Veliki prijatelj Luke Bojovića i pukovnik "tigrova" smaknut za 30.000 evra? Rade Rakonjac izrešetan u bašti kafića, ranjen i bivši košarkaš!

02.04.2023

08:51

0

U pucnjavi u kojoj je ubijen Rade Rakonjac, ranjeni Stojan Novaković Cope i bivši košarkaš Goran Ristanović

Veliki prijatelj Luke Bojovića i pukovnik "tigrova" smaknut za 30.000 evra? Rade Rakonjac izrešetan u bašti kafića, ranjen i bivši košarkaš!
Rade Rakonjac i kafić u kom je ubijen - Copyright Printscreen/Youtube/TV Happy/Goli život/Rudar 7

Rade Rakonjac, nekadašnji telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana, pukovnik u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi i prijatelj Luke Bojovića, ubijen je sa pet hitaca iz automatske puške u kafiću "Mariki" u Zvečanskoj ulici u Beogradu, pre tačno devet godina. U pucnjavi su ranjeni Stojan Novaković Cope, takođe Arkanovi prijatelj i bivši košarkaš Goran Ristanović. Mada se spekulisalo da je Rakonjac likvidiran kao osveta Luki Bojoviću, da je atentat na njega organizovao Đorđe Zafirović, bivši zet Dragoslava Kosmajca, da je ubistvo plaćeno 30.000 evra, da je Rakonjac žrtva rata između Šaranovića i Bojovića, počinioci zvanično nikad nisu otkriveni.

Rakonjac je živeo u blizini kafića u Zvečanskoj ulici i bio stalni gost, što ukazuje na to da je ubica znao njegove navike i pratio njegovo kretanje. U trenutku napada, Rakonjčev telohranitelj nije bio uz njega, jer je obično u to vreme vodio njegovo dvoje dece do škole.

Printscreen/Youtube/TV Happy/Goli život
Rade Rakonjac

Pucnjava se dogodila 2. aprila 2014. godine, u podne, u bašti kafića. Nepoznati napadač odeven u maskirnu majicu, sivu trenerku i sa "fantomkom" na glavi, sišao je niz stepenice, prišao na nekoliko metara od bašte kafića u kojoj su za jednim stolom sedeli Rakonjac i Novaković i iz "heklera" u njih ispalio više hitaca od kojih su neki pogodili Rakonjca u vrat i grudi.

Napadač se iznenada stvorio ispred njih i sasuo rafal iz automata, a zatim pobegao automobilom marke "alfa romeo" u kome ga je čekao saučesnik. Više zrna proletelo je kroz prozore kafića, pa su neki od njih povredili i košarkaša koji je sedeo u lokalu.

Automobil sa kojim je napadač pobegao 20 minuta kasnije pronađen je zapaljen u Ulici Radovana Simića Cige kod broja 42 na Voždovcu. Očevici su rekli da su po zaustavljanju "alfe" videli dvojicu maskiranih mladića kako izlaze iz njega posle čega je usledila eksplozija. Vatrogasci su stigli brzo, ali je vozilo potpuno izgorelo.

Nosio kovčeg na Nikolinoj sahrani

Rakonjac je ranjen sa nekoliko hitaca i prevezen je u Vojno-medicinsku akademiju, gde je i preminuo pola sata kasnije. Stojan Novaković zadobio je ustrelnu ranu potkolenice dok je bivši košarkaš, direktor i vlasnik košarkaške agencije, Ristanović operisan u Urgentnom centru. Obojica su bila van životne opasnosti.

Ovo ubistvo dogodilo se samo nekoliko dana pošto su mediji objavili da je najverovatniji nalogodavac egzekucije Željka Ražnatovića Arkana nekadašnji predsednik Slobodan Milošević. Svedok čiji identitet nije poznat, tvrdio je da je Arkanovo ubistvo naređeno iz vrha države zbog Arkanovih susreta sa zapadnim zvaničnicima u cilju rušenja Miloševićeve vlasti.

Ubistvo Rakonjca izvedeno je četiri dana posle ranjavanja Gorana Bojanića, člana suparničke ekipe Miloša Delibašića, sestrića ubijenog Branislava Šaranovića i tada uhapšenog Slobodana Šaranovića, koji su bili u sukobu sa Lukom Bojovićem. Policija je sumnjala da je Bojanić ranjen da bi se osvetilo ubistvo Nikole Bojovića, zbog čega je njegovu sobu u bolnici obezbeđivala policija. Automobil "folksvagen“ koji je koristio napadač na Bojanića iste večeri nađen je zapaljen između motela „Hiljadu ruža“ i Bubanj potoka.

Rade Rakonjac, Dragoslav Miloradović i Filip Korać zajedno su nosili kovčeg Lukinog brata Nikole Bojovića, ubijenog 2013. godine u centru Beograda. Džej Ramadanovski je na Nikolinoj sahrani otpevao svoju pesmu "Nedelja", pošto je to bila Nikolina želja. "Ljudi, ovo je mnogo teško, ali ja to moram da uradim", rekao je Džej, koji je zatim jedva, u suzama, otpevao baladu.

Gostovao kod Marića

Rade Rakonjac je krajem avgusta 2013. godine gostovao kod Milomira Marića u emisiji "Goli život" pod nazivom "Arkan je živ" u kojoj otvoreno govorio o svom boravku na ratištima u Hrvatskoj, u SDG, prijateljstvu sa Arkanom i o danu kada je on ubijen. Zbog onoga što je Rakonjac izgovorio u emisiji, mnogi sumnjaju da je taj intervju izazvao bes kod pripadnika kriminalnih klanova, koji su kasnije izveli njegovu likvidaciju.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Smrtno ranjenog Radeta Rakonjca voze u bolnicu

Rakonjac i Luka Bojović poznavali su se još od ranih devedesetih, kada su bili u Arkanovoj gardi. Nakon ubistva Arkana 2000. godine, njih dvojica su nastavila da sarađuju.

Uklanjanje Rakonjca imalo je za cilj da se uza zid satera Luka Bojović, koji je odslužio kaznu u Španiji. Rakonjac je navodno bio podređen Milošu Petroviću Pižonu i Vladimiru Mijanoviću, koji su direktno odgovarali Luki Bojoviću. Mijanović je uhapšen zajedno sa Lukom u februara 2012. godine, dok su večerali u restoranu u španskom gradu Valensija.

Bojoviću i Rakonjcu se zajedno sudilo zbog prebijanja i otimanja 7.200 evra od Mirka Elezovića u beogradskom Zoološkom vrtu 2002. godine.

Nekoliko godina ranije Luka Bojović je ušao i u konflikt sa grupom Slobodana Šaranovića, posle čega je bilo ubijenih na obe strane. U tom obračunu stradao je i njegov rođeni brat Nikola, čije ubistvo je naručio Šaranović, verujući da je Luka naručilac ubistva Slobodanovog brata Branislava.

Jedan u moru motiva za ubistvo Rakonjca bio je i demonstracija moći i na kraju dolazak do Filipa Koraća, Lukinog saradnika.

Sa Lukom čuvao Arkanove blizance

Svojevremeno je Rakonjac pričao i o Arkanu, kome je sa Lukom čuvao decu.

- Bojović je pre mene bio u gardi, ali to nije bilo nikakvo upoznavanje. Zbližili smo se tek 1992, kad je Arkan odredio nas nekoliko, mene, njega, Rakca, Tajsona da mu čuvamo decu po smenama. Luka i ja smo bili sa blizancima, jer su nas ta deca mnogo volela, Natalija nas je mnogo volela. Jedno tri-četiri meseca smo sve vreme bili zajedno sa decom i krenulo je naše prijateljstvo, bratstvo koje je iz dana u dan raslo. Luka je za mene bio najhrabriji gardista i najveći Srbin od svih nas u SDG. Malo kompleksniji i oprezniji od njega bio je Siniša Petrić Zenica i on je bio nešto neverovatno - pričao je Rakonjac.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Uviđaj posle ubistva Radeta Rakonjca u kafiću u Zvečanskoj ulici

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu u prisustvu mnogobrojne rodbine i prijatelja. Lukina sestra Marija održala je govor na grobu Rakonjca recitujući stihove “U boj krenite junaci...” pesme “Marš na Drinu”. Lukin i Nikolin otac Vuk Bojović došao je među prvima do kapele gde je držano opelo Rakonjcu. Bio je i advokat Dragoslav Miša Ognjanović, ubijeni branilac Luke Bojovića.

Na sahrani su bili i kontroverzni biznismeni Rajo Božović, visoki oficir “Arknovih tigrova” i fudbalski menadžer Aca Bulić, bivši vlasnik kladionice “Lavovi”, Veselin Barović, kum Mila Đukanovića. Bio je tu i Nebojša Stojković Stojke, koga je policija označavala kao vođu "rakovičkog klana".

Od Rakonjca su se oprostile dve Arkanove sestre i više njegovih saboraca iz "tigrova". Sestre i deca Ražnatovića takođe su dali zajedničku čitulju. Jedan mladić bio je u uniformi nekadašnjih "tigrova" i nosio je ispred kovčega sliku Radeta Rakonjca iz vremena dok je bio Ražnatovićev oficir.

Fotoreporterima su krupni, kratko podšišani, istetovirani momci na ljubazan način zabranili da slikaju iznošenje kovčega iz kapele. Oni su čuvali i pojedince na sahrani.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike