Skinuli nanogvicu i pobegli: Jedan otišao na svadbu, drugi se izvinio iz Hrvatske, treći sa slobode pretio sudiji!

31.05.2023

08:00

1

Poslednji u nizu je Miloš Pejaković Zemunac koji je pobegao iz kućnog pritvora u Sremskoj Mitrovici i danima izmiče policiji

Skinuli nanogvicu i pobegli: Jedan otišao na svadbu, drugi se izvinio iz Hrvatske, treći sa slobode pretio sudiji!
Nebojša Tubić Žabac, Zoran Jeličić i Rašid Sakić pobegli su iz kućnog pritvora - Copyright Facebook/Rašid Sakić Youtube/Printscreen/Happy

Mera kućnog pritvora u Srbiji uvedena je pre desetak godina. Mnogim osumnjičenim za razna krivična dela, umesto zatvorskih rešetaka, omogućeno je da period do presude borave sa svojim najbližima u toplini svog doma. Postoji i kaznena mera kojom se ljudi upućuju da služe kaznu u kućnom zatvoru uz elektronski nadzor. Nekima je i to previše, pa reše da preseku ili slome nanogvicu ili jednostavno da išetaju iz kuće. Poslednji koji je to učinio je Miloš Pejaković, koji je pobegao iz kućnog pritvora u Sremskoj Mitrovici i danima izmiče policiji.

Među onima koji su se iz kućnog zatvora dočepali slobode su i Zoran Jeličić, pripadnik takozvane valjevske grupe, koji je kasnije uhapšen. Rašid, sin poznatog pevača Sinana Sakića, koji je nedavno preminuo, Nebojša Tubić Žabac i mnogi drugi. Zabeležen je i slučaj Dejana Vuksanovića, koji se nalazio u kućnom pritvoru zbog prebijanja Darka Lilića, sina nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Zorana, a koji je nanogvicu skinuo i stavio je na psa, pa nakon toga počinio dva krivična dela u gradu.

Printscreen
Prebijanje Darka Lilića za koje je osumnjičen Dejan Vuksanović

Suđenje "valjevskoj grupi" sve vreme prate mnogobrojne kontroverze, kršenje zakona i drugi proceduralni propusti, kao i ekscesi koje je uglavnom priređivao optuženi Zoran Jeličić. Drugi član Milan Lazarević mesecima štrajkuje glađu i ekstremno je smršao, pa su ga u životu održavale infuzije. Podneto je i više od 250 zahteva za izuzeće koji su se odnosili kako na prethodno, tako i na veće koje trenutno sudi.

Jeličić, koji je u međuvremenu uhapšen, u maju 2021. godine napustio je stan u kom je bio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom. On je otkinuo nanogvicu i pobegao.

Tokom sudskog postupka, Jeličić je pokušao sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, a potom je sudiji poslao pismo u kome joj preti smrću. Drugo preteće pismo poslao je u novembru 2021. godine, i to iz bekstva.

Česti izlasci u šetnju

Rašid Sakić (45), sin pokojnog pevača Sinana Sakića, pobegao je 29. januara 2020. godine iz kućnog zatvora, u kom je zbog razbojništva bio od 14. avgusta 2019. godine. On je polomio nanogvicu, skinuo je i pobegao iz kuće u kojoj je boravio. 

Printscreen Facebook/ RašidSakić
Rašid Sakić

Sakić je višestruki povratnik, a uhapšen je u januaru 2019. godine zbog sumnje da je u centru Loznice sa prijateljem Milanom C. pretukao i opljačkao krojača Vladicu M. Posle hapšenja određen mu je pritvor, u kom je bio sve do sredine avgusta, kada je prebačen u kućni zatvor sa nanovgicom. On je tada osuđen na sedam meseci kućnog pritvora.

Rašid je, da podsetimo, preminuo 16. maja u sremskomitrovačkom zatvoru gde je izdržavao kaznu od tri godine zbog razbojništva. On je uhapšen ponovo 23. avgusta 2021. godine u Beogradu, kada je policija u poteri zaustavila "golf". Sedeo je na mestu suvozača, ali su mu lisice na ruke stavljene, jer je protiv njega raspisana policijska poternica zbog bekstva iz kućnog zatvora, pa se obreo iza rešetaka.

Youtube/Printscreen
Nebojša Tubić Žabac

Nebojša Tubić Žabac, osumnjičen za nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom građevinskom investitoru Spasoju Milićeviću iz Novog Sada, vraćen je krajem maja 2018. godine u novosadski Okružni zatvor na Klisi, jer je prekršio pravila kućnog pritvora, u kom je boravio sa nanogvicom. To je učinjeno zbog učestalih kršenja izrečene mere.

Žabac je stan napuštao bez prethodno dobijenog odobrenja, a u nekoliko slučajeva poverenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prilikom kontrole ga nisu pronašli kod kuće. Tubić je više puta tražio odobrenje da izađe iz stana radi odlaska kod lekara na kontrole zbog zdravstvenih problema i to mu je svaki put omogućeno. Više puta je, međutim, viđen u gradu i kada za to nije imao dozvolu, a primećen je i kako šeta po tržnom centru u Novom Sadu.

Otišao na svadbu

Igor Petrović, koji je zajedno sa Nenadom Ćurčićem u januaru 2017. godine u Novom Sadu na ulici prebio žandarma Borisa Jevrosimova i njegovu suprugu Svetlanu, pobegao je početkom februara 2020. godine iz kućnog pritvora tako što je kleštima presekao nanogvicu. Policija i dalje traga za Petrovićem, a kad je pobegao postojale su indicije da planira da napusti Srbiju.

Profimedia
Nanogvicu lome, seku, kidaju

Petrović je na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na pet godina zatvora zbog proizvodnje i prometa opojnih droga, a nakon izricanja presude, izrečena mu je kazna kućnog pritvora uz primenu elektronskog nadzora. Igor Petrović i Nenad Ćurčić osuđeni su, da podsetimo, na dve godine zbog prebijanja žandarma i njegove supruge, zato što ovaj slučaj pred sudom nije tretiran kao pokušaj ubistva već kao nanonešenje teških povreda i napad na službeno lice. Osim što je pretučen, Jevrosimov je ranjen iz pištolja.

N. M. iz Užica, koji je bio na izdržavanju kazne kućnog zatvora, bez odobrenja otišao na svadbu ali ga je policija odmah uhapsila. Po odluci suda, N. M. je odmah osuđen da kaznu do kraja provede u Kazneno popravnom zavodu. Slučaj se dogodio u novembru 2011. godine, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tada je saopšteno da je on prvi osuđenik pod elektronskim nadzorom, koji je prekršio uslove izdržavanja kazne.

Jedan od posebno neverovatnih slučajeva je onaj jednog državljanina Hrvatske, čije ime nije objavljeno, a protiv koga se vodila istraga u Srbiji i koji se našao u srpskom pritvoru.

Kada je izašao iz posebne pritvorske jedinice za organizovani kriminal, dobio je nanogvicu i meru zabrane napuštanja stana u Beogradu. Ubrzo je, međutim, skinuo aparat za elektronski nadzor i otputovao u Hrvatsku, a zatim odašiljač poslao poštom našem tužilaštvu, uz izvinjenje, preneli su tada mediji. On je pobegao samo tri sata posle određivanja mere zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike