Narko-bos Tito pušten iz pritvora: Holandija tražila njegovo izručenje od UAE, ali se on pred Novu godinu našao na slobodi!

20.01.2023

15:10

0

Autor: Mi. S.

Edin Gačanin pušten iz pritvora u Dubaiju 29. decembra, ali nepoznato kako se našao na slobodi

Narko-bos Tito pušten iz pritvora: Holandija tražila njegovo izručenje od UAE, ali se on pred Novu godinu našao na slobodi!
Copyright Printscreen/zurnal.info Europol

Edin Gačanin (40), zvani Tito i Dino, koji je uhapšen je u Dubajiu u novembru prošle godine u velikoj akciji Europola i holandske policije, pušten je na slobodu. Za Gačaninom, koga su mediji nazvali i balkanskim narko-bosom, tragalo se godinama, jer je njegov nadimak bio poznat istražiteljima, ali nisu znali kako tačno izgleda što je svima bila misterija.

U međunarodnoj u akciji razbijanja najveće mreže distributera droge u septembru prošle godine, u kojoj je zaplenjeno 2,6 tona kokaina i uhapšena 61 osoba, američka DEA označila je misterioznog Tita kao vođu tog narko-kartela. Tada je saopšteno da živi u Dubaiju, ali da je povezan sa Peruom, Kolumbijom i Bolivijom, odakle nabavlja kokain. Jedan od njegovih saradnika, kako su naveli strani mediji, bio je i Zoran Jakšić, široj javnosti poznat i kao vođa grupe "Amerika".

Gačanin je, prema pisanju holandskih medija, pušten iz pritvora 29. decembra prošle godine, ali kako se našao na slobodi još je nepoznanica. Njegov kartel je dobio nadimak i "super kartel" koji je navodno prerastao El Čapa, a trećinu Evrope snabdevaloi su kokainom.

Holandski mediji navode da je zahtev za izručenje Gačanina Ujedinjenim Arapskim Emiratima podnet na vreme, u zakonskom roku od 40 dana, uprkos pisanju pojedinih medija da se sa zahtevom zakasnilo. U medijima su se pojavile i spekulacije da je zahtev za izručenje odbijen i da su zbog toga Gačanin i još jedan osumnjičeni pušteni iz pritvora.

Advokat Edina Gačanina Leona van Klefa tvrdi da on nije nestao bez traga uprkos izjavama holandskog tužioca da ne zna gde je on. Van Klefa kaže da je njen klijent pušten u skladu sa zakonskim propisima da ga čeka ekstradicioni postupak. Holandski mediji ne isključuju mogućnost da je Tito platio veliku kauciju, ili predao pasoš u zamenu za čekanje odluke na slobodi.

Kao što smo već pisali, Gačanin je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a kao deo njegovog klana uhapšena su i šestorica srpskih državljana. Mediji su spekulisali da je Tito povezan sa "kavačkim klanom" i Radojem Zvicerom kome je navodno pružao zaštitu i utočište tokom bekstva.

Policijska akcija "Pustinjsko svetlo" u kojoj je, pored ostalih, uhapšen i Gačanin, realizovana je nakon što su istražitelji "provalili" komunikaciju sa aplikacije "Skaj".

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike