Prohujalo s "Vihorom": Čuvena policijska akcija blokade grada posle likvidacije još traje! Nijedan ubica nije uhvaćen

03.03.2022

19:45

0

Akcija "Vihor" prvi put pokrenuta posle likvidacije general-pukovnika Radovana Stojičića Badže, a ni njegove ubice nikad nisu otkrivene

Prohujalo s "Vihorom": Čuvena policijska akcija blokade grada posle likvidacije još traje! Nijedan ubica nije uhvaćen
Copyright MUP

Policijska akcija "Vihor" prvi put je pokrenuta posle ubistva general-pukovnika i zamenika ministra unutrašnjih poslova Radovana Stojičića Badže u noći između 10. i 11. aprila 1997. godine. Od tada, akcija se pokreće posle ubistava i vatrenih obračuna, kako bi se našli počinioci. Mnoge ubice, posle pokretanja ove akcije, ostale su neotkrivene, a među njima su i egzekutori policijskog generala.

Facebook
 

Kad policija pokrene akciju "Vihor", blokiraju se mostovi, izlazi iz grada, autobuske stanice... Tada se gotovo svi automobili zaustavljaju i kontrolišu, legitimišu se sumnjive osobe... Uprkos kompletnoj blokadi grada, ubice uglavnom uspevaju da pobegnu, pa se slobodno može reći da su prohujale sa "Vihorom".

Kad je Radovan Stojičić Badža likvidiran u restoranu "Mama mija" dok je sedeo sa sinom i prijateljem, pokrenuta je akcija "Vihor" prvi put. Grad je bio preplavljen policijskim patrolama, ali je ubica ipak uspeo da umakne.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Ovo nije jedini bezuspešan slučaj ove policijske akcije. Kad je drugi policijski general i pomoćnik načelnika Resora javne bezbednosti Boško Buha izrešetan hicima iz automatske puške ispred tadašnjeg hotela "Jugoslavija", takođe je pokrenuta akcija "Vihor". Kad je stigla Hitna pomoć, Buha je još davao znake života, ali je preminuo nešto kasnije.

Ubistvo policijskog generala Buhe bilo je veliki šamar policiji, ali i Vladi premijera Zorana Đinđića. Za zločin je potom osumnjičen i 27. oktobra 2002. uhapšen Nikola Maljković, sin žene koja je projektovala kuće "zemuncima" Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću u Šilerovoj 38.

Duge cevi posle ubistva u Zvečanskoj ulici

Pažnja je, međutim, potom usmerena na takozvanu Makinu grupu, čiji je vođa bio Željko Maksimović Maka. Pored Maljkovića, uhapšeni su kao saučesnici Dragan Jakšić, zvani Karlos, Dragan Ilić Limar i Dragan Alijević, dok je sam Maka sve do sada u bekstvu.

"Vihor" je pokretan i posle ubistva Radeta Rakonjca, bivšeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana i pukovnika u njegovog Srpskoj dobrovoljačkoj gardi 2. aprila 2014. godine. Rakonjac je podlegao povredama na Vojnomedicinskoj akademiji posle pucnjave koja se dogodila ispred kafića "Marki" u Zvečanskoj ulici.

Foto: Facebook / LegendeDevedesetih
 

Prilikom oružanog napada ranjene su još dve osobe, Stojan Novaković Cope, čovek blizak Arkanu, i Goran Ristanović, bivši košarkaš Partizana i reprezentativac.

Policija, naoružana dugim cevima, odmah posle krvavog obračuna blokirala je Beograd. Kontrolisani su svi važni i prometni punktovi, izlazi iz grada... Niko, međutim, nikad nije uhapšen za taj zločin. Policija je postavila vanredne punktove na Glavnoj železničkoj stanici, Aerodromu "Nikola Tesla", kao i na svim izlaznim putevima iz prestonice.

Policija je proglasila akciju "Vihor" i posle ubistva koje se dogodilo u naselju Braće Jerković. Na parkingu u tom beogradskom naselju, ispred broja 201, tog 11. novembra 2020. godine ispaljeno je više metaka iz pištolja u Vedrana Repčića, sina čuvenog fudbalera Zvezde Srebrenka Repčića.

Vedranov ubica pobegao

Odmah je proglašena policijska akcija "Vihor". Policija je na teritorijama opština Savski venac, Voždovac i Rakovica tragala za ubicom i zaustavlja sva sumnjiva vozila. Osim vozila, proveravane su i legitimisane sve sumnjive osobe. Ubica koji je bio obučen u tamnu odeću, koji je nosio crnu torbu, a na licu imao masku kao zaštitu od koronavirusa, do sada, međutim, nije nađen.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pre toga, akcija je bila pokrenuta kad je ubijen Aleksandar Šarac, 17. septembra iste godine. Pokrenuta je i 11 dana ranije, kada je, takođe na parkingu, ali na Banjici, ubijen mladić Filip Lepojević, a ranjen Aleksa Đ. Tu je "Vihor" dao rezultate, jer su ekspresnom akcijom beogradske policije uhapšena braća Petar, Uroš i Radovan Rakočević.

Iste godine, 17. januara, "Vihor" je ponovo bio aktiviran kad je u svom automobilu u Ulici Danila Lekića Španca kod broja 23 na Bežanijskoj kosi ubijen Marko Vuković iz Kotora, i to pred ženom i detetom. Ubijeni je navodno bio uključen u šverc narkotika iz Južne Amerike ka Evropi. Ubice nikad isu nađene.

YouTube/RUDAR 7
 

Akcija "Vihor" naređuje se kada su u pitanju veliki događaji zbog kojih je potrebna brza i široka intervencija policije, pri čemu svaka patrola zna šta u tom trenutku treba da uradi, ko blokira mostove, autobuske i železničke stanice, izlaze iz grada i svaki sličan korak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike