Budžet Srbije oštetili za više od 76 miliona dinara: Šestoro osumnjičenih sebi pribavilo korist veću od 326 miliona dinara!

11.05.2023

21:54

0

Autor: Mi. S.

Sumnja se da su počinili zloupotrebu položaja, pranje novca, falsifikovanje isprave, poresku utaju

Budžet Srbije oštetili za više od 76 miliona dinara: Šestoro osumnjičenih sebi pribavilo korist veću od 326 miliona dinara!
Ilustracija - Copyright MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa službenicima poreske policije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su četiri osobe, koje su zajedno sa još dve osobe koje se nalaze u pritvoru, pribavile protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 326 miliona dinara i nanele štetu budžetu Republike Srbije za više od 76 miliona dinara.

Zbog sumnje da su počinili zloupotrebu položaja odgovornog lica, pranje novca, falsifikovanje isprave, poresku utaju i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, uhapšeni su V. B. (68) bivše odgovorno lice u PD „Profil Projekt“, D. R. (42) odgovorno lice u PD „Nib Part“, N. L. (36) bivše odgovorno lice u PD „Sbos Construction“ i S. K. (45) odgovorno lice preduzetničke radnje „Autoprevoznik K. S. UB“, dok se lica koja su obuhvaćena istom krivičnom prijavom, B. V. S. bivše odgovorno lice PD „Italiana Construzioni“- ogranka stranog pravnog lica i odgovorno lice u PD „Meta Balkan“ kao i N. T. bivše odgovorno lice u PD „Bauwesen“, već nalaze u pritvoru.

Oni se sumnjiče da su sačinjavanjem fiktivnih faktura lažno prikazali nabavku određenih dobara i usluga za potrebe izgradnje industrijskog koloseka za potrebe JP „EPS“-a, na koji način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 326.909.860 dinara.

Od navedenog iznosa, B.V.S. je pribavljena korist u iznosu od 92.857.739 dinara, PD „Bauwesen“ iznos od 224.345.862 dinara, PD „Profil Projekt“ iznos od 3.349.378 dinara, PD „Sbos Construction“ iznos od 619.789,97 dinara, PD „Nib Part“ iznos od 424.722,79 dinara i preduzetničkoj radnji „Autoprevoznik K. S. UB“ iznos od 5.312.367 dinara.

Navedenim radnjama je omogućeno privrednom društvu „Bauwesen“ neplaćanje poreskih obaveza u iznosu od 76.445.260 dinara za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije.

V. B., D. R., N. L. i S. K. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Osumnjičeni B. V. S. i N. T. se nalaze u pritvoru, kao predstavnici privrednih društava koji su činili konzoricijum u izgradnji industrijskog koloseka za potrebe EPS-a, zbog sumnje da su u postupku realizacije predmetnog ugovora izvršili. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike