Vođama klanova ubijali očeve da im nanesu bol, a onda likvidirali i njih same: U porodicu se dira, a glava oca mnogo vredi!

26.09.2022

18:57

0

Krvna osveta postale glavni motiv za likvidacije u podzemlju i zamenila dotadašnja ubistva zbog novca

Vođama klanova ubijali očeve da im nanesu bol, a onda likvidirali i njih same: U porodicu se dira, a glava oca mnogo vredi!
ubistva 273342_profimedia-0316455358_orig 1copy - Copyright 24sedam/Profimedia/MUP

Mafijaški kodeks da se u porodicu ne dira odavno je prestao da važi na Balkanu. I dok je ranije glavni motiv za likvidacije bio novac, danas su to krv i osveta suparničkoj ekipi, a ubistvo glave porodice vođe rivalskog klana, kako tvrde upućeni u prilike u podzemlju, najviše vredi. Prvo iz osvete ubiju oca da sin pati, a onda na kraju likvidiraju i samog vođu klana. Tako je bilo i sa očevima Jovana Vukotića, Strahinje Stojanovića, i Đorđa Mihaljevića. Mnogo kasnije po ubistvu roditelja likvidirani su i oni sami.

Jedino pravilo koji se prećutno i dalje poštuje jeste to da se ne ubijaju žene i muški članovi porodica do 16 godina. Kriminolozi tvrde da je bitno odabrati pravi trenutak, oružje, vreme i mesto, ali i da se pošalje jasna poruka da je reč o krvnoj osveti i da to dobije publicitet u javnosti kao spektakularno ubistvo

Veselin Vesko Vukotić, otac vođa "škaljarskog klana" iz Kotora, ubijen je 20. aprila 2019. godine u "sačekuši" ispred svoje kuće u naselju Dobrota u Kotoru. Ubica nije uhapšen, a odmah se pretpostavilo da je stariji Vukotić još jedna u nizu žrtava krvavog rata između "škaljarskog" i "kavačkog klana".

Profimedia/Printscreen/YouTube
 

Jedino poznato posle zločina bilo je da je ubica nosio kačket i da je imao saučesnika koji mu je pomogao posle ubistva. Postojale su i indicije da je Veselin likvidiran po crnogorskom principu krvne osvete i to zbog likvidacije Nika Roganovića, ali to nije nikad zvanično potvrđeno.

Sin Veska Vukotića, Jovan, inače apsolutni vođa "škaljarskog klana" ubijen je 8. septembra u Istanbulu u Turskoj. Dvojica napadača sa motora ispalila su smrtonosne hice u Vukotića, dok se sa trudnom suprugom Mašom Mišić i maloletnom ćerkicom vozio u automobilu. 

Vukotići i Stojanovići

Turska policija uhapsila je 12 osumnjilčenih za ovu likvidaciju, a među njima bili su i Radoje Živković, rođak šefa rivalskog "kavačkog klana" Radoja Zvicera, ali i Zdravko Perunović, blizak tom klanu.

Jovan Vukotić biće sahranjen pored oca porodičnoj grobnici na Čevu pokraj Cetinja, a sahrani neće prisustvovati Veselinov drugi sin i Jovanov brat Igor, jer je u bekstvu.

Otac "kavčanina" ubijen u Herceg Novom

Niko Roganović, otac Duška Roganovića iz "kavačkog klana" izrešetan je pred svojom kućom u naselju Dubrava u Herceg Novom u julu 2017. godine. Ubica do danas nije otkriven, a sumnja se da je i on žrtva rata crnogorskih klanova. Roganovićev stariji sin Duško prethodno je ostao bez obe noge u eksploziji auto-bombe, dok je njegov brat od strica Vladimir likvidiran krajem 2018. godine u Beču.

Paja, otac Strahinje Stojanovića, ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima u zemunskom naselju Galenika 24. septembra 2015. godine. Ubica ga je ranjenog jurio do četvrtog sprata zgrade, gde ga je "overio" u glavu. Paja je imao podeblji dosije, ali su istražitelji sumnjali da je ubijen iz osvete sinu, koji je bio blizak Slobodanu Šaranoviću i njegovim saradnicima, a koji su kasnije optuženi za ubistvo Lukinog brata Nikole Bojovića u centru Beograda.

Printscreen / Youtube /Rudar7/Googlemap/Profimedia
 

Mlađi Stojanović raznet je u eksploziji bombe postavljene pod njegov džip "BMW X5"  i to 13. septembra 2020. godine u podzemnoj garaži zgrade u elitnom naselju West 65 u novobeogradskoj Ulici omladinskih brigada. Tom prilikom, lakše je povređena njegova saputnica iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez.

YouTube/Rudar7
 

U avgustu 2018. godine preživeo je eksploziju bombe, koja je bila pod njegovim autombilom marke "audi" i to u naselju Galenika, nedaleko od mesta na kojem mu je kasnije likvidiran otac. Tada je teške povrede zadobila njegova devojka Olac Bilbao Gonzales, mis Marbelje.

Petar Mišo Mihaljević umro je nekoliko dana pošto je 20. decembra 2013. godine otet i mučen u Johanesburgu. Petar Mihaljević kidnapovan je dok se vraćao kući, a tokom mučenja čekićem polomljene su mu karlica i noga. Petar je navodno bio žrtva poslova svog sina Đorđa, ali je on  tada demantovao ove tvrdnje, rekavši da je njegov otac preminuo od srčanog udara nakon što je u bolnici preživeo moždani udar.

Metak u čelo zbog sina

Biznismen i trgovac dijamantima Đorđe Mihaljević ubijen je pre četiri godine u južnoafričkom gradu Bedfordvju, nedaleko od Johanezburga. Dvojica nepoznatih napadača na motorima pucala su tog 24.septembra 2018. godine oko 18 sati u Mihaljevića, dok je u svom "poršeu" čekao zeleno svetlo na semaforu na raskrsnici Ulici Van Bjuren u mestu blizu glavnog grada Južne Afrike.

Printscreen/Twitter/Facebook
 

Đorđe je svojevremeno bio hapšen zbog višemilionske utaje poreza, a sarađivao je i sa čuvenim češkim kriminalcem Radovanom Krejčirom. Ubistvo ovog rođenog Novljanina sa srpskim pasošem do danas nije rasvetljeno. Družio se i sa, takođe ubijenim, Milanom Đuričićem Mikijem, kao i Dobrosavom Gavrićem Gavrom, uhapšenim u JAR, ubicama Željka Ražnatovića Arkana.

Jedan od onih za koje se veruje da su glavom platili sinovljeve poslove svakako je i Crnogorac Željko Bulatović, koji je jednim metkom u čelo likvidiran 9. septembra 2019. godine ispred zgradu u kojoj je živeo u iznajmjenom stanu u Novom Sadu. Istražitelji su tada sumnjali da je motiv ubistva Bulatovića osveta njegovom sinu Aleksandru, kome se u tom momentu sudilo za mafijaško ubistvo u Sarajevu, počinjeno tri godine ranije.

YouTube/Rudar7
 

Ubica koji je likvidirao Bulatovića u Novom Sadu, kako je pokazala istraga, tim smaknućem je najverovatnije želeo da pošalje poruku njegovom sinu Aleksandru, kome se sudilo zbog ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu.

Mlađem Bulatoviću se u Banjaluci tada sudilo zbog mafijaškog ubistva iz 2016. godine, a on je baš tog dana, nekoliko sati pre očevog ubistva, izneo završne reči u ponovljenom postupku. Kasnije je Aleksandar pravosnažno osuđen na 16 godina zatvora, a Saša Vidović, prvooptuženi za ubistvo Lazarevića, dobio je zatvorsku kaznu od 19 godina. Vidović je kasnije presudio sebi u zatvoru u Foči.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike