Na čauri metka samo DNK Filipa Lepojevića: I dodatno veštačenje potvrdilo da nema tragova optužene braće Rakočević

12.12.2022

23:15

0

Na tri metka delimično se poklapaju varijante DNK Petra i Uroša, ali ne može se tvrditi da je to DNK jednog od njih

Na čauri metka samo DNK Filipa Lepojevića: I dodatno veštačenje potvrdilo da nema tragova optužene braće Rakočević
Filip Lepojević i policijski uviđaj posle zločina - Copyright 24sedam/K.M./Instagram

Na čauri metka kojim je ubijen Filip Lepojević 2020. godine na Banjici nalazi se samo njegov DNK trag. DNK traga od braće Rakočević, Petra, Radovana i Uroša, koji su optuženi za njegovo ubistvo, na toj čauri nema.

Ovo je utvrdilo dodatno veštačenje, koje je uradila doktor Miljana Kecmanovića sa Biološkog fakulteta i pojasnila ga na jučerašnjem suđenju braći u Višem sudu u Beogradu.

Analizom pet metaka koji su se nalazili u okviru tog pištolja CZ M70 iz kojeg je pucano utvrđeno je da je na njima mešoviti DNK, a da je većinski od ubijenog Lepojevića. Kako je objasnila veštak Kecmanović, na tim mecima postoje manjinske varijante, koje se delimično poklapaju sa DNK Petra i Uroša, ali ne može se tvrditi da je to DNK trag jednog od njih, kao što se isto tako ne može ni isključiti.

24sedam/M.S.
Mural ubijenom Filipu Lepojeviću na Banjici

Iznoseći odbranu Petar Rakočević je ispričao da je Lepojević imao pištolj i da ga je on udario po njemu, pa je ispao na zemlju. Petar ga je prvi zgrabio i onda drškom udario Filipa po glavi, a potom i sa cevi kada je, kako je tvrdio, pištolj opalio, a Filip pao na zemlju. Lepojevićevi prijatelji Aleksa Đukanović i Ivan Nović su na suđenju tvrdili da on nije imao pištolj.

Veštak balističar Miloš Kopečni utvrdio je da je taj pištolj CZ M70 tehnički i funkcionalno bio ispravan. Na pitanje branioca Ivane Ostojić on je odgovorio da taj model može da opali usled udara i bez potezanja obarača, ali i ne mora.

- U praksi je bilo i jednih i drugih slučajeva. Taj model osim osnovnog nema dodatne sigurnosne sisteme koji sprečavaju neželjena opaljenja. U praksi je bilo opaljenja ovog pištolja prilikom udara, ali je potrebno da udarac bude jak u predelu drške - objasnio je balističar Kopečni.

Sud je odredio da se uradi dopunsko veštačenje pištolja da se vidi da li može slučajno da opali. Veće je odbilo i predlog branilaca da se Petar i Radovan Rakočević puste na slobodu ili u kućni pritvor, jer su u pritvoru već dve godine i tri meseca. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike