Ko će za ovo da odgovara!? Kriminalci na slobodi jer beže iz kućnog pritvora, a sudija se podsmeva!

26.05.2023

19:00

0

Šta se dešava u našem pravosuđu kada višestruki povratnici u činjenju krivičnih dela sa elementima nasilja, dobijaju priliku da završe u kućnom pritvoru i odatle pobegnu

Ko će za ovo da odgovara!? Kriminalci na slobodi jer beže iz kućnog pritvora, a sudija se podsmeva!
Copyright Wikipedia

Građani Sremske Mitrovice strahuju za sopstvenu bezbednost, jer je u bekstvu naoružani kriminalac Miloš Pejaković, poznatiji po nadimku Zemunac.

Zemunac je višestruki povratnik i do sada je čak šest puta osuđivan za krivična dela sa elementima nasilja.

I dok građani strahuju za svoju bezbednost zbog toga što je osvedočeni kriminalac na slobodi, a neki od njih i javljaju da su ga videli, za to vreme se sudija koja je doprinela svemu - podsmeva.

Ekspresno zakazan glavni pretres

Naime, sudija Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Nada Janković, koja je tada radila na njegovom slučaju, primila je u petak, 28. aprila 2023. godine, optužni predlog tužioca koji je predložio godinu i šest meseci zatvora.

Jankovićeva je zatim ekspresno za sredu 03. maja, prvi radni dan posle praznika, zakazala glavni pretres na kome je donela presudu kojom se Pejaković osuđuje na  godinu i tri meseca zatvora, uz obavezno lečenje od alkohola. Međutim, uz to mu je odredila procesnu meru zabrane napuštanja stana, što je skandalozno s obzirom na njegov “bogat” dosije.

Zanimljivo, po Zakonu o krivičnom postupku rok za dostavljanje poziva odnosno za održavanje pretresa je minimum osam dana od dana dostavljanja poziva, ali on u ovom slučaju nije ispoštovan s obzirom da se odbrana složila sa tim. Da je, kojim slučajem, taj rok ispoštovan, Pejaković bi ostao u pritvoru i ne bi došlo do njegovog bekstva.

Drugim rečima, sudija Nada Janković je u kućni pritvor uputila opasnog kriminalca koji je u trenutku vršenja krivičnog dela bio pod uticajem alkohola i narkotika, a od ranije je sklon napadima na obične građane, kojima je između ostalog pretio i oružjem.

Posebno je skandalozno to što je, kako saznajemo, Pejakoviću dodeljena nanogvica i kontrolni ruter iako se znalo da u kući nema internet!? To praktično znači da nanogvica nije ni bila u funkciji.

Pixabay
 

Umešani i sudijin suprug i advokat odbrane

Indikativno je i to što suprug sudije Janković već ranije u nekim drugim procesima, dovođen u vezu sa iznudom novca za oslobađajuće ili blaže presude. 

Pored toga, 24 sedam je dosao do frapantnog otkrića da sudijin muž i majka okrivljenog koji je dobio nesrazmerno malu kaznu za šesto krivično delo rade zajedno u istoj firmi! Da je sudija Janković imalo moralna osoba, sama bi se izuzela iz ovog procesa, ali to naravno nije bio slučaj. 

Takođe, Pejakovićev advokat Jovica Kovačević je bio u centru nekoliko korupcionaških skandala.

Prema rečima građana Sremske Mitrovice, sudija Janković, njen suprug i Kovačević su deo kriminalne grupe koja već godinama na razrađen način iznuđuje novac za blaže i oslobađajuće presude.

Isekao nanogvicu i pobegao

Juče je Apelacioni sud preinačio rešenje i ukinuo kućni pritvor, te Pejakoviću odredio pritvor u KPZ. Time je Mitrovački sud još jednom dobio šamar od više instance za koji naravno niko neće odgovarati...

Inidkativno, baš na dan kada je Apelacioni sud doneo odluku, za šta niko drugi osim sudije nije znao, Pejaković to saznaje i beži!?

Profimedia
 

Sudija odugovlači presudu 

Tek posle pritiska medija sudija Janković izjavljuje da upravo sada piše presudu! To znači da joj je od 3. maja do danas bilo potrebno više od 20 dana za to. S druge strane, kada je trebalo da mu odredi kućni pritvor to je uradila ekspresno, iako je u fiokama svog stola imala gomile predmeta.

Iz razgovora sa građanima koji su upoznati sa situacijom u mitrovačkom sudu, ali i poznavaocima pravnih nauka, očigledno je da se ovde koriste pravni mehanizmi kako bi Pejaković što manje vremena proveo u zatvoru.

Na kraju se postavlja pitanje, šta se dešava u našem pravosuđu kada višestruki povratnici u činjenju krivičnih dela sa elementima nasilja, dobijaju priliku da završe u kućnom pritvoru i odatle pobegnu, te tako ugroze bezbednost ostalih građana.

Podsetimo, Pejakoviću je mera zabrane napuštanja stana određena baš na dan kada je izvršen masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, što dovoljno govori o neodgovornosti sudstva u našoj zemlji.

U ovom konkretnom slučaju iz Sremske Mitrovice pitanje koje svi postavljaju glasi: Da li je u zatvoru mesto samo odbeglom kriminalcu ili i sudiji!? Da li će se tužilaštvo baviti ovom kriminalnom grupom ili ne, 24sedam će to sigurno učiniti i nastaviti da obaveštava javnost o ovom slučaju ali i drugim aferama u koje su upleteni.

Pejakovićeva majka priznala da poznaje sudiju

Tokom dana, majka begunca je više puta zvala redakciju 24sedam navodeći da je skandalozno to što je objavljena vest o bekstvu njenog sina, da to nije najvažnija vest, da ima većih kriminalaca o kojima se ne piše, uputivši niz uvreda na račun novinara ističući da “zna ko je naručio tekst” i da je pisanje vesti o njenom sinu “plaćeno 1000 dinara”. 

Ona nije demantovala bekstvo sina, ali jeste sve navode iz predhodne objave.

Takođe je tvrdila da je cela vest izmišljena, a na konstataciju da je novinarima 24sedam potvrđeno od strane sudije i njihovog advokata da znaju da je Miloš Pejaković u bekstvu, izjavila je da poznaje sudiju Nadu Janković i da ona i advokat nikada tako nešto ne bi izjavili novinarima. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike