Ko je "škaljarac" i prijatelj Luke Bojovića večeras uhapšen u Budvi? Marko Ljubiša Kan kao mačka sa devet života!

01.02.2023

21:36

0

Visokopozicionirani član "škaljarskog klana" više puta našao se na meti napadača i svaki put izbegao smrt

Ko je "škaljarac" i prijatelj Luke Bojovića večeras uhapšen u Budvi? Marko Ljubiša Kan kao mačka sa devet života!
Budva pucnjave i ubistva: Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Visokopozicionirani pripadnik "škaljarskog klana" i prijatelj Luke Bojovića, Marko Ljubiša Kan, koji je večeras uhapšen u Budvi, nije nepoznato ime u crnogorskom, ali i srpskom podzemlju. On se ranije više puta našao na meti napadača, ali je svaki put uspeo da izbegne smrt.

Kan je tako preživeo pokušaj likvidacije u Beogradu 2009., ali i 2013. godine. Bio je teško ranjen 2013. i jedva je preživeo atentat. Nepoznata osoba je u njega ispalila četiri hica i on se tada sam dovezao do Hitne pomoći, a lekari su uspeli da mu spasu život.

Policiji koja je ubrzo stigla u bolnicu odbio je da kaže šta mu se dogodilo i gde, kao ni ko je pucao na njega. Rekao je svoje ime i izgubio svest. Kasnije je otkriveno da je na njega pucano iz automobila u pokretu u Novom Beogradu.

Četiri godine ranije, takođe u Beogradu, ispred Arene, posle utakmice Partizan - Panatinaikos, pogođen je u vrat.

Kan je, inače, u Srbiji bio uhapšen 22. novembra 2011. godine po poternici koju je Crna Gora raspisala za njim zbog sumnje da je 1997. u Budvi, učestvovao u pucnjavi u kojoj je ranjena jedna osoba. U aprilu 2012. godine bio je izručen Crnoj Gori.

Napadač se spetljao

Na meti napadača Kan se našao u Budvi 27. avgusta 2019. godine uveče na terasi jednog starogradskog hotela. Tada je nepoznati napadač ispalio rafal ka Budvanima Marku Ljubiši Kanu, Goranu Sloviniću i Draganu Markoviću. Policija je kasnije sumnjala da je taj napadač bio Jovan Mirković.

Profimedia
Marko Ljubiša Kan uhapšen u Budvi: Ilustracija

Policija je verovala da je napadač imao podršku još jedne osobe. Kobne večeri ubica je skuterom došao do bedema Starog grada, a zatim ušetao među turiste. Nosio je silikonsku masku i kapuljaču, a u kesi "škorpion". Noćni provod u tom delu Budve u to vreme taman se završavao i gosti su se razilazili.

Ljubišino obezbeđenje primetilo je napadača dok je prilazio njihovom stolu uz same bedeme, pa su sva trojica pobegla ka ulazu u Stari grad. Napadač je tada pokušao da iz kese izvadi oružje, ali se spetljao. Kad ga je konačno izvukao, ispalio je više od 30 metaka. Nekoliko hitaca pogodilo je Slovinića i Markovića, koji su zadobili prostrelne rane, a Kan je ostao nepovređen.

Ilić trebalo da ga ubije

U Budvi je 22. januara 2021. godine uhapšen Kraljevčanin Lazar Ilić (24), za kojim je od septembra 2020. godine raspisana poternica zbog sumnje da je u garaži TC "Ušće" u Beogradu ubio Aleksandra Šarca, koji je bio saradnik "škaljaraca". Ilić je navodno imao zadatak da u Budvi likvidira i Marka Ljubišu Kana. Tada je uhapšen i Ilićev sugrađanin S. S. i to u štek stanu.

Pretpostavlja se da je osumnjičeni za ubistvo Šarca angažovan za Kanovo ubistvo. Policija je uhvatila određene kontakte koji povezuju Veljka Belivuka, Radoja Zvicera, kao i Lazara Ilića. Kod Ilića su pronađeni pištolj, kriptovani telefon i lažni pasoš, pisali su tada crnogorski mediji. Ispitivano je, potom, kako i kada je Ilić ušao u Crnu Goru, ko mu je pomogao u skrivanju i od koga je dobio direktivu za novu likvidaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike