"Vračarci" naručili ubistvo Branislava Penčića: Vođa "Hed hantersa" likvidiran sa tri hica u grudi iz pištolja sa prigušivačem!

19.03.2023

08:00

0

Kao direktan počinilac zločina osumnjičen Damir Porčić, a za pomaganje Šain Umeri i Igor Bajrami

"Vračarci" naručili ubistvo Branislava Penčića: Vođa "Hed hantersa" likvidiran sa tri hica u grudi iz pištolja sa prigušivačem!
_Ilustracija - Copyright 24sedam/Mup/Instagram

Branislav Bane Penčić (41), nekadašnji vođa Partizanove navijačke grupe "Hed hanters", ubijen je sa tri hica u grudi iz pištolja sa priguišivačem, na današnji dan pre tačno godinu dana, u momentu kada je sa suprugom izlazio iz kuće svojih roditelja u Ulici Vuka Karadžića u Obrenovcu.

Policija je ubrzo uhapsila državljanina Severne Makedonije Šaina Umerija (52) i Beograđanina Igora Bajramija (44), zbog sumnje da su mu pomogli u zločinu. Direktni počonilac ubistva Bosanac Damir Porčić (26), za kojim je bila raspisana poternica, uhapšen je u novembru prošle godine, posle osam meseci skrivanja. 

Porčić je, kako se sumnja, radio za kriminalnu grupu poznatu kao "vračarci", a likvidaciju Penčića, prema rečima našeg izvora iz istrage, navodno su naručili odbegli vođa Nikola Vušović, poznatiji kao Džoni sa Vračara i pripadnik grupe Dario Đorđević, zvani Dekster, koji je u zatvoru u Austriji. 

Tog 19. marta prošle godine, oko 15 sati, Porčić i Umeri su u svom automobilu marke "fijat punto", koji su prethodno iznajmili iz jedne rentakar agencije, sačekali Penčića da parkira svoje vozilo u Ulici Vuka Karadžića. Kada je procenio da je pravi trenutak, Porčić je izašao iz auta i iz pištolja sa prigušivačem ispalio tri hica u grudi Penčića, koji je bio sa suprugom.

U prvom momentu sumnjalo se da je u Penčića pucano iz snajpera sa oko 30 metara udaljenosti. Kasnijom istragom, međutim, utvrđeno je da je oružje zločina ipak bilo pištolj sa prigušivačem.

Smetao im u narko-biznisu

Damir se, potom, vratio u automobil i s Umerijem otišao da se nađu sa Bajramijem, koji je Porčića odvezao do autobuske stanice u Beogradu. Umeri je, sa druge strane, sam otišao na stanicu i seo u autobus za Suboticu. Kod njega su nađene lažne hrvatske isprave. a Penčić je u međuvremenu prevezen u Urgentni centar, gde je preminuo.

Na listi za hapšenje sa Kimijem i Vavićem

Branislav Penčić se pre 10 godina našao na navodnoj listi za hapšenje huligana koju su objavili beogradski mediji. Na toj listi bio je 51 huligan, 32 navijača Crvene zvezde i 19 navijača Partizana. Među zvučnim imenima bili su Velibor Dunjić, Aleksandar Vavić, Miloš Radisavljević Kimi, Đorđe Prelić Prela, ali i Penčić.

Ubistvo Penčića povezano je sa njegovim narko-poslovima u Beču, koji su remetili biznis "vračarcima", posebno  Dariju Đorđeviću Deksteru, ali  i njegovom šefu Nikoli Vušoviću Džoniju, za kojim je raspisana poternica zbog nekoliko ubistava i trgovine drogom. Penčić je, inače, poslednjih godina živeo u Beču.

24sedam/Katarina Mihajlović/Instagram
Grafit "Hed Hantersa" na zgradi u Obrenovcu i vođa Branislav Penčić

Sumnja se da su Vušović i Dekster angažovali ubicu za likvidaciju Penčića, jer im je godinama bio konkurencija na narko-tržištu. Branislav, koji od 2013. godine nije bio vođa navijača, ubijen je u Obrenovcu samo nekoliko meseci po izlasku iz zatvora, u kojem je proveo godinu dana zbog šverca kokaina i heroina. Dekster je od 6. juna 2021. godine u zatvoru u Beču zbog 10 kilograma droge, ali se sumnja da je i dalje u kontatku sa Vušovićem i da su organizovali razne zločine, među kojima i likvidaciju Penčića. 

Do hapšenja Veljka Belivuka o Dariju Đorđeviću Deksteru gotovo da se ništa nije znalo. Njegovo ime se, međutim, pojavilo na spisku od petnaestak nestalih osoba za koje se sumnja da su žrtve Veljka Belivuka. Veruje se da ga je na taj spisak stavio jedan policajac, kako bi ga zaštitio od istrage koja se protiv njega vodi. Glumeći Belivukovu žrtvu, on se sve vreme krio sa falsifikovanim dokumentima sve do hapšenja 6. juna 2021. godine.

Bane Penčić, po izlasku iz zatvora, planirao je da napusti kriminal. Pošto je odslužio kaznu za trgovinu drogom, on se vratio u Srbiju i navodno je hteo da pokrene legalne poslove i u potpunosti izađe iz mreže kriminala. U tome su ga, međutim, sprečila stara poznanstva i neraščišćeni računi. 

Sukob iz Austrije

Jedan od Obrenovčana, posle zločina ispričao je za 24sedam, da je Bane već šest godina bio u svađi sa Deksterom, koji je saradnik "vračaraca" i Veljka Belivuka. Navodno ga je Đorđević godinama držao na listi za odstrel, a njihov sukob datira još iz Austrije, gde je Dekster i uhapšen sa drogom.

Penčić je bio ranjavan, odranije je poznat policiji, a protiv njega je ranije podneto više od 12 krivičnih prijava zbog krivičnih dela nasilničko ponašanje, otmica, neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga, napad na službeno lice, krađa i drugih.

Neki od Obrenovčana tvrde da je Penčič ranije bio "krupna zverka" i rasturao nezamislive količine narkotika. Bio je među najvećim dobavljačima droge, zbog čega su mu za petama bili mnogi, a među njima i Dekster.

Đorđević je vođa organizovane kriminalne grupe u Beču, a uhapšen je u međunarodnoj akciji koju je predvodio FBI, a veliku pomoć im pružila upravo naša policija koja ga je duže vreme pratila i dojavila da će on doći u Beč sa drogom.

- Reč je o bandi koja radi za onoga ko im više plati i za novac su bili spremni da urade i radili su sve. Ovo je bila ozbiljna organizovana kriminalna grupa, koja ima puno krvi i droge na rukama - rekao je posle hapšenja tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin za beogradske medije, dodavši da je Đorđević učestvovao u pripremi više likvidacija.

Policija je, da podsetimo, 11. i 12. novembra prošle godine u Beogradu uhapsila 38 osumnjičenih da su ćlanovi grupe "vračarci“, a koja je označena kao ogranak "kavačkog klana", čiji je šef odbegli Radoje Zvicer. Grupa se sumnjiči za ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađa i Aleksandra Šarca, kao i za pet pokušaja likvidacija.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike