Otet, ubijen, pa zakopan u plitkom grobu, psi nanjušili telo! Aleksandar žrtva Belivukovog klana?

16.05.2022

06:00

0

Telo Aleksandra Halabrina iz Janošika kod Alibunara, koji je nestao na Banjici, nađeno posle dva meseca kod Sopota

Otet, ubijen, pa zakopan u plitkom grobu, psi nanjušili telo! Aleksandar žrtva Belivukovog klana?
Aleksandar Halabrin - Copyright Aleksandar Halabrin 24sedam/Ljiljana Keković

Psi jednog meštanina sela Parcani kod Sopota pronašli su 16. maja 2020. godine plitku jamu i u njoj telo mladića sa prostrelnom rupom na glavi. Ubrzo je utvrđeno da je reč o Aleksandru Halabrinu (26), koji je nestao dva meseca ranije 20. marta u beogradskom naselju Banjica. Od tada do danas mnogobrojne spekulacije i nagađanja pratila su ovo ubistvo, ali konkretnih odgovora još nema.

Mediji su danima izveštavali da iza likvidacije Halabrina stoji klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali oni se zvanično ne terete za ovaj zločin. U dve optužnice u Srbiji pominju se ubistva ukupno sedam osoba, jedno silovanje, otmice, nezakonita proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge i oružja. Ubistvo Halabrina se ne pominje iako se spekulisalo da su čak neki od Veljinih vojnika priznali da su učestvovali u njemu.

24sedan/Ljiljana Keković
 

Aleksandar Halabrin iz Janošika kod Alibunara, koji je nestao 20. marta na Banjici u Beogradu, pronađen je mrtav u mestu Parcani kod Sopota, a utvrđeno je da je mladić ubijen hicem iz vatrenog oružja u glavu, pa zakopan.

Telo Halabrina otkrio je čobanin Mirko Maksimović, koji je napasao koze. Ispričao je da je bilo oko 10 sati kad su psi došli do tog mesta na livadi. Počeli su da njuškaju i kopaju. Mirko je, kako je ispričao, pomislio da su našli lešinu divlje svinje ili druge životinje, ali kad je prišao, šokirao se.

- Video sam ljudsko telo, koje je bilo u ležećem položaju, ali dopola otkopano, to su psi sigurno uradili, jer je rupa bila duboka oko 40 centimetara. Noge i trup su bili u zemlji, a gornji deo tela je bio otkriven. Noge i trup bili su zamotani u kesu. Da prizor bude još gori, leš nije imao odeću, go je bio - ispričao je kasnije Mirko Maksimović novinarima.

Stravičan prizor

Čobanin je rekao da se videla lobanja sa zubima, na osnovu čega je zaključio da se radi o mladom čoveku. Video je i da na rukama fale neki prsti, a da li su ih životinje pojele ili su ranije bili odsečeni može samo da se nagađa. Prizor je bio stravičan i uznemirujuć.

Ubijen u Ritopeku, pa traljavo zakopan?

Mediji su, pozivajući se na izvore upoznate sa istragom, objavljivali da postoje indicije da je Halabrin ubijen u kući strave u Ritopeku, a da je onda neko od pripadnika grupe dobio zadatak da ga negde odnese i zakopa.

Uklanjanje tela je dosta traljavo urađeno, grob je plitko iskopan i zveri su ga nanjušile. Navodno, Belivuk i Miljković su bili jako ljuti na saradnike zbog tog loše urađenog posla. Kasnije su, kako se sumnja, tela svojih žrtava uklanjali mašinom za mlevenje mesa, jer su se bojali da se ne pojave dokazi kao u slučaju ovog mladića.

Halabrin se družio sa Lazarom Vukićevićem, za čiju otmicu i ubistvo se terete Belivuk i njegovi vojnici, a bio je blizak i sa nekadašnjim vođom Partizanovih navijača, Nenadom Alajbegovićem Alibegom, koji je teško ranjen u Novom Beogradu.

24sedam/Ljiljana Keković
 

Da su Halabrin, Vukićević i Alibeg bili prijatelji potvrdila je i Halabrinova majka, koja pokušava da sazna ko joj je i zbog čega ubio sina.

- Znam da su se njih trojica družila. Istina, Aleksandar nije mnogo pričao o svojim prijateljstvima sa navijačima, ali je spominjao ove mladiće. Takođe, ne znamo ni otkud Aleksandar u tom društvu, jer on, koliko znamo, nije bio navijač. Nije odlazio na utakmice - rekla je Aleksandrova rođaka.

Automobil za kojim se traga, a koji se vodi na Aleksandra Halabrina, neko je u martu prošle godine pokušao da odjavi.

- Otišla sam u policiju da pitam šta se dešava i da li ima nekih novih informacija o slučaju, a rekli su mi da je neko preko agencije pokušao da odjavi njegov auto. Umesto u SUP taj neko je otišao u agenciju i tražio da se preko njih to završi. Pošto se za autom traga iz agencije je javljeno policiji - ispričala je Mara Halabrin.

Belivukov način

Ona je novinarima rekla da se poslednji put sa sinom čula 20. marta oko 14 sati. Pitala ga je kako je, jer je iz Janošika otišao u Beograd da se nađe s prijateljima. Rekao joj je da je dobro i da će se čuti kasnije. Istog dana oko 16 sati ponovo je pokušala da dobije sina, ali je bio nedostupan.

- Niko nije posumnjao da ovako nešto može da se desi. U martu je doputovao iz Mađarske, pa mu je određena mera samoizolacije. Svi smo mislili da je zbog toga pobegao od kuće i da se krije. Međutim, moje najcrnje slutnje su se obistinile posle dva meseca - kroz suze je rekla neutešna majka.

Foto: 24sedam/Printskrin
 

Slučaj ubijenog Halabrina ponovo se aktuelizovao hapšenjem Veljka Belivuka i pripadnika njegove grupe.

Modus operandi Belivukove grupe, kad je reč o ubistvima, bio je da žrtvu namame na sastanak sa njoj poznatom osobom, a zatim bi je stavljali u automobil i odvozili u neku od vikendica na obodu grada, kojih je policija pronašla nekoliko.

Jedna od njih nalazi se u neposrednoj blizini mesta na kom je pronađeno Halabrinovo telo.

- To kako je on nestao liči na ostale njihove otmice. Moj sin je nestao isto kao i ta druga deca, ti ljudi, otišao je da se nađe sa Vladimirom Kovačevićem i od tad ga nije bilo. Ne smem ni da pomislim da su ga tako mučili - kroz suze je ispričala Mara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike