Krvavi rat Luke Bojovića i Joce Amsterdama trese podzemlje, a počeo još u Holandiji: Uskoro obojica na slobodi, a umešan i Lukin strani šef!

03.11.2022

19:45

0

Kriminalac Vilijem Vim Holeder preko Luke Bojovića naručio seriju likvidacija među kojima i Jocićevog kuma

Krvavi rat Luke Bojovića i Joce Amsterdama trese podzemlje, a počeo još u Holandiji: Uskoro obojica na slobodi, a umešan i Lukin strani šef!
Copyright Profimedia 24sedam

Dvojica krvnih neprijatelja mogli bi uskoro da se nađu oči u oči na slobodi. Luka Bojović uskoro bi trebalo da stigne u Srbiju, jer su španske vlasti, po odluci o uslovnom otpustu iz zatvora u Valensiji, odlučile da ga deportuju našoj zemlji. Na slobodu će iz zatvora u "Zabeli" izaći i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam. O epilogu susreta dvojice ljutih rivala može samo da se nagađa.

Otvoreni sukob između Jocića i Bojovića datira dugi niz godina još od kad su obojica boravila u Holandiji.

Profimedia
Luka Bojović

Holandski kriminalac Vilijem Vim Holeder, koji je u policijama Srbije i Crne Gore evidentiran kao čovek koji je upravo preko Luke Bojovića naručio seriju likvidacija, oslobođen je svojevremeno iz zatvora u Holandiji. On je odslužio dve trećine devetogodišnje zatvorske kazne zbog otmice multimilionera Fredija Hajnekena.

Dok je trajalo suđenje protiv Holedera za tu otmicu pred holandskim sudom, misteriozno je ubijeno 12 svedoka koji su znali poslovanje tog kriminalca, a od kojih su mnogi bliski Sretenu Jociću.

Saznanja policije Srbije ukazuju da je Holeder u dugogodišnjem ratu s Jocićem. Upravo je taj sukob rezultirao mnogobrojnim likvidacijama u Holandiji, Španiji i u Crnoj Gori.

Ubistvo nezgodnog svedoka

Prema javno objavljenim saznanjima policije Holandije, Jocić i Holeder su godinama blisko sarađivali, a sukob između njih je izbio posle Jocićevog hapšenja u Bugarskoj 2002. godine. Posle toga su usledila ubistva nekoliko Jocićevih prijatelja, koji su do tada bili bliski i s Holederom. Od tada postoji sukob dva vodeća klana u holandskom podzemlju. Sukob je nastao kada je Holeder uhapšen zbog otmice multimilionera Fredija Hajnekena, zbog čega je eliminisao svoje i Jocićeve saradnike koji su mogli policiji da daju dokaze protiv njega.

Printscreen/Youtube/B92
Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam

Jedno od tih ubistava, za čiju organizaciju se sumnjiči Holeder, jeste likvidacija Srđana Miranovića, inače kuma Joce Amsterdama u Podgorici 2006. godine. Holandska policija ima saznanja da je ubijeni Miranović godinama bio u poslovnim odnosima s Holederom. Kao motiv ove likvidacije navodilo se to da je kao dugogodišnji član ekipe koja je blisko sarađivala sa ovim holandskim kriminalcem, Miranović postao veoma nezgodan svedok za Holedera jer je bio jedan od onih koji su skoro sve znali o mnogim Holederovim zlodelima.

Do tog zaključka policije nekoliko evropskih zemalja došle su posle Holederovog odlaska u zatvor i suđenja za otmicu multimilionera Hajnekena, jer su svedoci poslova ovog holandskog šefa podzemlja nestajali jedan za drugim. Holandska televizija VN je objavila da je,strahujući da bi Miranović mogao da ga otkuca, Holeder, navodno, iz zatvora naručio njegovu smrt uz angažovanje Luke Bojovića.

Pre Miranovića ubijen je Jocićev prijatelj Aleksandar Bulatović. On je likvidiran 2003. godine u Amsterdamu, dok je bio u luksuznoj limuzini sa Miranovićem, koji je tada preživeo napad. Ubistvom Bulatovića kulminirao je odranije započeti sukob Jocića i Holedera. Iste godine u Španiji ubijen je Mirko Vukmirović. Njegov leš je nađen u decembru 2003. u stanu u Marbelji.

Umešan i Legija

I Miranović i Vukmirović u to vreme bili su pod prismotrom holandske policije koja je došla do informacije da njih dvojica planiraju da organizuju bekstvo Joce Amsterdama iz dobro čuvanog holandskog zatvora "Vuht“.

Saznanja policije Holandije govore da su glavni ljudi u Holederovom klanu kriminalci iz Srbije i Crne Gore, koji su,bežeći od zakona,našli utočište u Holandiji. Njegovi najbliži saradnici su izvesni Miloš P., Maruf M. i Luka Bojović. Reč je o najjačoj kriminalnoj grupi u Holandiji.

U središtu Jocićevog i Bojovićevog rata bio je i Milorad Ulemek Legija. Reč je o, kako tvrde upućeni, kriminalnim poslovima u Bugarskoj, kao i nameštanju hapšenja Joce Amsterdama u Sofiji.

Profimedia
 

Priča se da su u ratu između Bojovića i Jocića, po nalogu Ulemeka, ubijena trojica Amsterdamovih kumova: Srđan Miranović u Podgorici, Zoran Golub u Istočnom Sarajevu i Uglješa Aranitović, zvani Ugo, u Beogradu. U aprilu 2008. godine ubijeni su i Goran Marić, Jocićev prijatelj i Ilija Novović, Bojovićev kum. Njihova tela pronađena su u zapaljenom džipu.

Bojović je, kako su pisali mediji,  pod svojom kontrolom držao i odbegle pripadnike "zemunskog" klana, Miloša Simovića i Sretka Kalinića, koji su se pre više od deset godina sukobili u Zagrebu, posle čega su obojica uhapšeni. Upravo taj odnos je spajao Luku Bojovića i Darka Šarića.

Cvetko Simić, koji je radio sa Simovićem i Kalinićem, radio je i za Jocića i bio povezan sa Šarićevim saradnicima. Policijske informacije tako ukazuju na to da je Šarićev klan u stvari držao pod šapom sve ostale klanove, i Bojovićev i Jocićev, ali i grupu "Amerika“, sa čijim je šefovima u Južnoj Americi ugovarao nabavku i šverc kokaina.

Sudeći po istoriji koju imaju, izlazak na slobodu i Bojovića i Jocića, mogao bi da bude i nastavak njihovog rata do istrebljenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike