Vođa grupe "Amerika" izdržao kaznu, pa ponovo uhapšen: Miletina firma plaćala i mafijašku porodicu Gambino!

17.05.2022

20:30

0

Autor: 24sedam

Mileta Miljanić sada je optužen za prevaru američkog državnog fonda

Vođa grupe "Amerika" izdržao kaznu, pa ponovo uhapšen: Miletina firma plaćala i mafijašku porodicu Gambino!
Mileta Miljanić - Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Vođa klana "Amerika“ Mileta Miljanić, iako je trebalo da izađe na slobodu pošto je odslužio 16 meseci zatvora zbog posedovanja nelegalnog pištolja, ostaće u pritvoru u Njujorku zbog optužbi za prevaru američkog državnog fonda, piše američki „Geng lend njuz“.

Miljanićeva grupa "Amerika" jedna je od najmoćnijih balkanskih kriminalnih grupa, koja više od dve decenije švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Miljanić je zbog nelegalnog držanja pištolja prošle nedelje u Njujorku osuđen na 16 meseci zatvora – kaznu koju je gotovo odslužio dok je u pritvoru čekao presudu od februara prošle godine. Ipak, neće izaći na slobodu, prenosi Krik.

Kako navodi „Geng len njuz“, tužilac Džejson Svergold tražio je od sudije da Miljanića osudi na strožu kaznu kako bi ga zadržali u zatvoru. On se bojao da bi Miljanić mogao da pobegne u Srbiju, gde ima nekretnine i čiji je državljanin, ukoliko bude pušten na slobodu.

Sudija Lešon Diarsi Hol je, međutim, smatrala da je 16 meseci fer kazna za posedovanje nelegalnog pištolja i na toliko ga je i osudila, ali tužilac nije odustao.

Zaradio na pandemiji

Čim je Miljanić osuđen, ponovo je uhapšen na osnovu optužbi da je prevario državni fond koji je dodeljivao pomoć preduzećima zbog pandemije koronavirusa, i to za 150.000 dolara. Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za jun.

Tužilaštvo smatra da je Miljanić prevario državnu Upravu za mala preduzeća tako što je svoju firmu "MDP Rebar Solutions" prijavio za državnu pomoć. Zahtev za pozajmicu podneo je u martu 2020. godine, na početku krize izazvane koronavirusom, i u njemu je naveo da vodi građevinsku kompaniju pod tim imenom.

Miljanić je slagao Upravu, a kako je utvrdio FBI, njegova firma uopšte se ne bavi zakonitim poslovima, već služi da se milioni dolara prebacuju osobama uključenim u organizovani kriminal. Preko ove firme, novac je uplaćen i šefu mafijaške porodice Gambino, tvrdi FBI.

Osim ovoga, Miljanić je navodno lažirao poslovne knjige i finansije kako bi izbegao da plati porez. On je u Njujorku poznat i po još jednom značajnom slučaju – saradnji sa moćnim šefom unije sindikata Dejmsom Kahilom, koji je bio blizak prijatelj bivšeg guvernera Njujorka Endruja Komoa.

Ekipa za masovna ubistva

Kahil je optužen za primanje mita, a u prisluškivanim razgovorima koji su među dokazima pominju se i grupa "Amerika" i Miljanić. Kahil je uhvaćen kako govori da je Miljanić njegov čovek, kao i da ima "ekipu za masovna ubistva", i otkrio da Miljanić i njegov sinovac imaju zajednički građevinski posao.

Grupa "Amerika" je u poslednje dve decenije postala jedna od vodećih međunarodnih mreža za šverc kokaina. Iako je još 2003. godine Miljanić u Njujorku optužen za šverc kokaina, suđenje mu nije nikada počelo, niti se u Americi krio, pošto je u nju došao posle bekstva iz Italije.

Miljanićev najbliži saradnik Zoran Jakšić završio je u zatvoru, ali u Peruu, gde je ugovarao poslove kupovine droge. On je u ovoj zemlji već osuđen na 25 godina zbog šverca kokaina, a pokušao je i da pobegne iz zatvora. Peruanski i svetski mediji pisali su o njemu pošto je u saradnji sa čuvenim meksičkim kartelom Sinaloa finansirao izgradnju podzemnog tunela kroz koji je trebalo da pobegnu.

Policija je, međutim, saznala za ovaj plan i otkrila tunel, a Jakšić je premešten u zatvor sa strožim obezbeđenjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike