Sačekuša na semaforu: Veska Božovića izrešetali, a suprugu teško ranili! Stojketovi u "Sablji" sve priznali, pa zaćutali i oslobođeni

06.09.2022

06:00

0

Četvorogodišnji sin žrtve zdobio posekotinu od razbijenog stakla

Sačekuša na semaforu: Veska Božovića izrešetali, a suprugu teško ranili! Stojketovi u "Sablji" sve priznali, pa zaćutali i oslobođeni
Uviđaj posle ubistva Veselina Veska Božovića - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Veselin Vesko Božović iz Bijelog Polja, koji je svojevremeno bio član obezbeđenja firme "interspid", čiji je vlasnik bio Vladan Kovačević Tref, ubijen je pre tačno 20 godina u beigradskom naselju Žarkovo. Zajedno sa Božovićem u automobilu je bila njegova nevenčana supruga Snežana Mitrović koja je teško ranjena, kao i četvorogodišnji sin Boris, koji je zadobio lakše povrede. Na Božovića je pet meseci ranije pokušan atentat ispred zgrade u kojoj je stanovao u Žarkovu. Za ovo ubistvo bila je optužena "rakovička grupa", ali je tužilac odustao od optužnice. Ova likvidacija do danas je ostala zvanično nerasvetljena.

Bijelopoljac i njegova nevenčana supruga Snežana Mitrović teško su ranjeni tog 6 septembra 2002. godine, oko 21 čas, na uglu Trgovačke i Ulice Josipa Debeljaka u Žarkovu.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Dvojica napadača iz "audija", bez registarskih oznaka, prišla su na semaforu i ispalila iz "kalašnjikova " više hitaca na crni džip "mercedes M55", bosanskih tablica 29E-51, koji je vozio Božović i sivi "BMW X5 " u kom je bila Snežana Mitrović sa Veskovim četvorogodišnjim sinom Borisom.

Vesko je zadobio ustrelne rane leve strane grudnog koša i stomaka, a Snežana prostrelnu ranu potiljka. Oboje su smešteni u Urgentnom centru i nalazili su se u kritičnom stanju i na aparatima, dok je četvorogodišnji dečak, koji je zadobio posekotinu od razbijenog stakla, otpušten na kućno lečenje. Božović, je preminuo posle par dana u Urgentnom centru.

Božović, iako ranjen uspeo je da skrene u ulicu Josipa Debeljaka, ali je tu izgubio kontrolu nad vozilom i naleteo na prolaznicu Vesnu Petrović. Ona je zadobila povrede grudnog koša , a Božović se zaustavio tek kada je udario u parkiranu "zastavu 101".

Tužilac odustao od gonjenja

Rikošetirani metak pogodio je Alenku Pantić koja se nalazila u neposrednoj blizini obračuna u belom "golfu 2". Vatru je uzvratilo i Božovićevo obezbeđenje, koje se nalazilo u "opel vektri" iza džipa.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Napadači su posle pucnjave velikom brzinom odjurili niz Ulicu Josipa Debeljaka, a policija je ubrzo blokirala sve izlaze iz grada. Akcija pod nazivom "Vihor" trajala je sve do jutra, ali potera nije dala rezultate. Na informativni razgovor privedeno je samo Božovićevo obezbeđenje.

Trojica pripadnika takozvane rakovičke kriminalne grupe izvukla su se za ubistvo Božovića i ranjavanje njegove supruge i deteta.

Nebojša Stojković, zvani Stojke, inače vođa "rakovičana", zatim Dragan Savović Savke i Nenad Perić Perke, uhapšeni su u vreme akcije "Sablja", te su u pretkrivičnom postupku, u izjavi policiji 31. marta 2003. godine detaljno opisali i priznali ubistvo Božovića, kao i Miroslava Sekulića nepunih godinu dana ranije. Posle priznanja datog za vreme "Sablje", u istražnom postupku i na suđenju odlučili su da se brane ćutanjem.

U međuvremenu Ustavni sud Srbije (odlukom od 8. jula 2004. godine) neke tačke Naredbe o posebnim merama koje se primenjuju za vreme vanrednog stanja iz 2003. godine, donete posle ubistva premijera Srbije dr Zorana Đinđića, oglašava neustavnim, pa veće Okružnog suda u Beogradu u septembru 2004. godine iz spisa izdvaja zapisnike o saslušanju optužene trojke pred policijom.

Oteli ga od policije

Suđenje je nastavljeno, ali je zamenik okružnog javnog tužioca Aleksandar Milosavljević 6. februara 2006. godine obavestio sud da odustaje od optužnice da je Stojković zajedno sa Savovićem 2001. godine ubio Miroslava Sekulića, kao i da su sva trojica 2002. godine ubila Veselina Božovića.

Ranije je Božović postao poznat policiji. Na njega je pokušan atentat i 1. aprila 2000. godine na Čukaričkoj padini. Dok je sedeo u "audiju", dvijica napadača ispalila su osam hitaca iz pištolja "CZ" i pogodila ga u nogu i stomak.

Ponovo je Božović bio u žiži javnosti 23. novembra 2000. godine kada je na spektakularan način otel od policija prilikom sprovođenja po poternici za Bijelo Polje, gde se teretio za pokušaj ubistva. Dvojica policajaca sprovodila su Božovića autobusom "Niš ekspresa" na liniji Subotica - Podgorica kada su u Stepojevcu četvorica putnika izvadila pištolje, razoružala policajce i naredila vozaču da stane.

Skinuli su Božoviću "lisice" i utrčali u dva džipa, beogradske registracije, koja su u međuvremenu pristigla. Jednog policajca poveli su kao taoca, ali su ga izbacili posle pedesetak metara i nestali bez traga. Posle toga o Božoviću ništa se nije znalo do spektakularnog hapšenja u Nišu.

U Nišu je 6. jula 2001. godine Božović uhapšen posle koordinisane akcije koja je trajala duže od mesec dana. Za Božovićem se u tadašnjoj SRJ tragalo zbog nekoliko krivičnih dela, kao i zbog naredbe bjelopoljskog suda.

Saradnik italijanske mafije?

Dan posle hapšenja Božović je policijskim helikopterom sproveden u Beograd. Na osnovu krivičnih prijava SUP-a Beograd, u kojima je osumnjičen da je sprečio ovlašćeno lice u vršenju službenih radnji, falsifikovao isprave i neovlašćeno nabavio i držao vatreno oružje, istražni sudija odredio mu je jednomesečni pritvor.

On je oko 19.30 sati uhapšen u kladionici 'Obilić', i to istovremenom intervencijom četiri ekipe niškog SUP-a, kako bi se otklonila svaka opasnost po goste u objektu. Božović je bio u društvu Nišlija Dragana Jovanovića, zvanog Gane, bivšeg pripadnika 63. padobranske brigade, Dragiše Matića, zvanog Giša, koji su imali ulogu njegovih telohranitelja, kao i Vojkana Živkovića, koji je u Nišu iznajmio stan Vesku u kojem se on krio poslednjih mesec dana. Sva trojica su privedena. 

Policija je kod njih našla pištolje "zbrojevka" i "bereta", oba s metkom u cevi, za koje je utvrđeno da ih je Božović neovlašćeno nabavio i nosio. Kod njega je nađena i falsifikovana putna isprava na ime Predrag Božović.

Za Božovića se verovalo da je jedan od šefova crnogorskog podzemlja i blizak saradnik italijanskih mafijaša, kao i da je povezan sa organizatorima šverca cigareta iz Italije u Crnu Goru i Srbiju. Sumnjalo se da je bio umešan i u neka nerasvetljena ubistva u Beogradu. Mnogi koji su ga poznavali tvrdili su da je imao čvrste veze u policiji, pa je svaki put kada je bio privođen, najmanje tri puta tokom 1999. i 2000. godine u Beogradu zbog posedovanja oružja, ekspresno puštan na slobodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike