta pokušao bekstvo iz zatvora, a veruje se da je bio desna ruka Tita, jednog od vođa balkanskog kartela. Prethodno je otkriveno da je Tito zapravo Edin Gačanin iz Sarajeva, koji je uhapšen u Dubaiju, ali je kasnije pušten.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike