Zla kob, osveta, kriminal i tribina: Devet navijača Rada sa Banjice izgubilo glave, četvorica likvidirana za samo šest meseci!

21.06.2022

18:50

1

Autor: 24sedam

Većina ubistava još uvek su nerasvetljena

Zla kob, osveta, kriminal i tribina: Devet navijača Rada sa Banjice izgubilo glave, četvorica likvidirana za samo šest meseci!
radovci1 copy - Copyright Printscreen/YouTube/FK Rad/Facebook

Problematični navijači i fanatici "Rada" sa Banjice izgubili su mnoge članove svoje frakcije, ali tribina je retko bila razlog sukoba u kojima im je presuđeno. Stradali su iz osvete, zbog borbe za teritoriju na kojoj su rasturali drogu i prevlasti u kriminalnim krugovima. Poslednje ubistvo dogodilo se pre nešto više od 40 dana, a prvo koje je potreslo javnost još pre 10 godina.

Naime, 9. maja, na surov i hladnokrvan način u po bela dana ubijen je Luka Perenčević, jedan od istaknutijih Banjičana i navijača Rada. Ubica je maskiran u dostavljača hrane ušao u prostorije bokserskog kluba praktično ispred zgrade u kojoj mu živi porodica, gde je Luka bio sa trojicom drugova, prišao i iz neposredne blizine i ispalio u mladića šest hitaca. On je na licu mesta preminuo. Ubica se zatim dao skuterom u beg, a prema nezvaničnim informacijama on se sakrio u iznajmljen stan i još uvek nije pronađen.

Printscreen/Facebook/milan banjica banjica cvetic
Luka Perenčević

Njegovo ubistvo odmah je u medijima povezivano sa ubistvom Filipa Lepojevića Rašice (18), takođe navijačem Rada, koji je ubijem u avgustu 2020. godine. Za njegovo ubistvo osumnjičena su trojica braće Radovan, Petar i Uroš Rakočević. Dok su dvojica starijih još uvek u pritvoru, najmlađi Uroš je pre nekoliko dana pušten da se brani sa slobode.

Šuškanja po Voždovačkom kraju otkrila su da su braća bila u zavadi sa ubijenim Perenčevićem navodno zbog prevlasti. Tako je Lepojević, koji je bio blizak Perenčeviću stradao u obračunu zaraćenih strana.

Ono što je još uvek enigma je zbog čega je ubijen Luka. Motivi se samo nižu jer je poznat kao problematičan, a najverovatnije je u pitanju posao sa drogom koji je krenuo naopako jer se zamerio pogrešnim ljudima. Ipak, pravi motiv biće utvrđen istragom.

Međutim, Radovci su i pre mnogo godina predstavljali probleme i pretnje, ali iz sukoba gde je bila u pitanju borba za život i izlazili kao gubitnici.

Dušan Grijak, navijač Rada sa Banjice, ubijen je 12. juna 2012. godine, a njegovo ubistvo ni dan danas nije u potpunosti rasvetljeno.

Foto: Facebook/Balkanski navijaci
Dušan Grijak

On je likvidiran na parkingu kod Sava centra na Novom Beogradu, i iako postoji snimak obračuna dve grupe mladića u kojem je Dušan stradao, ubica nije procesuiran.

Vladimir Lukić, nekadašnji član "Junajted forsa", ubijen je u oktobru 2013. godine u pucnjavi u kafiću "Penzija" u Beogradu.

Za ovo ubistvo optužen je bio Slađan Konstantinović, stariji brat „zemunca“ Ninoslava Konstantinovića, koji je oslobođen optužbi, jer je Sud utvrdio da je Slađan ubio Lukića u samoodbrani, ali je Konstantinovića osudio na dve godine i tri meseca zatvora zbog nošenja pištolja za koji nije imao dozvolu.

Četvorici "Radovaca" odsviran kraj za šest meseci

Navijač Rada Aleksandar Savković ubijen je u beogradskom klubu "Nana", koji je inače poznat po obračunima ljudi iz beogradskog podzemlja.

Savković je ubijen u decembru 2017. godine, a pucnjavi je prethodila svađa više gostiju diskoteke, koja je eskalirala u razmenu vatre u kojoj je ubijen Savković, a teško ranjen Adija Iseinović (29).  Za ubistvo Savkovića osuđen je Nedeljko Grbović (46), radnik obezbeđenja "Nane", koji je ubrzo posle zločina uhapšen. 

Aleksandar Savković Printscreen/Facebook
 

Samo dva meseca kasnije, 28. februara 2018. godine, jednim hicem u glavu ubijen je Petar Arsić Peka (38) u beogradskom naselju Vidikovac ispred kafića.

Prema rečima svedoka, ubistvu je prehodio sukob dve navijačke grupe. Jedan od navijača pucao je u Arsića, koji je na mestu ostao mrtav. Za ubistvo je osumnjičen Strahinja Đ, a kao njegov saučesnik Ljubomir L. Obojica su pobegla sa lica mesta, ali je Ljubimir uhapšen dve nedelje kasnije.

Inače, Arsić je već bio poznat policiji kao višestruki izvršilac teških krađa i razbojništava, zbog čega je i dva puta osuđivan. On je pripadao jednoj od frakcija navijačke grupe Rada, a povezivan je i sa ubistvom Aleksandra Savkovića.

Tri meseca posle Arsića, 24. maja, ubijen je Ognjen Žanić (26) u Radničkoj ulici kod broja 54 na Čukarici. Žanić je ubijen pred više od 30 očevidaca i prema njihovim rečima, mladić se prvo kod kioska brze hrane posvađao sa muškarcem starosti oko 30 godina koji je bio obučen u crno. 

Nakon toga, Žanić je seo u park iza zgrade u kojoj živi, a ubica mu je prišao i zapucao u njegovom pravcu. U blizini su bili i Žanićevi prijatelji iz kraja koji su policiji opisali ubicu. Zbog njegovog ubistva uhapšeni su Aleksa Vasiljević (25) i Dejan Rutaj (22), osuđivani navijači FK Rad, a motiv likvidacije navodno je svađa sa tribine koja seže godinama unazad, još kada je Žanić išao na utakmice voljenog kluba.

Printscreen/YouTube/United_ Force 87
Ognjen Žanić

Poslednji i ovom krvavom nizu je bio Ognjen Ikač, navijač Rada, ubijen u junu 2018. godine, kada je i njegov prijatelj Marko T. ranjen u pucnjavi ispred kafića na Vidikovcu.

Pucnjavi je prethodila svađa u kafiću, nakon čega su napadač i žrtve izašli iz lokala, međutim u tom trenutku napadač je izvadio pištolj i u Ikača ispalio pet metaka, od kojih su ga dva pogodila, u kuk i u vrat. U bolnici je podlegao povredama.

Ognjenov otac je Predrag Peca Ikač koji je, sa samo 33 godine, takođe, likvidiran u sačekuši u martu 1999. godine. Ubica ga je sačekao na parkingu na Vidikovcu i u njega ispalio nekoliko hitaca u momentu kada je on seo u "audi A8".

Svedok saradnik u slučaju klana Velje Nevolje zaklao suparnika u vozu

Bojan Majić, navijač Voždovca, smrtno je ranjen nožem, a povrede je zadobio u vrat i rame. Majić je preminuo na putu do Urgentnog centra, a ubijen je u vagonu voza. Za njegovo ubistvo osuđen je Bojan Hrvatin, inače jedan od vojnika Veljka Belivuka koji ima status svedoka saradnika.

Navijači Rada, među kojima je bio i Hrvatin, sačekali su na železničkoj stanici u Rakovici grupu navijača Voždovca, koji su vozom Beograd-Bar krenuli na utakmicu.

Kako se navodilo, navijači Rada ušli su u vagon u kojem su bili navijači Voždovca i počeli raspravu, koja se završila fizičkim obračunom i ubistvom. Navijači Rada su potom aktivirali ručnu kočnicu i zaustavili voz kod Lazarevca, iskočili iz voza i pobegli.

Ubistvo, predoziranje ili prirodna smrt?

Još jedna smrt u redovima Radovaca potresla je ovu navijačku družinu kada je u zatvorskoj ćeliji u septembru 2017. godine pronađeno je beživotno telo još jednog simpatizera banjičkog kluba, Aleksandra Pavlovića.

Nagađanja da je reč o nasilnoj smrti ili predroziranju preseklo je saopštenje iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije. Po zvaničnom izveštaju, Pavlović je umro prirodnom smrću.

On je  u Sremskoj Mitrovici služio kaznu od šest godina od 2014. kada je osuđen zbog neovlašćene proizvodnje i prodaje droge. Trebalo je da izađe oktobra 2019. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike