Crveni kačket zaštitni znak plaćenih ubica u likvidacijama u Beogradu: Jedan bio u "crvenim beretkama", drugi radio za Belivuka i "vračarce"

14.02.2023

19:45

0

Ubice Dalibora Mateoviča, Vojislava Jekića, pukovnika policije Dragana Simića i Aleksandra Šarca imale crveni kačket

Crveni kačket zaštitni znak plaćenih ubica u likvidacijama u Beogradu: Jedan bio u "crvenim beretkama", drugi radio za Belivuka i "vračarce"
Ubica sa crvenim kačketom: Ilustracija - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Pixabay

Crveni kačket neizostavni je detalj profesionalnih likvidacija u Beogradu. Ovaj svojevrsni zaštitni znak egzekutori su koristili u čak četiri smaknuća u glavnom gradu Srbije. Ubica sa crvenim kačektom ispalio je smrtonosne hice u Dalibora, rođenog brata Zvonka Mateovića, telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana, zatim načelnika lozničke policije Vojislava Jekića, inače jednog od ključnih svedoka u procesu za Arkanovo ubistvo, kao i policijskog pukovnika Dragana Simića. Poslednja žrtva krvnika sa crvenim kačketom bio je Aleksandar Šarac izrešetan u garaži tržnog centra "Ušće".

Dva zločina su rasvetljena, a dva nisu nikada. Jedan od poznatih ubica je bivši pripadnik "crvenih beretki", a drugi je navodni saradnik Veljka Belivuka i njegovog kriminalnog klana, kao i "vračaraca" Nikole Vušovića Džonija.

Veče pre nego što će Zvonko Mateović, pred sudskim većem, svedočiti o svojim neposrednim saznanjima na suđenju Arkanovim ubicama, trebalo ga je u tome sprečiti. Tada je umesto njega, likvidiran njegov brat.

Dalibor Mateović ubijen je 6. februara 2004. godine u 18.10 časova u bašti kafića "Vizard" u Sremskoj ulici u centru Beograda, a teško je ranjen Slaviša Tomić. Odmah je bilo jasno da je Dalibor likvidiran greškom i da je prava meta bio Zvonko, jedini koji je preživeo ubistvo Željka Ražnatoviča i dvojice njegovih prijatelja u hotelu "Interkontinental" u januaru 2000. godine, i koji je pucao i ranio jednog od atentatora.

Za ubistvo Mateovića pravosnažno je osuđen Željko Simeunović, nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije.

Nosio crvenu jaknu

Mlađi Mateović ubijen je samo dan posle izručenja drugooptuženog za Arkanovo ubistvo Dragana Nikolića Gagija iz zatvora u Austriji. Ubica ga je zamenio sa bratom Zvonkom, zbog njihove izuzetne fizičke sličnosti.

Ubica je, prema opisu očevidaca bio obučen u crvenu jaknu i nosio je crveni kačket, koji je kasnije pronađen u ulici Maršala Birjuzova. Biološki tragovi nađeni na izgubljenom crvenom kačketu odbeglog ubice iz Sremske i pljačke menjačnice "Pariz" u Novom Beogradu 2012. godine su se poklopili.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Mesto ubistva Dalibora Mateovića

Tada je uhapšen Željko Simeunović, bivši pripadnik "crvenih beretki", za koga će se ispostaviti da se sa jednim od atentatora na Arkana, Dobrosavom Gavrićem, koji je mnogo godina kasnije uhapšen u Južnoafričkoj Republici i još čeka izručenje Srbiji, bio cimer u policijskoj školi u Sremskoj Kamenici, kao i da mu je pomagao da uoči izricanja presude za Arkana, pobegne iz zemlje.

Simeunoviću je dva puta izricana prvostepena presuda, a pravosnažno je osuđen tek u januaru prošle godine. Za vreme dok je trajalo suđenje, 14. jula 2017. godine, on je pokušao filmsko bekstvo iz "marice" kojom je dovožen u sud na suđenje za likvidaciju Mateovića, ali je osujećen.

Ubica u zelenoj dukserici

Vojislav Jekić, nekadašnji načelnik lozničke policije, jedan od ključnih svedoka na suđenju za trostruko ubistvo u hotelu "Interkontinental" kada su likvidirani Željko Ražnatović Arkan, Dragan Garić i Milenko Mandić, likvidiran je 26. aprila 2006. godine u Novom Beogradu.

MN Press
Željko Ražnatović Arkan

Jekić je sedeo u kafiću s prijateljima, pozdravio se sa njima i krenuo ka svom automobilu. Dok je otključavao vrata vozila, s leđa mu je prišao napadač, ispod dukserice izvukao je pištolj i zapucao. Prvi metak je promašio, ali su naredna dva hica pogodila Jekića. Smrtno pogođen pao je između svog i susednog automobila, a ubica je pobegao kroz prolaz između stambenih zgrada.

Jedino što su očevici uspeli da uoče jeste da je ubica nosio crveni kačket i na sebi imao zelenu duksericu. Neposredno posle zločina stigla je policija ojačana psima tragačima, ali su oni bezuspešno pokušavali da otkriju trag uteklog likvidatora.

Bivši načelnik policije u Loznici na suđenju za ubistvo u "Interkontinentalu" govorio je o umešanosti tada prvog čoveka Državne bezbednosti Radeta Markovića i pojedinih funkcionera DB-a, kao i Andrije Draškovića. Prema njegovim tvrdnjama, Marković je organizaciju Arkanovog ubistva poverio Andriji Draškoviću, koji je posao zabrljao. Zbog svega što je izrekao, otišao je u Republiku Srpsku, ali je i napisao zvaničnu izjavu o ovom ubistvu i overio je u sudu u Zvorniku 2000. godine. Ubica Jekića nikada nije otkriven.

Mrtvog ga "overili"

Pukovnik Dragan Simić Simke, načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova Savski venac Sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu, ubijen je 8. jula 1999. godine, oko 7.20 sati, na parkingu u Ulici Save Kovačevića ispred broja 1, kod Kalenić pijace na beogradskom Vračaru.

Tog jutra je izašao iz zgrade i rukovao se sa dvojicom kolega koje su došle da odvezu njegovu suprugu, šeficu Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata beogradske policije, na posao.

Na Simića su, najverovatnije iz automatskog oružja marke "hekler", pucala dvojica nemaskiranih mladića, koja su posle počinjenog zločina pobegla automobilom marke "audi" ili BMW koji ih je čekao u Mlatišuminoj ulici.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Dragan Simić Simke i mesto ubistva

Simić je izašao je iz svoje kuće u neposrednoj blizini mesta zločina i krenuo prema parkingu. Dok je prilazio svom automobilu marke "jugo florida" bele boje, kako su tvrdili očevici zločina, susreo se sa jednim sedim čovekom, koji je u rukama držao torbu.

Pozdravio se sa njim, i u tom momentu je iz pravca raskrsnice ulica Save Kovačević i Maksima Gorkog odjeknuo jedan, a potom još dva hica. Smrtno pogođen, Simić je pao na asfalt, dok se njegov prijatelj zaklonio iza obližnjeg drveta. U tom trenutku, jedan od napadača je ispalio dodatni rafal iz "heklera".

Videvši prijatelja oblivenog krvlju na asfaltu, sedokosi čovek pobegao je ka Simićevoj kući. Jedan od napadača je krenuo za njim, a drugi, koji je nosio crveni kačket, prišao je Simićevom već beživotnom telu u lokvi krvi i ispalio mu još jedan hitac u glavu, kako bi ga "overio".

Za to vreme Simićev prijatelj je iz kuće telefonom pozvao policiju. Ubice su kroz prolaz između zgrada pobegle u Mlatišuminu ulicu, odakle im se izgubio svaki trag i do danas nisu otkrivene.

Malo kokaina i 5.000 evra

Aleksandar Šarac, "Pink panter" i blizak saradnik "škaljarskog klana", 17. oktobra 2020. godine, teško je ranjen u sačekuši u tržnom centru "Ušće" u Novom Beogradu, a posle devet dana preminuo je u Urgentnom centru. Osumnjičeni za likvidaciju Šarca je Lazar Ilić iz Kraljeva, koji mu je kobnog dana s leđa iz "berete" sa prigušivačem ispalio dva hica u glavu.

Printscreen/Pink
Ubica Aleksandra Šarca imao crvenu jaknu

Ilić je ubio Šarca u tržnom centru “Ušće” u Beogradu za 5.000 evra i malu količinu kokaina za ličnu upotrebu, ispričao je crnogorskim istražiteljima Strahinja Savić, jedan od optuženih za planiranje atentata na “škaljarca” Marka Ljubišu Kana.

Lazar Ilić je postao pripadnik "kavačkog klana" nakon što se na tribinama Partizanovog stadiona upoznao s Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i ostalim vođama navijačko-kriminalne grupe "Principi". Oni su ga i navukli na kokain, a potom je ubačen u mrežu narko-dilera. Pošto je bio kokainski zavisnik, Belivuku nije bilo teško da ga ubedi da za siću likvidira "škaljarca".

Tužilaštvo za organizovani kriminal koje sprovodi istragu protiv uhapšenih "vračaraca", sumnja da su Ivan Biletić i Vojin Stupar, inače visokopozicionirani "kavčanin", imali zadatak da Lazara Ilića prebace u Crnu Goru i tamo ga skrivaju.

Printscreen/Facebook
Aleksandar Šarac

Lazar Ilić uhapšen je sa lažnim dokumentima 22. januara u Budvi, zajedno sa svojim sugrađaninom Strahinjom Savićem, gde su, kako se sumnja, planirali likvidaciju Marka Ljubiše Kana, visokopozicioniranog člana "škaljarskog klana" i prijatelja Luke Bojovića.

Policijska potraga je trajala tri meseca, pa je Ilić lociran i uhapšen u trenutku dok su u Kotoru, kao gosti vođe “kavčana” Radoja Zvicera, boravili Belivuk i Miljković.

Šarac se tog popodneva dovezao svojim blindiranim "mercedesom" u garažu tržnog centra. Vozilo je parkirao na mestu za invalide i ušao u zgradu. Posle nekoliko časova vratio se u garažu i krenuo ka kolima. Lazar mu je tada prišao s leđa i ispalio dva hica u potiljak. Osumnjičeni je imao crvenu jaknu, crveni kačket i hirušku masku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike