Vođi grupe „Amerika“ u Peruu počelo novo suđenje: Organizovao šverc 800 kg kokaina

21.01.2021

18:00 >> 21:55

0

Autor: E. H.

Zoran Jakšić je u aprilu 2019. osuđen na 25 godina zatvora, ali je drugo krivično žalbeno veće presudu proglasilo ništavnom i naložilo novo suđenje

Vođi grupe „Amerika“ u Peruu počelo novo suđenje: Organizovao šverc 800 kg kokaina
Copyright Zoran Jakšić/Printscreen Youtube

Zoranu Jakšiću, jodnom od vođa grupe „Amerika“, u ponedeljak je u Limi počelo ponovljeno suđenje za šverc 800 kilograma kokaina iz Perua.

Zoran Jakšić    Printscreen/YouTube

Nakon što su tužilac i advokati optuženih izneli uvodnu reč i predstavili dokaze koje će izvesti tokom suđenja, ročište je prekinuto zbog proceduralnih razloga. Pre nego što se nastavi, prevodilac će morati da ode u zatvor „Ankon 1“ i Jakšiću prevede optužnicu.

Optuženi Zoran Jakšić, koji je do hapšenja imao čak 42 lažna identiteta za ulazak u zemlju, optužen je da je deo međunarodne mreže krijumčara droge i da je pokušao da pošalje pošiljku od 800 kilograma kokaina koju je policija zaplenila 2016. godine.

Po optužnici, Jakšić je sarađivao sa bandom „Las Golondrinas“ na čijem čelu je Horhe Medina Gavilan zvani „Jota“. Prema istrazi iz 2016. godine, Jota je iz zatvora telefonom vodio posao, iako je iza rešetaka bio upravo zbog trgovine narkoticima. Jakšić je kokain u Peruu nabavljao od novembra 2015. godine.

Tunel kojim je trebalo da pobegne Foto: Printscreen/trome.pe

Zoran Jakšić je u aprilu 2019. osuđen na 25 godina zatvora zbog nedozvoljene trgovine drogom, ali je drugo krivično žalbeno veće presudu proglasilo ništavnom i naložilo novo suđenje.

Istom odlukom svim optuženim je umesto zatvorskog određen kućni pritvor, ali Jakšić nije bio te sreće. On je zadržan u zatvoru zbog drugog krivičnog postupka koji se protiv njega vodi.

Jakšić se sumnjiči i da je finansirao tunel do zatvora „Kastro kastro“ kojim je trebalo da pobegne. Kada su vlasti saznale za plan bekstva srpskog narko-bosa su prebacili u drugi zatvor.

Za izgradnju tunela Jakšić je platio pola miliona dolara zloglasnom meksičkom kartelu „Sinaloa“, koji je osnovao Hoakin El Čapo Guzman. Tunel je trebalo da bude dugačak 280 metara, a u ovom poduhvatu pomogao mu je Meksikanac Salvador Valensia (56) zvani Čava, pripadnik „Sinaloe“ s kojim je Jakšić robijao.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike