Gde je sada Eskobar iz Rožaja: Na Sajovoj svadbi gosti bili Šarić, Čume, Šiptar i vrh DB! Sad niko ne sleće na njegov heliodrom

28.03.2023

20:45

0

Na svadbi Safeta Kalića bili i funkcioneri crnogorske policije i bezbednosne agencije Zoran Lazović i Ljubiša Mijatović

Gde je sada Eskobar iz Rožaja: Na Sajovoj svadbi gosti bili Šarić, Čume, Šiptar i vrh DB! Sad niko ne sleće na njegov heliodrom
Safet Kalić i velelepna zgrada sa heliodromom u Rožajama - Copyright 24sedam/Goran Sivački Printscreen/Youtube/Vijesti

Svako ko se, poslom ili privatno, zatekao u Rožajama, nije mogao da ne primeti velelepnu zgradu, sa skupim staklima i u mermeru, na čijem krovu je helidrom, jednu od najraskošnijih u Crnoj Gori. Grandiozno zdanje vlasništvo je Safeta Kalića, poznatijeg kao Sajo, koga su svojevremeno nazivali Eskobarom iz Rožaja. Vila, osim poslovnih prostorija koje su izdate, trenutno zvrji prazna, jer je Kalić navodno u Saudijskoj Arabiji, a na helidrom na krovu helikopteri više ne sleću.

Ovaj kontroverzni biznismen, koji je u Crnoj Gori stekao nadimak i Balkanski Eskobar, došao je u žižu javnosti kad se svojevremeno njegova svadba pojavila na Jutjubu, jer je predstavlja svojevrsni dokument o vremenu kada je važio za nekrunisanog kralja ovog područja.

Snimak koji je napravljen 2001. godine prepun je zanimljivih detalja i posetilaca. Među zvanicama su bili i Darko Šarić, Ljubiša Buha Čume, Dušan Spasojević Šiptar, kao i najviši funkcioneri crnogorske policije i bezbednosne agencije Zoran Lazović i Ljubiša Mijatović.

Gosti pre početka svadbe ispalili su nekoliko stotina hitaca iz "kalašnjikova", a mlada je nosila venčanicu od nekoliko desetina hiljada evra!

Sva je zabavljala jedna od najpopularnijih zvezda za ovih prostora, Severina Vučković koja je na svadbu stigla helikopterom Ljubiše Buhe Čumeta. a za otpevanih deset pesama tokom svadbenog veselja, otpevala desetak pesama i navodno zaradila 30.000 maraka. Ona je jedan od svojih hitova mladencima otpevala gotovo na uvo, sedeći između njih.

Sarađivao sa Keljmendijem

Policija iz Berana nije uspela da razoruža "vesele svatove", koji su bili naoružani do zuba. Predato joj je samo nekoliko pištolja. Mladoženja Sajo je uslikan pored mlade sa "heklerom" u ruci.

Kalić je, inače, čovek koji je navodno snabdevao drogom "zemunski klan" i to u pošiljkama heroina, po 100 kilograma po ceni od 2,2 miliona evra, u vreme njegove najveće moći i koga sve policije Balkana označavaju jednim od najvećih narko-dilera na ovim prostorima, koji je sarađivao sa ozloglašenim albanskim narkobosom iz Peći, Naserom Keljmendijem.

Safet je iz drugog razreda gimnazije otišao u inostranstvo, gde je stekao veliki kapital sa kojim se krajem devedesetih gdina vratio u rodni grad. Po povratku je izjavio da je početni kapital od 160 hiljada evra stekao baveći se statistikom u Nemačkoj.

Sajo nije bio popularan u medijima, uprkos činjenici da je kupio "pola Rožaja" i da ga je kad god bi imao sukob sa policijom, štitila njegova ekipa, ali i obični Rožajci koji ga obožavaju, tako da je policija više puta bila prinuđena da se povuče pred rožajskim Eskobarom.

Kada je jednom prilikom Sajov čovek Batko Musić trebalo da isporuči kokain "zemuncima", on ga je navodno pomešao sa nečim, što su ovi provalili i nisu hteli da ga puste 15 dana, dok im Sajo nije isplatio milion maraka. Posle "Sablje", Sajo se krio u Peći, pošto se sumnjičio za poslovanje sa "zemunskim klanom", ali je kasnije ovo završilo u fioci zbog nedostatka dokaza.

Hapšen po poternici Nemačke

Policija je svojevremeno hapsila čak i njegovg brata Mersudina, zvanog Mejo, i Kalićevu suprugu Amelu.

Printscreen/Youtube/Vijesti
Safet Kalić Sajo

Sam Kalić je uhapšen jednom na aerodromu u Beču po poternici Nemačke, čije pravosuđe ga je teretilo da je 1994. godine učestvovao u švercu 112 kilograma heroina iz Turske, koji je završio na ulicama Holandije i Nemačke. Tada je Crna Gora tražila da se njoj izruči zbog utaje poreza, ali je Nemačka odbila taj zahtev. Kasnije je oslobođen crnogorske optužbe.

Nemačko pravosuđe mu je ponudilo nagodbu da prizna krivicu u zamenu za sedam godina zatvora i još da uplati 600.000 evra u budžet. Kalić je to glatko odbio, tvrdeći da nije kriv.

Safetu Kaliću i njegovoj porodici je u Crnoj Gori oduzeta imovina vredna više od 22 miliona evra.

U Rožajama je kupio dva hotela, od kojih je hotel "Rožaje" postao zaštitni znak Rožaja. Pored toga imao je i nekoliko restorana u gradu, kafiće, benzinsku pumpu, stan u komšiluku Mila Đukanovića u Podgorici, imovinu u Ulcinju, "hamere", džipove, kamione, autobuse, agenciju za obezbeđenje, ogromnu kuću sa helidromom na krovu. Sve to pribavilo mu je status "zaslužnog Rožajca", bez obzira što ga je ranije i policija Srbije javno označila kao jedniog od vodećih narko-dilera.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike