Holivudska bekstva iz svetskih zatvora u izvedbi Srba! Preskakali ograde, ljubili devojke, ostavljali pisma i kopali tunele (VIDEO)

15.07.2022

19:00

0

Ovako su se izvlačili iz njihovih zidina

Holivudska bekstva iz svetskih zatvora u izvedbi Srba! Preskakali ograde, ljubili devojke, ostavljali pisma i kopali tunele (VIDEO)
bekstvo iz zatvora - Copyright MUP Printscreen/Polizei Bochum/Youtube/7NEWS Australia Pixabay

Srpski državljanin Radivoje Saša Vučković pobegao je prošle nedelje iz pritvora u Hrvatskoj, a policija i dalje intenzivno traga za njim. Incident se dogodio kada je Vučković, srpskoj javnosti poznat od kada je oteo sina srpskog biznismena, istrčao iz štićenog kruga u Remetnicu, preskočio ogradu i pobegao.

Navodno, Vučković je, pre nego što je otrčao u nepoznato, poljubio žensku osobu koja je tamo čekala u želji da ga vidi.

Policajci su nakon istražnog ročišta u zagrebačkom sudu Vučkovića izveli sa lisicama na rukama na glavni ulaz suda za stranke, iako je za pritvorenike predviđen drugi ulaz koji se nalazi nešto dalje. Nakon toga, krenuli su prema kombiju koji je bio parkiran na mestu za zaposlene u sudu i posetioce. Uz kombi su stajala dvojica policajaca, a u neposrednoj blizini jedna ženska osoba koja je čekala da se susretne oči u oči s Vučkovićem.

Nadzorne kamere zabeležile su spektakularan beg Vučkovića. Međutim, ni njegova izvedba nije najuzbudljivija u poređenju sa ostalim Srbima koji su pokušavali, ali i uspevali, da se izvuku iz zidina svetstih zatvora.

Tako je, po svemu sudeći, Vučković pratio primer Srbina Aleksandra Ercega, koji je pobegao iz zatvora u avgustu 2019. u nemačkom gradu Bohumu, preskočivši ogradu visoku pet metara.

 Iza rešetaka je trebalo da boravi do 2021. godine, ali je nestao bez traga. Prolaznici su samo videli muškarca kako preskače ogradu, a kako su mediji tada prenosili, on nije imao ni pomagača.

Pretpostavljalo se da je Erceg iskoristio to što su u kontrolnoj sobi zatvora, odakle se dobro vidi zid koji je preskočio, bili radovi na uklanjanju azbesta. On je te večeri bio u zatvorskoj teretani, gde je bio angažovan na povremenim poslovima, pod nadzorom dvojice zatvorskih čuvara. Zatim je, pod izgovorom da ide na tuširanje, otišao na galeriju namenjenu gledaocima.

Aleksandar Erceg, Foto: Printscreen/Polizei Bochum
 

Na gotovo neverovatan način provukao se kroz jedan svetlarnik, pa dalje na krov teretane. Naime, pronađena je šipka uz pomoć koje se peo po zidinama zatvora, a koju je ranije sakrio u kontejner sa sportskom opremom.

Erceg je na višegodišnju robiju osuđen zbog pljački u koje je išao naoružan, krađa i nanošenja teških telesnih povreda.

Srbin i Bosanac ostavili pismo

Još jedno spektakularno bekstvo u izvedbi Srbina i Bosanca bilo je glavna tema u svetskoj štampi.

Naime, Damnjan Mitrović (40), državljanin Srbije, i njegov cimer Dragan Milosavljević (41), državljanin Bosne i Hercegovine, pobegli su iz zatvora u Sloveniji krajem 2018. godine, a u njihovoj praznoj ćeliji pronađena je poruka u kojoj su objasnili da ne žele da budu izručeni Srbiji.

Međutim, oni su ubrzo uhvaćeni.

Mitrović je kasnije za srpske medije ispričao zašto je pobegao i opisao je kako je skoro tri meseca planirao beg. Objasnio je i zbog čega je uhapšen i kako je uspeo da pored čuvara prošvercuje bonsek i pobegne u Italiju.

Kako je ispričao tada Mitrović, on i njegov cimer testericom su prerezali zatvorske rešetke, napravili užad od čaršava i uz pomoć njih preskočili zid opasan bodljikavom žicom, te tako pobegli iz zatvora u Sloveniji.

Tvrdio je i da je to učinio jer nije želeo da bude isporučen Srbiji za krivično delo za koje je u Italiji  oslobođen.

Vođa klana "Amerika" pokušao da pobegne kroz podzemni tunel

Zoran Jakšić, srpski državljanin koji je navodno jedan od vođa klana "Amerika", planirao je da pobegne iz zatvora “Kastro Kastro” u Peruu kroz tunela u decembru 2020. godine.

Tamošnje vlasti su otkrile tunel u blizini zatvora koji je povezivao paviljon 1A u toj ustanovi sa restoranom čiji je vlasnik upravo Jakšić. Plan je bio da se izbavi Jakšić koji je zatvoren zbog trgovine drogom.

Zoran Jakšić
Printscreen/Youtube
 

Ipak, zahvaljujući saznanju obaveštajnih službi da je kartel Sinaloa finansirao izradu tunela sa oko pola miliona dolara, ta akcija je osujećena, a Jakšić je posle toga prebačen u kućni pritvor.

Iz zatvora pobegao uz pomoć viljuške

Darko Desić, Srbin koji se predao policiji u Australiji u novembru prošle godine nakon 29 godina bekstva, još 1992. godine izveo je spektakularno bekstvo iz tamošnje kazneno-popravne ustanove, i to uz pomoć sečiva i viljuške.

Kako bi ostao daleko od očiju policije, on se nakon toga pritajio na plažama Sindeja i nikada se nije prijavljivao ni za kakve usluge tamošnje vlade.

Sidnejski „lokdaun“, koji je počeo u junu 2020. godine, za Desića je značio gubitak posla, budući da je radio kao fizički i sezonski radnik, a novac je uvek primao na ruke, u gotovini, kako ga tamošnje vlasti ne bi uočile i ponovo zatvorile. Tada je odlučio da se preda, jer ne bi imao od čega da živi.

Desić je rekao policiji da je pobegao jer se plašio da će ga deportovati nazad kad odsluži svoju kaznu. Strahovao je da će biti kažnjen što nije služio vojsku u svojoj bivšoj zemlji, Jugoslaviji, koja se u međuvremenu raspala na više država.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike