"Vračarci" hteli da ga raznesu eksplozivom, pa promenili plan: Halabrin ubijen u iznajmljenom stanu, pa zakopan kod Sopota!

15.05.2023

08:00

0

Za likvidaciju Aleksandra Halabrina terete se Nikola Vušović Džoni i još sedmorica pripadnika njegove kriminalne grupe

"Vračarci" hteli da ga raznesu eksplozivom, pa promenili plan: Halabrin ubijen u iznajmljenom stanu, pa zakopan kod Sopota!
Aleksandar Halabrin i hapšenje "vračarske grupe" - Copyright Mup 24sedam/Ljiljana Keković

Psi jednog meštanina sela Parcani kod Sopota pronašli su 16. maja 2020. godine plitku jamu i u njoj telo mladića sa prostrelnom rupom na glavi. Ubrzo je utvrđeno da je reč o Aleksandru Halabrinu (26), koji je nestao dva meseca ranije 20. marta u beogradskom naselju Banjica. Od tada do danas mnogobrojne spekulacije i nagađanja pratila su ovo ubistvo, sve dok zvanično nije saopšteno da je za svirepo ubistvo Halabrina osumnjičena "vračarska grupa".

Mediji su danima izveštavali da iza likvidacije Halabrina stoji klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali oni se zvanično nikada nisu teretili za ovaj zločin.

Za brutalno ubistvo Aleksandra Halabrina iz Janošika kod Alibunara 20. marta 2020. godine sumnjiče se osmorica pripadnika grupe Nikole Vušovića, poznatijeg kao Džoni sa Vračara, među kojima je sam vođa, ali i Halabrinov prijatelj, inače navijač Rada, koji se od samog početka dovodi u vezu sa ovom llikvidacijom.

Halabrin je ubijen u iznajmljenom stanu u Beogradu, a njegovo telo potom je prebačeno u mesto Parcani kod Sopota i zakopano u plitak grob.

Za njegovo ubistvo, kako je navedeno u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, terete se Nikola Vušović, Uroš Piperski, Dario Đorđević Dekster, Vladimir Kovačević Kovač, Darko Maletić, Miloš Andrejević, Aleksandar Ostojić i Miloš Raičević.

Likvidiran iz osvete

Od njih osmorice četvorica su već na izdržavanju zatvorske kazne, trojica su u bestvu, a jedan je uhapšen u policijskoj akciji izvedenoj izvedenoj u novembru prošle godine.

Uroš Piperski, koji se smatra drugim vođom "vračaraca" i Dario Đorđević Dekster, navodno su došli do saznanja da je Aleksandar Halabrin isplanirao kako da ih likvidira i o tome obavestili Nikolu Vušovića. Njih trojica tako su, iz osvete, organizovali njegovu likvidaciju.

Aleksandar Halabrin 24sedam/Ljiljana Keković
Aleksandar Halabrin

Saznanja o Halabrinovom navodnom planu dobio je Dekster, a on i Piperski su, odmah potom, uz pomoć Vušovića, organizovali ostatak ekipe i osmislili ceo plan. Prva opcija bio im je Miloš Andrijević koji je trebalo da identifikuje i locira Halabrina u Novom Beogradu. Piperski je zamislio da Andrijević locira Halabrina ispred jednog ugostiteljskog objekta u ovom delu grada, gde se inače okupljaju i da ga onda raznesu eksplozivom.

Taj plan, međutim, nije prošao kako su očekivali i onda su Aleksandar Ostojić i Miloš Raičević počeli da prate Halabrinovo kretanje, navike, ponašanje i oblačenje i sve informacije prenosili organizatorima koji su uz pomoć Darka Maletića smislili novi plan.

Maletić i Vušović došli su na ideju da iznajeme stan u koji će namamiti žrtvu. U tome im je, kako piše u optužnici, pomogao Halabrinov prijatelj Vladimir Kovačević, koji ga je kobnog dana doveo njima pred noge. U stanu je ubijen, a njegovo telo prebačeno je na pašnjak kod Sopota i zakopano.

Nikola Vušović, Uroš Piperski i Dario Đorđević Dekster terete se za teško ubistvo u podstrekavanju, Vladimir Kovačević i Darko Maletić da su počinili teško ubistvo, a Miloš Andrejević, Aleksandar Ostojić i Miloš Raičević za teško ubistvo u pomaganju.

Družio se sa Belivukovom žrtvom

Telo Halabrina otkrio je čobanin Mirko Maksimović, koji je napasao koze. Ispričao je da je bilo oko 10 sati kad su psi došli do tog mesta na livadi. Počeli su da njuškaju i kopaju. Mirko je, kako je ispričao, pomislio da su našli lešinu divlje svinje ili druge životinje, ali kad je prišao, šokirao se.

24sedam/Ljiljana Keković
Aleksandar Halabrin

- Video sam ljudsko telo, koje je bilo u ležećem položaju, ali dopola otkopano, to su psi sigurno uradili, jer je rupa bila duboka oko 40 centimetara. Noge i trup su bili u zemlji, a gornji deo tela je bio otkriven. Noge i trup bili su zamotani u kesu. Da prizor bude još gori, leš nije imao odeću, go je bio - ispričao je kasnije Mirko Maksimović novinarima.

Čobanin je rekao da se videla lobanja sa zubima, na osnovu čega je zaključio da se radi o mladom čoveku. Video je i da na rukama fale neki prsti, a da li su ih životinje pojele ili su ranije bili odsečeni može samo da se nagađa. Prizor je bio stravičan i uznemirujuć.

Halabrin se družio sa Lazarom Vukićevićem, za čiju otmicu i ubistvo se tereti Veljko Belivuk i njegova kriminalna grupa, a bio je blizak i sa nekadašnjim vođom Partizanovih navijača, Nenadom Alajbegovićem Alibegom, koji je teško ranjen u Novom Beogradu.

Da su Halabrin, Vukićević i Alibeg bili prijatelji potvrdila je svojevremeno novinarima i Halabrinova majka. Ona je rekla da zna da su se njih trojica družila. Aleksandar nije mnogo pričao o svojim prijateljstvima sa navijačima, ali je spominjao ove mladiće. Dodala je i da ne zna otkud njen sin u tom društvu, jer on nije bio navijač i nije odlazio na utakmice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike