Najsuroviji kriminalni klanovi u Srbiji: Svi su imali "potpis" kod likvidacija, ali jedan ubica "inspirisao" je grupu Velje Nevolje

01.11.2021

07:30

0

Voždovački klan nekada je važio za "najjaču ekipu u gradu"

Najsuroviji kriminalni klanovi u Srbiji: Svi su imali "potpis" kod likvidacija, ali jedan ubica "inspirisao" je grupu Velje Nevolje
pjimage - Copyright Printscreen / Ilustracija / ATA

Kriminalni klanovi u svetu, pa tako i kod nas, neretko imaju svoje "potpise" kad su u pitanju likvidacije, a oni se ogledaju u načinu na koji ubijaju i "obavljaju posao". Najsuroviji klan kod nas svakako je bio zemunski, ali su i oni dobili veoma jaku konkurenciju kad je "presto" u srpskom podzemlju preuzeo klan Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja. Ipak, ove dve mafijaške organizacije nisu jedine, a svaka je na svoj način dokazivala surovost.

Zemunski klan

Model likvidacija uvek je bio uglavnom isti kad je u pitanju zemunski klan. Oni bi audijem presreli žrtve na putu, pucali iz vozila najčešće iz kalašnjikova, a zatim velikom brzinom bežali i uspevali da se sakriju.

Tanjug
 

Ovaj način bio je njihov "potpis", ali čuveni i glavni egzekutor ovog klana, Sretko Kalinić voleo je da izađe iz njihovog kalupa i opravda svoj nadimak - Zver. Naime, Kalinić je ispričao da je svoju žrtvu Milana Jurišića ubio u Španiji, da ga je bukvalno raskomadao, samleo u mašini za mlevenje mesa, spakovao u plastične vrećice i bacio ih u reku.

Rekao je i da su stan gde su ubili Jurišića posle okrečili kako bi sakrili tragove krvi.

Klan Velje Nevolje

Veljko Belivuk, vođa klana koji je počinio mnogo zverskih ubistava, preuzeo je ulogu najsurovijeg, a njegova desna ruka Marko Miljković ima veoma sličan nadimak Kalinićevom iz veoma sličnog razloga - Mesar. 

Iz mora surovih likvidacija možda i najgora je bila ubistvo Pink Pantera Milana Ljepoje. 

Milan Ljepoja Printscreen
 

Po ugledu na Sretka Kalinića Ljepojino telo su kasapili na manje komade, a izmasakrirano telo su potom fotografisali i te slike slali kontaktima iz Ljepojinog telefona i međusobno delili. 

Telo su zatim samleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, stavili u najlon džakove koje su odvezli do Dunava i bacilli ih. Nakon što su se rešili tela prostoriju i mašinu za mlevenje očistili su hemijskim sredstvima.

Voždovački klan

Ubi­stva, na­si­lje, iz­nu­de i tr­go­vi­na nar­ko­ti­ci­ma bi­le su "osnov­ne de­lat­no­sti" mo­ma­ka iz vo­ždo­vač­kog kla­na.

Ovaj klan ne­kad je slo­vio za "naj­ja­ču eki­pu u gra­du". Njegovi najslavniji dani bili su za vre­me še­fo­va­nja Go­ra­na Vu­ko­vi­ća Maj­mu­na, ko­ji je u Frankfurtu likvidirao Lju­bo­mi­ra Ma­gaša, po­zna­ti­jeg kao Lju­ba Ze­mu­nac.

Printscreen/Youtbe/Wikipedia
 

Ova grupa važila je za naj­or­ga­ni­zo­va­ni­ju i naj­bru­tal­ni­ju u kri­mi­nal­nim sre­di­na­ma na pod­ruč­ju ce­log Be­o­gra­da, a njihov "potpis" su bile brze likvidacije, vatrenim oružjem.

Klan Amerika

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, kriminalni klan "Amerika" važio je za jedan od najjačih krimi organizacija na našim prostorima i tada su bili najaktiviniji.

Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerika, bio je vođa ovog klana, a i sam je organizovao, ali i izvršio brojne likvidacije. Kako se navodi, zbog ličnog sukoba, Voja Amerika likvidirao je Radeta Ćaldovića, zvanog Ćenta, i njegovu pratilju, novinarku Maju Pavić.

Foto: Facebook / LegendeDevedesetih
 

Ovom klanu se pripisuju i mnoga ubistva pripadnika voždovačkog klana, ali i MUP- a Srbije, kao i nekadašnjeg ministra odbrane Pavla Bulatovića.

Makina grupa

Grupa Željka Maksimovića Make označena je kao izvršilac mnogih ubistava, ali jedna likvidacija ostala je upamćena, iako ni posle skoro 20 godina niko za nju nije odgovarao.

U junu 2002. godine na parkingu iza hotela Jugoslavija ubijen je policijski general Boško Buha. 

Printscreen/Mup
 

Policija je pokrenula opsežnu istragu i nakon par meseci uhapsila 14 osoba koje se dovode u vezu sa njegovim ubistvom i pripremom brojnih ikvidacija ljudi iz državnog rukovodstva, gde je kao organizator ove grupe označen Željko Maksimović Maka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike